Hackers konden via Safari meekijken met je webcamera

Door: Jelle van Es - 15 reacties
Safari
(Afbeelding: OneMoreThing)

Het is altijd belangrijk om er voor te zorgen dat je gebruik maakt van de laatste versies van de verschillende programma’s die je gebruikt. Wellicht niet gelijk op dag één, omdat er soms in nieuwe versies wat problemen kunnen zitten. Maar zeker na een paar dagen is het handig omdat je dan een kleinere kans hebt dat er misbruik wordt gemaakt van jouw systeem. Iets dat in een eerdere versie van Safari wel kon.

Dt is althans hetgeen dat gesteld wordt door Ryan Pickren. Pickren is een zogenaamde security researcher. Hij houdt zich dus bezig met bugs en exploits in software, zoals bij Safari het geval was.

Webcamera-problemen met Safari

Als het goed is zijn de problemen inmiddels verholpen. Je kunt Safari gewoon gebruiken zoals je dat normaal ook doet. Het probleem speelde zich vooral af in december. dus het gevaar is er nu eigenlijk niet meer, wat positief nieuws is. Maar wanneer je rond die periode je MacBook, iPhone of iPad gebruikte en daarbij Safari aan had staan, dan was het mogelijk voor hackers om toegang te krijgen tot je camera en microfoon. Dat deden ze door een pagina die Safari het idee gaf dat er al rechten waren vergeven in vergelijking met een applicatie als Skype. Vervolgens was het redelijk makkelijk voor de hacker om toegang te krijgen tot jouw webcamera met alle gevolgen vandien.

Safari
Safar (Afbeelding: OneMoreThing)

Het is maar goed dat die problemen inmiddels zijn verholpen. Met de huidige crisis zitten we met zijn allen behoorlijk veel thuis. We gebruiken dan ook diverse programma’s om via videocalls op de hoogte te blijven wat collega’s doen. Als je op dat moment een hacker zou hebben die meekijkt en luistert, dan kan het zo zijn dat deze persoon toegang krijgt tot gevoelige informatie met alle gevolgen vandien. Wat dat betreft is het maar goed dat er momenteel geen grote updates in de breedte worden uitgevoerd. Want we hebben al genoeg problemen aan ons hoofd. De laatste grote update voor Safari verscheen in maart. Hierin lijkt op dit moment – volgens Pickren – alles redelijk in orde te zijn.

Wil je meer lezen over Safari? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Dan viel er bij mij weinig te zien – Webcam is afgeplakt:)

 • Profielfoto
  erniemore

  Ging het lampje dan ook aan?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Yep, alles werkte gewoon zoals gebruikelijk. Er vond ook geen hack-hack plaats in de computer zelf. Dit was enkel een probleem in Safari waar jij met Site A kon doen alsof je Site B was. En dan moest jij met Site A ook nog eens vooraf weten dat jij al eerder voor Site B toestemming had gegeven om de cam te mogen gebruiken.

  Pickren heeft trouwens 75.000 dollar gekregen van Apple voor het ontdekken en rapporteren van deze bug.

 • Profielfoto
  hagar2008

  Wat een slecht geschreven artikel is me dit weer. Draken van zinnen. En ook inhoudelijke fouten: zo hebben we nog maar net een grote macOS update achter de rug dus die opmerking over grote updates in de breedte klopt ook al niet.

 • Profielfoto
  Rickje

  Vervolgens was het redelijk makkelijk voor de hacker om toegang te krijgen tot jouw webcamera met alle gevolgen vandien.

  Wat dan? Foto’s van iemand onder de douche maken? Haha, geil

 • Profielfoto
  Sharks

  hagar2008 op 6 april 2020 19:19
  Wat een slecht geschreven artikel is me dit weer. Draken van zinnen. En ook inhoudelijke fouten: zo hebben we nog maar net een grote macOS update achter de rug dus die opmerking over grote updates in de breedte klopt ook al niet.

  Gast, neem nog een slok azijn! Je weet nu toch wat je weten wilt? Er zit iemand dit gratis voor jou in te kloppen… Lees het, doe er iets of doe er niets mee en dan snel terug naar decorrespondent.nl voor je dagelijkse portie journalistiek…

 • Profielfoto
  Kotter86

  Sharks op 6 april 2020 22:33

  hagar2008 op 6 april 2020 19:19
  Wat een slecht geschreven artikel is me dit weer. Draken van zinnen. En ook inhoudelijke fouten: zo hebben we nog maar net een grote macOS update achter de rug dus die opmerking over grote updates in de breedte klopt ook al niet.

