Google werkt aan Apple Pay rivaal: Google Card

Door: Night - 8 reacties
Google Pay
(Afbeelding: TechCrunch)

Google werkt aan aan een eigen fysieke en virtuele betaalpas. Goed gejat blijkt nog altijd beter dan slecht verzonnen, want het betaalmiddel van de zoekgigant lijkt in alles op Apple Pay en Apple Card.

Sinds de lancering in 2014 heeft Apple Pay zich ontwikkelt tot een van de belangrijkste mobiele betalingsplatforms in de branche. Daaropvolgend lanceerde Apple in 2019 lanceerde de Apple Card. Daarmee combineerde het bedrijf de fysieke en virtuele betalingen. Google lijkt nu ook een graantje van dat succes mee te willen pikken en is een inhaalslag begonnen.

Volgens TechCrunch werkt Google aan een nieuwe Google Pay-app. Bij die app komen ook een bijbehorende betaalrekening, fysieke en virtuele betaalpassen. Uitgelekte afbeeldingen die bij de publicatie zijn geleverd, laten ook het ontwerp van de app zien, evenals de kaart zelf.

Google Card hanteert hetzelfde systeem als Apple Pay

Gebruikers kunnen met de digitale Google Card via hun telefoon betalen, vanaf een verbonden bankrekening. Dat kan binnen de Google Pay-app, die wordt beveiligd met een vingerafdruk, Face ID én een pincode. De Google Card verschilt echter van de Apple Card. Apple Card is een volledige creditcard, terwijl de variant van Google een zogenaamde debitcard is. Daarbij is het vereist dat je vooraf een bedrag op de kaart moet zetten, om deze te kunnen gebruiken. Het vernieuwde Google Pay-systeem lijkt dus meer op het digitale Apple Pay, maar dan met een fysieke kaart.

Gelekte afbeeldingen tonen een ontwerp dat zich aan de Apple Card lijkt te willen spiegelen. De gelikte, minimalistische uitstraling hoeft echter niet het uiteindelijke ontwerp te zijn. Volgens het lek zou het hier ook gewoon om een dummy kunnen gaan.

Google Card
De gelekte afbeelding van de Google Card toont eenzelfde minimalistische uitstraling als de Apple Card (klik/tap voor groter). Afbeelding: TechCrunch

Samenwerking met banken

Google zal de Google Card naar verluidt aanbieden via bankpartners, voegde TechCrunch eraan toe. Afbeeldingen van de fysieke kaart suggereren dat deze op het Visa-netwerk zal werken, hoewel Google mogelijk ook opties zoals Mastercard ondersteunt.

De eerste tekenen van de Google Card doken afgelopen november al op. De zoekgigant zei toen al dat het bezig was met het “verkennen” van het aanbieden van slimme FCIC- en NCUA-verzekerde betaalrekeningen via zijn bestaande Google Pay-services. Momenteel ondersteunt Google Pay alleen online en peer-to-peer-betalingen via een verbonden financiële rekening, vergelijkbaar met PayPal.

De vernieuwde Google Card app
De vernieuwde Google Card app (klik/tap voor groter). Afbeelding: TechCrunch

Het is momenteel nog onduidelijk wanneer Google de vernieuwde Google Pay-app en Google Card gaat lanceren en of dit ook binnen iOS zal gaan werken.

TechCrunch

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Google is wel zo’n beetje de laatste van wie ik een creditcard zou afnemen…

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  EagerB0bNerd op 18 april 2020 00:01
  Google is wel zo’n beetje de laatste van wie ik een creditcard zou afnemen…

  Ik ook. Hoewel Apple vast ook niet alleen goede bedoelingen heeft, verkoopt Google nog steeds advertenties.

  Ik heb overigens ook Curve, om eens te proberen. Maar daar geef je ook veel info weg aan zo’n hip fintech bedrijf… en eigenlijk wil ik dat allemaal niet. Opzeggen dus, en mijn data zoveel mogelijk mijn data houden. En de verleiding van gratis weerstaan.

   

   

 • Profielfoto
  pruus

  Iedereen probeert in het transactietraject te komen, oftewel de functie van de bank te gaan vervullen. Dus waarom niet Google ook? Ze lezen al jouw mails, kennen jouw toegezonden facturen en meer. Even stapje terug doen maar…

 • Profielfoto
  Ree

  En dan lees ik dit:
  ” Google Card hanteert hetzelfde systeem als Apple Pay
  Gebruikers kunnen het krediet de zogenaamde “Google Card”, opwaarderen vanaf een verbonden bankrekening.”

  Meer tegenstrijdigheid is niet mogelijk.

  Apple Pay werkt niet met kredieten om op te waarderen; Apple Pay vervangt je bankpas. Geen extra stappen dus.

  Apple Pay heeft geen eigen bankrekening en geen eigen bankpas. Ook in dat opzicht dus zijn Apple Pay en Google Card totaal verschillend.

  Hoe kun je dan schrijven “Google Card hanteert hetzelfde systeem als Apple Pay” ???

