Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 12 april 2020
Leestijd: 1 minuut

iOS 13.4: sneller en efficiënter surfen met lazy loading

iOS 13.4 en iPadOS 13.4 zijn alweer enige tijd beschikbaar en bieden een functie die nog maar weinig bekend is. Het gaat om lazy loading van afbeeldingen tijdens het surfen. Dat zorgt ervoor dat pagina’s sneller laden en minder data wordt gebruikt. Je moet de functie echter nog wel zelf inschakelen.

Lazy loading laat zich eenvoudig omschrijven. Het zorgt ervoor dat afbeeldingen op een pagina pas geladen worden als ze (bijna) in beeld zijn. Grote kans dat je zeker op je iPhone of iPad nooit de onderkant van een webpagina haalt. Waarom zouden de afbeeldingen die daar staan dan al vooraf geladen moeten geworden?

Zo werkt lazy loading in iOS 13.4

Op deze voorbeeldwebsite zie je 100 kattenfoto’s. Tot nu toe zou Safari meteen alle foto’s gaan laden. Als je lazy loading van iOS 13.4 inschakelt, worden alleen de afbeeldingen die de browser direct moet tonen geladen. De afbeeldingen lager op de pagina zijn nog niet in beeld en worden alleen geladen wanneer je naar beneden scrollt.

Lazy loading vereist niet alleen een moderne browser, maar ook een moderne website. Websites kunnen namelijk aangeven welke afbeeldingen in aanmerking komen voor lazy loading. Afbeeldingen die essentieel zijn voor de werking van de website, zoals iconen, krijgen een label waardoor ze meteen laden. Andere dingen zoals foto’s onderaan een artikel, zijn zeer geschikt voor lazy loading. WordPress, een populair CMS waar meer dan 30 procent van alle websites op draait, ondersteunt dit sinds kort.

Safari iOS 13.4 lazy image loading 001
Klik/tap voor groter.

Nu nog handmatig inschakelen

Terwijl Google Chrome lazy loading al sinds versie 76 ondersteunt, is Apple momenteel nog wat terughoudend. De functie is geïntegreerd in iOS 13.4 en iPadOS 13.4, maar staat standaard uit. Je hoeft ‘m alleen maar te activeren om lazy loading te laten werken op correct voorbereide websites. Doe dit via InstellingenSafariGeavanceerdExperimentele functies.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
iOS 13.4: sneller en efficiënter surfen met lazy loading
Sluiten