  Gast, neem nog een slok azijn! Je weet nu toch wat je weten wilt? Er zit iemand dit gratis voor jou in te kloppen… Lees het, doe er iets of doe er niets mee en dan snel terug naar decorrespondent.nl voor je dagelijkse portie journalistiek…

  In te kloppen?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het is ook niet erg aardig om het salaris van Jelle als ‘gratis’ af te doen. Oké hij zal waarschijnlijk met zijn talenten niet heel erg veel verdienen voor dit soort onzin, maar om het nu gratis werk te noemen. ?

 • Profielfoto
  Sharks

  Shmoo op 7 april 2020 09:49
  Het is ook niet erg aardig om het salaris van Jelle als ‘gratis’ af te doen. Oké hij zal waarschijnlijk met zijn talenten niet heel erg veel verdienen voor dit soort onzin, maar om het nu gratis werk te noemen. ?

  Gratis voor jou en mij, maar ik geloof dat je me wel begrijpt!

 • Profielfoto
  Sharks

  Kotter86 op 7 april 2020 09:01

  Sharks op 6 april 2020 22:33

  hagar2008 op 6 april 2020 19:19
  Wat een slecht geschreven artikel is me dit weer. Draken van zinnen. En ook inhoudelijke fouten: zo hebben we nog maar net een grote macOS update achter de rug dus die opmerking over grote updates in de breedte klopt ook al niet.

  Gast, neem nog een slok azijn! Je weet nu toch wat je weten wilt? Er zit iemand dit gratis voor jou in te kloppen… Lees het, doe er iets of doe er niets mee en dan snel terug naar decorrespondent.nl voor je dagelijkse portie journalistiek…

  In te kloppen?

  Klopt!!

   

  Ik snap het gezeur op OMT niet zo goed, maar wellicht kan iemand mij dat eens uitleggen. Wellicht begrijp ik de humor niet goed genoeg en hoort dit er gewoon bij… Maar altijd dat gezeik over de inhoud van de posts… waarom is dat… Als je het eten in een restaurant niet lekker vindt dan kom je er toch gewoon niet terug? Waarom komt iedereen hier steeds weer terug? Alleen om te zeiken over de slechte inhoud?

 • Profielfoto
  mark-a-mac

  Over iets of iemand zeuren doe je doorgaans om jezelf op te hemelen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Al kwamen ze het bij mijn voordeur voorlezen. Volgens mij is het niet heel erg veel gevraagd, van iemand die artikeltjes schrijft voor zijn beroep, om dit in fatsoenlijk Nederlands te doen en zonder taalfouten.

  Dat is zoiets als een timmerman waar je van mag verwachten dat hij spijkers niet krom in het hout slaat. Een schilder die netjes binnen de afplakband blijft. De basis zeg maar.

 • Profielfoto
  Sharks

  Shmoo op 7 april 2020 11:12
  Al kwamen ze het bij mijn voordeur voorlezen. Volgens mij is het niet heel erg veel gevraagd, van iemand die artikeltjes schrijft voor zijn beroep, om dit in fatsoenlijk Nederlands te doen en zonder taalfouten.

  Dat is zoiets als een timmerman waar je van mag verwachten dat hij spijkers niet krom in het hout slaat. Een schilder die netjes binnen de afplakband blijft. De basis zeg maar.

  Ben ik met je eens, maar blijkbaar zit er niet meer in en heeft het geen zin om het telkens weer te benoemen. Als je drie keer in een restaurant bent geweest en ondanks dat je het herhaaldelijk hebt aangegeven, blijft de kwaliteit van het eten niet wat je er van verwacht… Blijf je er dan steeds terugkomen zodat je kunt blijven zeuren of zoek je een restaurant die wel volledig aan jouw verwachtingen kan voldoen? Ik kan het echt niet begrijpen!

   

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  erniemore op 6 april 2020 16:08
  Ging het lampje dan ook aan?

  Ja, de camera kan niet actief zijn zonder dat het lampje ook aan staat.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ben ik met je eens, maar blijkbaar zit er niet meer in en heeft het geen zin om het telkens weer te benoemen. Als je drie keer in een restaurant bent geweest en ondanks dat je het herhaaldelijk hebt aangegeven, blijft de kwaliteit van het eten niet wat je er van verwacht… Blijf je er dan steeds terugkomen zodat je kunt blijven zeuren of zoek je een restaurant die wel volledig aan jouw verwachtingen kan voldoen? Ik kan het echt niet begrijpen!

  Klopt ook wel. Het is een vrije keuze om hier te komen al is het vaak niet zo zwart/wit in de zin van dan blijf je toch lekker weg.