iPad Pro (2020): 5 redenen om hem aan te schaffen en 4 redenen om hem te laten liggen

Apple Mark Hofman 30 apr 2020
Leestijd: 8 minuten

Apple introduceerde eind vorige maand de gloednieuwe iPad Pro (2020). De tablet wist een goede eerste indruk te maken en we zagen hem destijds als potentiële vervanging voor de MacBook. Maar hoe zit dat na een maand gebruik?

In dit artikel leggen we het je uit. We noemen 5 redenen waarom we denken dat je de tablet aan zou willen schaffen en 4 redenen waarom je hem eventueel zou laten liggen. We wegen de voordelen dus tegen de nadelen af.

Dit zijn onze bevindingen na de iPad Pro (2020) een maand lang gebruikt te hebben.

iPad Pro (2020): 5 redenen om hem te kopen

Er zijn vijf redenen waardoor we denken dat de iPad Pro (2020) een goede koop is. Het zijn de punten die in de afgelopen maand de meeste indruk hebben weten te maken.

We duiken er iets dieper op in.

iPad Pro (2020)
Achterkant iPad (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

#1 Ontwerp iPad Pro (2020)

Het ontwerp van de iPad Pro (2020) is ten opzichte van het vorige model bijna hetzelfde. En daar is wat ons betreft niets mis mee. Het ontwerp van de iPad Pro oogt strak met zijn dunne schermranden, matte achterkant en hoekige zijkanten. Iets waar we twee jaar na de introductie van het ontwerp duidelijk nog steeds fan van zijn.

Het enige verschil is het camerablok dat op de achterkant van de iPad Pro (2020) zit. Eentje die we natuurlijk kennen van de iPhone 11-serie. Eerlijk is eerlijk: het camerasysteem wint nog steeds niet de schoonheidsprijs, maar stoort in dit geval ook zeker niet. Er is gekozen voor een kleiner ontwerp dan bij de iPhone 11-modellen en dat pakt beter uit.

Al met al zijn we dus uiterst te spreken over de manier waarop de iPad Pro (2020) ontworpen is. De afmetingen zijn hetzelfde gebleven, de tablet is nog steeds hartstikke licht en de uitstraling is nog net zo mooi. We zijn fan.

#2 Het display

Als we door moeten gaan op zaken waar we fan van zijn, dan hebben we het ook zeker over het display. De iPad Pro (2020) biedt een 11-inch of 12,9-inch scherm. Het 11-inch scherm is voorzien van een 2388 x 1668 resolutie en kent een pixeldichtheid van 264 ppi. Dat geldt overigens ook voor het 12,9-inch scherm, alleen is deze resolutie 2732 x 2048 pixels.

Beide varianten zijn voorzien van een Liquid Retina-display met ProMotion technologie. Deze technologie zorgt voor een verversingssnelheid van 120Hz en dat is een uitstekende verbetering. Niet alleen voor het spelen van games komt deze verhoogde snelheid van pas, maar in de algehele workflow oogt de toepassing prettig. Je scrolt veel subtieler door verschillende pagina’s heen, wat een uiterst prettige ervaring biedt.

Over de kwaliteit van het scherm hoeven we verder weinig te zeggen. Met een helderheid van 600 nits en bovengenoemde specificaties is de beeldkwaliteit simpelweg indrukwekkend. Je bekijkt je favoriete content in hoge kwaliteit, speelt je games met een uitstekende verversingssnelheid en bewerkt je foto’s tot in de details.

iPad Pro 2020
Deze heeft nog geen miniLED (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

#3 Kracht onder de motorkap

De iPad Pro (2020) is voorzien van een A12Z Bionic chip van Apple. Officieel gezien is het niet bekend, maar benchmarks als Geekbench tonen ons een werkgeheugen van 6GB RAM. De iPad Pro (2020) is dus een krachtige tablet die het spelen van games en het bewerken van video’s met alle gemak van de wereld aankan.

In combinatie met de LiDAR scanner is het werken met Augmented Reality ook een stuk prettiger geworden, al zijn er op dit moment nog weinig momenten waarop we dat werk ook echt verrichten. Maar de iPad Pro (2020) biedt in ieder geval de middelen om er zorgeloos mee aan de slag te gaan.

Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in de cijfers, hier een overzicht met de benchmark resultaten:

  • Single-core: 1108
  • Multi-core: 4324

#4 Trackpad-ondersteuning

Uiteraard beschikt de nieuwe iPad Pro (2020) over trackpad-ondersteuning. Het maakt de nieuwe iPad overigens niet uniek, want iedere iPad die op het besturingssysteem draait heeft toegang tot de ondersteuning. Toch heeft dit model het meeste te bieden op dat gebied. Zo wordt de nieuwe iPad Pro (2020) ondersteund door het Magic Keyboard inclusief trackpad. Hiermee haal je simpelweg het meeste uit de trackpad-ondersteuning. Iets dat we overigens ook als negatief punt kunnen zien, maar daar later meer over.

Het gaat erom dat de ondersteuning voor een trackpad, of een muis, de gebruikservaring aanzienlijk verbeterd. Software-matig zijn we ontzettend te spreken over de mogelijkheid. Wat dat betreft is er weinig veranderd ten opzichte van onze eerste indruk. Om te begrijpen wat er zo goed is aan de ondersteuning in iPad OS 13.4 kan je het beste dit artikel lezen.

#5 Accuduur

Ook de accu van de iPad Pro (2020) weet zichzelf te bewijzen. Apple zelf belooft een uur of 10 aan accuduur wanneer je aan het internetten bent via WiFi of wanneer je video’s bekijkt. We denken dat er op dat gebied niet teveel gezegd is door het bedrijf uit Cupertino.

