Haal meer uit HomeKit via de app HomeTags en NFC-stickers

Door: Jelle van Es - 7 reacties
NFC Chip
(Afbeelding: OneMorething)

Sinds de komst van HomeKit en verschillende smartdevices zijn er al veel mogelijkheden om je huis slimmer te maken. Denk daarbij aan lichten die automatisch aangaan wanneer je binnenkomt of een alarm dat wordt geactiveerd wanneer je het huis verlaat. Via de app HomeTags en NFC-stickers kun je een stapje verder gaan in het slim maken van je huis.

De website AppleInsider heeft hier een zeer nuttig artikel over geschreven, dat wellicht voor onze lezers ook als inspiratie kan gelden. Om hiermee aan de slag te gaan moet je de app HomeTags en een set NFC-stickers in huis halen.

Haal meer uit HomeKit met HomeTags en NFC stickers

Het idee is dat je je verschillende smartdevices voorziet van zo’n NFC-sticker. Deze hoeft niet op het apparaat in het zicht worden geplaatst. Het is ook mogelijk om het in veel gevallen ergens weg te plakken, zolang je het maar kunt scannen met je smartphone. Dat doe je dan weer met de app HomeTags. Vervolgens kun je in die app bepalen wat er moet gebeuren met het object dat bij de sticker hoort.

Op die manier kun je een hele selectie aan apparaten in je smarthome in de app gooien en opdrachten geven. Het grote voordeel van dit systeem is dat je niet gebruik hoeft te maken van voice-commands met Siri. Sommigen hebben daar geen problemen mee, maar er zijn ook genoeg gebruikers die er een hekel aan hebben, omdat voice-commands niet altijd even duidelijk zijn.

Je kunt met HomeTags en de NFC-stickers verschillende scenes, oftewel opdrachten genereren en daar dan in de app op klikken. Denk daarbij dus aan de eerdere voorbeelden, maar ook de optie om het licht aan en uit te laten gaan en de muziek aan of uit te zetten zonder dat je gebruik hoeft te maken van voice-commandos of externe apps. Het zijn wel wat stappen die je moet zetten, maar volgens zij die er ervaring mee hebben, is het het waard.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  icegodd

  Video tip werkt niet bij mijn iphone, kan geen NFC keuze selecteren…..(ik heb ook ios 13)

 • Profielfoto
  Jorik

  Bij mij werkt het ook niet, volgens dit artikel:

  https://iphone-tricks.com/tutorial/11057-how-to-use-nfc-on-iphone

  werkt dit alleen op Xs/Xr en nieuwer (dus ook op 11 en waarschijnlijk ook wel op de 2020 SE). Maar niet op iPhone 8 of X en ouder. Ik heb zelf een X, dus ook net te oud hiervoor. Jammer, want dit leek me wel een leuke toevoeging op alles wat ik nu al via HomeKit kan besturen (ik gebruik zelf Homebridge op een Raspberry Pi om allerlei apparaten via HomeKit aan te kunnen sturen, die zelf geen ondersteuning hebben).

 • Profielfoto
  Rolf

  NFC dummy hier. Als je met die NFC stickers werkt (bijvoorbeeld die tafellamp), dan moeten daar eerst van die speciale Home-kit peertjes in toch? Anders zie ik echt niet hoe dat kan werken…..

  Iemand?

 • Profielfoto
  bing Geen

  icegodd op 20 april 2020 13:15
  Video tip werkt niet bij mijn iphone, kan geen NFC keuze selecteren…..(ik heb ook ios 13)

  Kijk eens naar de app Hometags

 • Profielfoto
  Rckoenes

  Rolf op 20 april 2020 14:34
  NFC dummy hier. Als je met die NFC stickers werkt (bijvoorbeeld die tafellamp), dan moeten daar eerst van die speciale Home-kit peertjes in toch? Anders zie ik echt niet hoe dat kan werken…..

  Iemand?

  Ja dat klopt, je zal in dat geval een Home-kit lamp moeten hebben.
  Die worden gelukkig wel steeds goedkopen, zeker die van IKEA bijvoorbeeld.

 • Profielfoto
  RW076

  Ik vind dit wel een erg slecht geschreven stukje. (los van de zinsopbouw)
  Als je zo weinig verteld over de app en de voordelen van deze combo, plak dan gewoon wat links onder een topictitel en laat mensen het zelf uitzoeken.

 • Profielfoto
  ¿`„

  Zou je ook QR codes met HomeKit kunnen gebruiken. Dat komt volgens mij een beetje op het zelfde neer.