Mark Hofman
Mark Hofman HomePod 14 april 2020

HomePod neemt afscheid van iOS en gaat verder op tvOS

Afgelopen maand lanceerde Apple een update voor de HomePod. Versie 13.4 leek op het eerste oog weinig nieuwe functionaliteiten te brengen, maar wist wel degelijk een grote verandering met zich mee te brengen.

Website 9to5Mac is er namelijk achtergekomen dat de HomePod van besturingssysteem is veranderd. Dat systeem is sinds de 13.4 update niet meer gebaseerd op iOS, maar op tvOS. Doordat deze sinds lancering al op iOS draait, kan de overstap in de toekomst wat veranderingen met zich meebrengen.

HomePod stapt over op tvOS

Het besturingsysteem van de HomePod is vanaf nu gebaseerd op tvOS. De vraag is: waarom heeft Apple dit gedaan? Daar zijn twee redenen voor te bedenken.

De eerste reden kan de A8 chip zijn van Apple. Er wordt namelijk verwacht dat Cupertino de ondersteuning voor iOS apparaten met de chip gaat stoppen. De huidige HomePod generatie draait ook op deze A8 chip en het besturingssysteem is gebaseerd op iOS. Dat zou dus betekenen dat ook de ondersteuning voor de HomePod zou stoppen. Iets dat Apple, waarschijnlijk, niet zou willen en dus een manier gevonden heeft om dit te voorkomen. Want ook de Apple TV HD beschikt over deze A8 chip en de verwachting is dat Apple ook dit apparaat nog wil ondersteunen. Het zorgt er dus voor dat de HomePod langer ondersteund kan worden.

Voor de tweede reden kijken we naar de gelijkenissen tussen verschillende apparaten. Er zijn namelijk meer gelijkenissen te vinden tussen HomePod en Apple TV, dan HomePod en iOS-apparaten. Ondank dat de eerste twee verschillen qua functie, dienen ze bijvoorbeeld wel allebei als hub voor HomeKit. Daarbij staan de apparaten constant aan het stroom en zijn ze ontworpen voor in huis (en niet voor onderweg zoals iOS). Het zal misschien niet de hoofdreden zijn, maar kan wel meegespeeld hebben in de beslissing.

Apple Homepod
Klik/tap voor groter.

Verandering voor de toekomst

De verwachting is dat Apple dit jaar een HomePod mini op de markt gaat brengen. Wat de overstap naar een besturingsysteem op basis van tvOS betekent voor deze speaker, is nog niet bekend.

Wel kunnen we spreken van een interessante ontwikkeling. Wat betekent dit voor de huidige, maar vooral voor de toekomstige, generaties van de slimme speaker?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
HomePod neemt afscheid van iOS en gaat verder op tvOS
Sluiten