HomePod neemt afscheid van iOS en gaat verder op tvOS

Door: Mark Hofman - 10 reacties
HomePod Apple
(Afbeelding: Apple)

Afgelopen maand lanceerde Apple een update voor de HomePod. Versie 13.4 leek op het eerste oog weinig nieuwe functionaliteiten te brengen, maar wist wel degelijk een grote verandering met zich mee te brengen.

Website 9to5Mac is er namelijk achtergekomen dat de HomePod van besturingssysteem is veranderd. Dat systeem is sinds de 13.4 update niet meer gebaseerd op iOS, maar op tvOS. Doordat deze sinds lancering al op iOS draait, kan de overstap in de toekomst wat veranderingen met zich meebrengen.

HomePod stapt over op tvOS

Het besturingsysteem van de HomePod is vanaf nu gebaseerd op tvOS. De vraag is: waarom heeft Apple dit gedaan? Daar zijn twee redenen voor te bedenken.

De eerste reden kan de A8 chip zijn van Apple. Er wordt namelijk verwacht dat Cupertino de ondersteuning voor iOS apparaten met de chip gaat stoppen. De huidige HomePod generatie draait ook op deze A8 chip en het besturingssysteem is gebaseerd op iOS. Dat zou dus betekenen dat ook de ondersteuning voor de HomePod zou stoppen. Iets dat Apple, waarschijnlijk, niet zou willen en dus een manier gevonden heeft om dit te voorkomen. Want ook de Apple TV HD beschikt over deze A8 chip en de verwachting is dat Apple ook dit apparaat nog wil ondersteunen. Het zorgt er dus voor dat de HomePod langer ondersteund kan worden.

Voor de tweede reden kijken we naar de gelijkenissen tussen verschillende apparaten. Er zijn namelijk meer gelijkenissen te vinden tussen HomePod en Apple TV, dan HomePod en iOS-apparaten. Ondank dat de eerste twee verschillen qua functie, dienen ze bijvoorbeeld wel allebei als hub voor HomeKit. Daarbij staan de apparaten constant aan het stroom en zijn ze ontworpen voor in huis (en niet voor onderweg zoals iOS). Het zal misschien niet de hoofdreden zijn, maar kan wel meegespeeld hebben in de beslissing.

Apple Homepod
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Justin Sullivan/Getty Images)

Verandering voor de toekomst

De verwachting is dat Apple dit jaar een HomePod mini op de markt gaat brengen. Wat de overstap naar een besturingsysteem op basis van tvOS betekent voor deze speaker, is nog niet bekend.

Wel kunnen we spreken van een interessante ontwikkeling. Wat betekent dit voor de huidige, maar vooral voor de toekomstige, generaties van de slimme speaker?

 

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Ree

  Maar ondertussen is dat ding nog steeds niet te koop in Nederland. Wat is daar toch de reden voor? (#seriously)

 • Profielfoto
  Kevin

  Ree op 14 april 2020 17:06
  Maar ondertussen is dat ding nog steeds niet te koop in Nederland. Wat is daar toch de reden voor? (#seriously)

  Vraag me dat serieus ook af… Mijn vermoedn is dat ze de Homepod hier releasen bij de nieuwe ineratie later dit jaar. Maar dat heeft dan toch veel te lang geduurd imo

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dat is om zich de afgang te besparen van de slechte Nederlandse communicatie van dat ding denk ik.

 • Profielfoto
  Jor1

  maar dan nog… siri spreekt prima nederlands…

 • Profielfoto
  Ce

  Ik weet niet wat jullie ervaring is met Siri als het gaat om muziek? Wanneer ik van Siri gebruik maken om nummers af te spelen gaat het in meer dan de helft van de gevallen gewoon fout. Het corrigeren (typen) van het resultaat heeft geen duurzaam resultaat, de volgende keer gaat het gewoon weer fout. Ik ben daarom gestopt met het gebruik van Siri in combinatie met muziek. Een volgende HomePod moet m.i. op dit punt een behoorlijke inhaalslag maken.

 • Profielfoto
  McJohn

  Siri in het Nederlands … is hetzelfde als een conversatie voeren met iemand die een lobotomie heeft gehad. Slaat nergens op.

 • Profielfoto
  csteelooper

  McJohn op 14 april 2020 19:59
  Siri in het Nederlands … is hetzelfde als een conversatie voeren met iemand die een lobotomie heeft gehad. Slaat nergens op.

  Moah dat valt wel mee… Het stemgeluid is goed en opdrachten geven gaat ook goed. Alleen is het in het Nederlands allemaal nóg veel minder intelligent dan in het Engels…

 • Profielfoto
  PH-SKY

  Ree op 14 april 2020 17:06
  Maar ondertussen is dat ding nog steeds niet te koop in Nederland. Wat is daar toch de reden voor? (#seriously)

  Misschien waren ze onzeker of de HomePod aan zou slaan, gezien er al een enorme markt voor is (lees: Sonos). Het zou te duur zijn om hem wereldwijd uit te brengen als ze niet verkocht gaan worden.
  Daarnaast is het een goede om te kijken wat de reviews doen en deze te gebruiken voor een hele goede versie 2. iPad sloeg pas echt aan vanaf de iPad 2. iPhone sloeg pas aan vanaf de App Store. iPod sloeg pas aan vanaf iTunes voor Windows. Het is nu kijken wat de HomePod nodig heeft!

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Als je je afvraagt waarom de HomePod nog niet in Nederland beschikbaar is, kan je je ook afvragen waarom Siri nog steeds niet werkt op de AppleTV in België. Blijkbaar toch nog wat issues die er voor zorgen dat die dingen niet zo vlot werken in de lage landen?

 • Profielfoto
  RW076

  Siri doet het verschillend op verschillende apparaten. Op mijn telefoon het slechts, in de auto (CarPlay) aardig en via mijn Apple Watch gewoon prima.