‘Met iOS 14 probeer je apps uit zonder ze eerst te installeren’

Door: Wesley Akkerman - 0 reacties
iPhone 12 Foxxcon
(Afbeelding: MobileNewser)

Als we de nieuwste geruchten mogen geloven, dan kunnen we straks (delen van) apps op iOS 14 uitproberen zonder ze eerst te installeren. Dat kan bijvoorbeeld door een QR-code te scannen, blijkt uit een vroege versie van het besturingssysteem dat bekeken is van 9to5Mac.

De functionaliteit is mogelijk onderdeel van een nieuwe api (een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel), die Clips genoemd wordt.

Met de Clips-api zijn ontwikkelaars in staat interactieve en dynamische content aan te bieden vanuit apps, zelfs wanneer je die niet geïnstalleerd hebt. Wanneer je een QR-code scant, dan verschijnt er een kaart in beeld. Via die kaart krijg je toegang tot onderdelen van de app. Daarnaast zou het mogelijk moeten zijn dat je via de kaart de applicatie downloadt vanuit de App Store. Maar je zou ook de interactieve ervaring van die app meteen in de app in kwestie kunnen openen wanneer je hem al geïnstalleerd hebt op je iPhone.

iOS 13.3 header 16x9 bug beloningsprogramma iOS 14
iOS 13.3. (Afbeelding: Apple / bewerking: OMT/Raymon Mens)

iOS 14: apps uitproberen zonder ze te installeren

Uit de code blijkt verder dat Apple de nieuwe functie nu test met onder meer OpenTable, Yelp, DoorDash, Sony’s PS4 Second Screen-app en YouTube.

Clips lijkt een beetje op een Android-functie genaamd Slices. Met Slices krijg je toegang tot (delen van) apps zonder ze te installeren, wanneer je bijvoorbeeld op een link vanuit de Google Assistent of de Zoek-app klikt. Ook heeft het wat weg van Instant Apps: hiermee open je een kleine versie van de app op je Android-apparaat wanneer je de app zelf niet geïnstalleerd hebt. Onder meer de NOS doet dat.

Vooralsnog, zo meldt 9to5Mac, gaat het hier om het gebruik van QR-codes. Op moment van schrijven is het niet duidelijk of Apple voornemens is de functie ook naar Spotlight, Siri of andere delen van iOS 14 te brengen.

9to5Mac

Reacties

0 reacties