 • Profielfoto
  Ree

  En omdat je blijkbaar je eigen reacties niet meer kunt bewerken;

  Wellicht bedoel je / bedoelt het artikel te zeggen “Google Card hanteert hetzelfde systeem als Apple CARD” maar die kunnen we in Nederland helaas nog niet aanvragen.

 • Profielfoto
  Night

  Ik heb het iets duidelijk proberen te verwoorden.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Even ter volleigheid. Het is absolute onzin te stellen dat Apple de uitvinder is van Mobiele betalingen met je telefoon. Het idee bestaat al hartstikke lang en het waren bedrijven als (onder andere) Softcard, Looppay en nog een paar anderen die reeds in vroeg in het afgelopen decennium de mogelijkheid boden om via een Android telefoon via de NFC chip betalingen te verrichten.

  Daarnaast had je Google Wallet waarmee je (peer-to-peer) betalingen kon verrichten, oftewel betaalverzoekjes via de chat.

  Zowel Apple, Google als Samsung hebben de kleinere spelers opgekocht en hebben ofwel hun bestaande platform uitgebreid of verbetert (Google) of zijn begonnen met het aanbieden van mobiele betalingen (Apple en Samsung).

  Google had reeds in 2011 (jaren voordat Apple Pay en Passbook uitkwamen). En dat bood tevens de mogelijkheid om geld te sturen (zoals Apple Cash) … dus ook dat is allemaal niet nieuw …

  Zie hier een filmpje van Google zelf uit 2011 …

  https://www.youtube.com/watch?v=iuvyN4iZiP8

  En zo zijn er nogal wat onjuiste aannames binnen het Fan domein … Het was namelijk Apple die de rest van de industrie schaamteloos kopieerde in deze specifieke casus.

  Let wel, er zijn genoeg gevallen waar omgekeerd ook het nodige is gejat … Maar mobiele betalingen? Nee, sorry … Apple huppelde achter de meute aan …

  En de Apple Card? Aarde aan Fans: de Apple Card is gewoon een rebranded product van Goldman Sachs … Niets meer en niets minder …

  De Google Card zal – naar mijn weten – hoogstwaarschijnljik via CITI (grote Amerikaanse Bank) worden verzorgd.

  Is er dan helemaal geen kritiek op Google’s initiatief? Oh jazeker wel, waaronder die van Privacy … Maar staar je niet blind op Apple’s aanbod, want er zijn talloze manieren om gebruikers te traceren. Zelfs met Apple Pay en Apple Card. Het begint al met het feit dat ondanks het gebruik van virtuele creditcard nummers juridisch gezien in de meeste landen transacties herleidbaar moeten zijn en dan hebben we nog niet over PSD2 gesproken in de EU …

  Overigens weet ik niet 100% zeker of Apple een eMoney licentie heeft in de EU. Ik kan me herinneren dat Google die via de route van Estland voor de EU heeft bemachtigd. Hoe dan ook, in grote lijnen kunnen we spreken van :

  Technologie Platform
  User Experience & Interface
  Klassieke Bancaire Dienstverlening (back-end) verreikt met “nieuwe kansen” (waaronder PSD2)

  Apple heeft volgens mij de derde laag uitbesteedt … Dat leide enige tijd terug tot ophef over het feit dat er een verschil was bij de toekenning van bestedingsruimte tussen de Genders. Niet zozeer dat Apple er achter stond, maar zo werkte nu eenmaal de bank die de kaart voor Apple verstrekte.

  Is uiteindelijk aangepast, maar achter de schermen gebeurd nog veel meer.

  En tot slot: zelfs iCloud draait gewoon … Bij Google …

  https://www.cnbc.com/2018/02/26/apple-confirms-it-uses-google-cloud-for-icloud.htm

  In de IT is niets wat het lijkt, zo wordt Microsoft Azure data gehost door diverse private partijen maar is dat weer niet zichtbaar voor de eindklant … En zo kan ik nog even doorgaan.

  De IT is wat dat betreft net Seaworld of Disneyland … Prachtig om te zien, en zeker als er een gave Graphical User Interface op zit, maar als je echt diep gaat graven, en dan bedoel ik echt diep … Dan kun je enkel tot de conclusie komen dat alles met elkaar verweven is en dat er een groot verschil zit tussen consumentendiensten en -producten en de zakelijke markt.

  Maar goed, terug naar de kern: Google werkt niet aan Apple Pay rivaal. Google Wave, Android Pay en later Google Pay bestaat langer dan Apple Pay (alleen onder een andere naam), maar ze willen een eigen DEBIT Card aanbieden in navolging van Apple. Met het verschil dat Apple een CREDIT Card aanbiedt.

  Het voordeel van een DEBIT Card is dat deze waarschijnlijk sneller en breder beschikbaar kan komen (wereldwijd gezien) en een CREDIT Card weer aan striktere voorwaarden gebonden is en dus veel langer duurt voordat deze overal aangeboden kan worden (als dit al mogelijk is).

   

 • Profielfoto
  arjaan

  Het niveau is weer bedroevend.. Wat is er gebeurd met OMT? Is de hele redactie met sabbatical ofzo?