Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 13 april 2020
Leestijd: 4 minuten

Face ID met een mondkapje, kan dat?

Hoewel het in Nederland niet verplicht is, zie je toch steeds meer mensen met een mondkapje op lopen. Toch blijkt dit voor iPhones met Face ID toch een flinke uitdaging te zijn. Voor velen blijkt het ronduit onmogelijk om de smartphone met gezichtsherkenningstechnologie te ontgrendelen. De beste oplossing lijkt vooralsnog om voorlopig gewoon af te zien van gezichtsherkenning en terug te vallen op je toegangscode.

Werkt Face ID als je een mondkapje draagt?

Normaal gesproken niet, maar er zitten wat haken en ogen aan. Face ID is zeer veilig omdat de technologie veel meer doet dan kijken naar een standaard snapshot van je gezicht.

Elke keer dat je je iPhone ontgrendelt met gezichtsherkenning, werpt de TrueDepth-camera van het apparaat een driedimensionaal netwerk van tienduizenden infraroodstippen over je hele gezicht. De afstand van de iPhone tot ieder stipje kan gemeten worden. Komt deze detectie overeen met de gezichtsgegevens die zijn verzameld toen je voor het eerst Face ID instelde, dan zal je iPhone zich ontgrendelen. Omdat diepte een essentieel onderdeel is van Face ID, kan de iPhone niet voor de gek worden gehouden met een tweedimensionaal beeld. Door een mondkapje op te zetten, maak je het voor de TrueDepth camera onmogelijk om de contouren van je gezicht onder de ogen te meten.

Wie denkt slim te zijn door in de Face ID instellingen een selfie te maken terwijl je een mondkapje draagt, komt bedrogen uit. Het systeem is namelijk niet eenvoudig te omzeilen. Apple’s gezichtsherkenningstechniek is ontworpen om te zoeken naar een mond en kin. Als het die niet kan detecteren of denkt dat ze zijn geblokkeerd, dan zal het systeem de iPhone gewoonweg niet ontgrendelen.

Is dit probleem met gezichtsherkenning te omzeilen?

Onderzoekers van Tencent hebben hiervoor ‘min of meer’ een oplossing gevonden. De gebruiker moet dan zich opnieuw aanmelden in Face ID, maar dan met de onderste helft van het gezicht aan één zijde bedekt met een deel van een mondkapje. Zie hiervoor de foto’s in dit artikel.

Er zijn mensen waarbij deze methode succesvol was, maar het is verre van onfeilbaar. Het blijkt namelijk niet consequent te werken. Hierdoor moeten gebruikers zich binnen iOS soms opnieuw – met een “alternatief uiterlijk” maar dan met de andere kant van hun gezicht – aanmelden, om een positief resultaat te behalen.

Je kunt dit zelf eenvoudig proberen als je wil. Maar let wel op, want in feite ben je bezig om Face ID te misleiden. Hierdoor vergroot je dus de kans dat je iPhone een ‘vals positief’ zal registreren. Dat komt omdat je de software forceert om te werken met minder dan de helft van de informatie, die normaal gesproken nodig is voor veilige authenticatie.

Met andere woorden, het gebruik van een dergelijke methode maakt je iPhone minder veilig en zal eerder toegang kunnen geven aan de verkeerde persoon. En laat dat nu net het belangrijkste zijn, dat Face ID moet voorkomen. Als je – net als de meeste mensen – nog steeds problemen hebt om je telefoon te ontgrendelen, zelfs na het proberen van deze truc, moet je uiteindelijk toch gewoon je toegangscode gebruiken.

Hoe schakel ik Face ID uit?

Face ID is niet ontworpen om met maskers te werken. Het lijkt dus het makkelijkste om gezichtsherkenning op je iPhone uit te schakelen en voorlopig een wachtwoord te gebruiken. Dat is sowieso verstandig als je op pad gaat. Zo heb je namelijk niet te maken met de frustrerende mislukte pogingen van Face ID en dus ook niet met de drang om je mondkapje instinctief naar beneden te trekken. Maar hoe schakel je deze manier van ontgrendelen uit?

  • Instellingen → Face ID & Passcode.

Schuif de schakelaar naar links om Face ID te gebruiken voor het ontgrendelen van de iPhone. Bij ontgrendelen zal vanaf nu gevraagd worden om je toegangscode. Is de Corona crisisweer voorbij, zet je het schuifje gewoon weer terug.

Face-ID uitschakelen
Face-ID uitschakelen (klik/tap voor groter).

Zijn er telefoons die gezichtsontgrendeling wél toestaan ​​als je een mondkapje draagt?

In tegenstelling tot iPhones werkt gezichtsherkenning als je een masker draagt, wel op diverse Android toestellen. Hier wordt dan ook gelijk het verschil benadrukt tussen de manier waarop iPhones en – op een paar uitzonderingen na, zoals bv. de Pixel 4 – Android toestellen met gezichtsauthenticatie omgaan. Deze toestellen gebruiken een versie van gezichtsontgrendeling die uitsluitend een stilstaand beeld van je gezicht gebruikt. Omdat deze apparaten afhankelijk zijn van foto’s, kunnen ze gemakkelijk voor de gek worden gehouden. Ze mogen daarom nooit betalingen verifiëren zoals dat met Face ID wel kan.

Aan de andere kant maakt dat gebrek aan beveiliging ze wel weer nuttig bij dit specifieke Corona-gerelateerde probleem. Je moet dan wel eenmalig een foto van jezelf maken met een mondkapje op. Maar zoals je al verwacht hebt, werkt het ontgrendelen dan weer niet, als je het mondkapje niet om hebt.

➔ Meer weten over Face ID? Kijk dan hier.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Face ID met een mondkapje, kan dat?
Sluiten