Zoals te lezen is in onze eerste indruk hebben we de iPad Pro ook een tijdje gebruikt als vervanger voor de MacBook. Hiermee kwamen we de dag makkelijk door op een acculading. Daarna moet de iPad Pro (2020) wel bijna aan de beademing, maar je komt er dus een dag mee door, terwijl je hem nog redelijk fanatiek gebruikt. Een werkdag bestaat namelijk uit het bewerken van foto’s, het schrijven van artikelen, het internet afstruinen voor informatie, het bekijken van video’s en het maken van beelden.

Gebruik je de iPad Pro dus simpelweg alleen voor entertainment, dan zit je dus voor uren gebakken zonder dat je er een oplaadkabel voor nodig hebt.

iPad Pro (2020): 5 redenen hem om hem te laten liggen

Tot nu toe klinkt de iPad Pro (2020) als een geweldige koop, maar er zijn uiteraard ook wat zaken waar we minder over te spreken zijn.

#1 Aanbod LiDAR scanner

De LiDAR scanner op het camerasysteem van de iPad Pro doet zijn werk. Het is de bedoelingen dat, dankzij de toevoeging, Augmented Reality (AR) een stuk toegankelijker wordt. We weten niet zo goed wie er precies om gevraagd heeft en wie het nodig heeft, maar het doet werkelijk waar het voor bedoeld is.

AR is een stuk toegankelijker en het opmeten van bepaalde objecten werkt beter dan ooit. Alleen is het aanbod nog wel heel erg laag. De toevoeging van de LiDAR scanner zal de kosten voor de consument alles behalve drukken. Maar de momenten waarop de scanner te gebruiken is voor deze consument, zijn schaars.

Zeker in combinatie met de kleine upgrade die de iPad Pro (2020) is ten opzichte van het vorige model, is het dus wel erg zonde dat er niet meer gebruik gemaakt kan worden van de LiDAR scanner. Nog niet in ieder geval.

#2 Beperkte upgrade

We zeiden het net al even kort, maar de iPad Pro (2020) heeft qua upgrade niet heel veel te bieden. Onder de motorkap is het verschil met het vorige model nihil. Sterker nog: de nieuwe A12Z bionic chip is bijna identiek aan de A12X bionic chip uit de iPad Pro (2018). Sterker nog: qua CPU presteren beide tablets zo goed als hetzelfde. Het enige verschil dat er echt is, lijkt ’em in de GPU te zitten. Maar ook dat verschil is behoorlijk klein.

Het camerasysteem is sterk verbeterd, dat moeten we meegeven. Ook buiten de toevoeging van de LiDAR-scanner is het camerasysteem een echte stap vooruit, alleen lijkt het daar wel een beetje bij te blijven. De accuduur, het ontwerp, het scherm en algehele gebruikservaring: er is verschil, maar dat verschil is echt klein.

Wat dat betreft is de nieuwe iPad Pro (2020) een kleine upgrade ten opzichte van het vorige model. Hoe belangrijk jij dat als consument vindt is uiteraard geheel aan jou.

#3 Positionering selfiecamera

De positionering van de selfiecamera is ook wat vreemd op de iPad Pro (2020). We hebben het dan voornamelijk over de 12,9-inch variant. Daarbij zit de camera dusdanig in de hoek, dat je bij een videogesprek altijd naast het scherm kijkt. Of je ziet niet wat er op het scherm gebeurt tijdens een videogesprek, of het lijkt op beeld steeds alsof je ergens anders naar aan het kijken bent.

Het schijnt bij het 11-inch model aanzienlijk minder te zijn, maar dat hebben we op dit moment nog niet kunnen testen.

#4 Afhankelijk van accessoires

Deze laatste reden sluit een beetje aan op nummer twee van deze lijst. De iPad Pro (2020) lijkt namelijk niet echt een hele grote upgrade te zijn ten opzichte van het vorige model. Zo is de trackpad-ondersteuning een van de dingen waardoor we enthousiast zijn over deze tablet. Alleen dat is wel iets dat toegepast wordt op alle modellen die draaien op iPad OS 13.4.

Wat dat betreft lijkt de iPad Pro (2020) vooral te leunen op accessoires. Het grote verschil met het vorige model, zit ’em bijvoorbeeld in het Magic Keyboard. Deze is uitstekend te gebruiken voor het verwerken van teksten en zorgt voor de beste ervaring qua trackpad-ondersteuning. Alleen is het wel een accessoire waar je flink wat geld voor neer moet leggen. Zonder de accessoires maakt de nieuwe iPad Pro net zo gretig gebruik van de ondersteuning dan andere iPad-modellen.

iPad Pro (2020): kopen of laten liggen?

Is de nieuwe iPad Pro (2020) zijn geld waard en zou jij hem, indien je opzoek bent, aan moeten schaffen? Wat dat betreft veranderd er niet heel veel ten opzichte van het vorige model.

De iPad Pro (2020) is een fantastische tablet die aan de verwachtingen weet te voldoen. Of het nu gaat om het camerasysteem, de kracht onder de motorkap of de accu: deze tablet laat je niet in de steek. In een markt waar Apple weet te domineren, verlegt het bedrijf wederom de grenzen.

iPad Pro (2020) preview
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Maar dat doet Apple niet in hele grote maten. Als we de huidige iPad Pro (2020) naast de iPad Pro (2018) leggen, dan is het een magere upgrade te noemen. Zowel intern als extern zijn er niet hele grote veranderingen te vinden en het lijkt er sterk op dat het grootste verschil ’em voornamelijk in een accessoire zit. Ook al is het camerasysteem beter, ook al zit er een LiDAR scanner op: het verschil is simpelweg erg klein te noemen.

Aan jou de keuze of je het de moeite alsnog waard vindt of niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen