Frankrijk wil dat Apple bluetoothbeperking iPhone opheft voor virusapp

De Franse regering heeft aan Apple gevraagd of het bedrijf de huidige bluetoothbeperkingen kan opheffen voor zijn eigen virusapp. De overheid aldaar claimt dat de grenzen op het gebruik van bluetooth op een iPhone nu het uitbrengen van zo’n contactonderzoekapplicatie in de weg zit.

In sommige gevallen beperkt Apple de mogelijkheden die externe partijen hebben op een iPhone. Dat geldt voor NFC (near field communication), maar ook voor bluetooth. In dit geval gaat het erom dat applicaties niet zomaar in de achtergrond gebruik kunnen maken van bluetooth. De app waar Frankrijk aan werkt verzamelt data via de verbinding en verstuurt die ook weer. De verzamelde data gaat dus van het apparaat af en dat is niet goed voor je privacy. En laat dat nou net een steunpilaar zijn van het bedrijf uit Cupertino.

Frankrijk: “Hef bluetoothbeperking iPhone op”

Door die beperking is het zo dat zo’n app voor contactonderzoek alleen werkt wanneer de app dus op de voorgrond aanstaat en wanneer de iPhone ontgrendeld is. Cedric O, de Franse staatssecretaris voor de digitale economie, heeft tegenover Bloomberg verteld dat Frankrijk voor 11 mei een app voor contactonderzoek wil lanceren. De beperking die Apple nu opgelegd heeft, zit de lancering dus in de weg. Tegenover de online publicatie laat O het volgende weten.

“We hebben aan Apple gevraagd of het bedrijf de technische beperking kan weghalen, zodat we in staat zijn een soeverein, Europees gezondheidssysteem te ontwikkelen, dat geïntegreerd kan worden met ons eigen systeem.”

Bloomberg is vervolgens naar Apple gegaan voor een reactie. Een vertegenwoordiger laat weten hier niet op in te willen gaan. Ook wordt er gewezen naar het feit dat het Amerikaanse bedrijf momenteel samenwerkt met Google aan een mogelijke oplossing.

Eerder liep Groot-Brittannië ook al tegen soortgelijke problemen aan tijdens het ontwikkelen van zijn eigen contactonderzoekapplicatie. Dat land wil ook bluetooth op de achtergrond kunnen gebruiken voor zijn app, maar op de iPhone kan dat helaas niet.

Reageer op artikel:
Frankrijk wil dat Apple bluetoothbeperking iPhone opheft voor virusapp
Sluiten