Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 29 april 2020
Leestijd: 2 minuten

FaceTime-fiasco: Apple moet 18 miljoen dollar betalen in rechtszaak

Gebruikers klaagden Apple aan omdat ze vonden dat het bedrijf FaceTime bewust ‘kapotmaakte’ op apparaten die iOS 6 of lager draaien. Het bedrijf gaat nu akkoord met een schikking, waardoor het in totaal 18 miljoen dollar kwijt is aan iedereen die zich aanmeldde voor de class action-rechtszaak.

Die 18 miljoen dollar wordt in een schikkingsfonds gestopt. Dat komt overeen met ongeveer dertig procent van de schade zijn die de mensen die zich aangemeld hebben voor de rechtszaak, opgelopen zouden hebben. Advocaten die de groep mensen vertegenwoordigen krijgen nu 3 dollar per apparaat, maar dat bedrag zou kunnen toenemen wanneer mensen besluiten geen geld uit het fonds te halen. De twee vertegenwoordigers van de groep krijgen elk 7500 dollar. Ze hebben de boel op gang gezet en krijgen daarvoor een belonong.

Apple schikt in rechtszaak over FaceTime-fiasco

Dat het bedrag verder laag uitpakt, is niet vreemd als je kijkt naar de kosten voor de advocaten. In totaal krijgen de advocaten 6,5 miljoen dollar, dus onderaan de streep blijft er daardoor steeds minder over voor andere mensen.

De rechtszaak over FaceTime is drie jaar geleden aangespannen. De aanklagers claimden dat Apple bewust de app kapotmaakte op oudere iPhones. Modellen die draaien op iOS 6 of lager. Dat zou zijn gedaan uit kostenbesparingen.

FaceTime
Klik/tap voor groter.

Toen Apple de dienst in 2010 lanceerde, maakte de app gebruik van twee soorten technieken. De eerste was een peer-to-peer-dienst en de tweede een relay-methode, die gebruikmaakte van third-party servers. Wanneer een FaceTime-gesprek via die servers werd gestuurd, servers van het bedrijf Akamai, dan waren die inderdaad duurder dan wanneer de app leunde op de peer-to-peer-technologie.

Apple was op zich blij met deze opstelling… Totdat in 2012 bleek dat de technologie van de peer-to-peer-dienst inbreuk maakte op patenten van VirentX. Door een rechtszaak uit 2013 mocht Apple daar geen gebruik meer van maken. Daardoor werd het bedrijf gedwongen alleen nog te leunen op de relay-methode. Omdat FaceTime ontzettend populair werd, stegen de kosten ook. Apple ontwikkelde uiteindelijk in 2013 een eigen peer-to-peer-dienst. Deze ging samen met de iOS 7 update van start.

Die dienst is echter niet compatible met iOS 6 of eerder. Daardoor konden mensen met die versie van het OS de de app dus niet meer zoals beloofd gebruiken. Ze moesten overstappen naar iOS 7. Of door de software op hun iPhone 4 te installeren (wat leidde tot gebrekkige ervaringen) of door een nieuwe iPhone te kopen. En beide opties waren niet zaligmakend.

In een soortgelijke rechtszaak werd eerder al in het voordeel van Apple beslist.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
FaceTime-fiasco: Apple moet 18 miljoen dollar betalen in rechtszaak
Sluiten