Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 26 april 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Eerste Macs met ARM processor in 2021’

Het Corona virus zorgt overal voor verschuivende productreleases en vertraagde lanceringen. Toch lijkt Apple, volgens een nieuw Bloomberg-rapport, nog steeds op schema te liggen om zijn eerste ARM-gebaseerde Mac in 2021 uit te brengen.

Volgens Mark Gurman werkt Apple aan een drietal processors voor de Mac, allemaal gebaseerd op het ontwerp van de aankomende A14-chip in de iPhone 12. Het project, met de codenaam Kalamata, loopt al sinds 2012. Toen ontwikkelde Apple zijn eerste ARM processor voor de Mac, gebaseerd op de A12X-processor van de iPad Pro.

Eerdere geruchten suggereerden dat Apple al later dit jaar mogelijk zijn eerste ARM-gebaseerde Mac zou lanceren.

A14 ARM processor

De A14-chip is naar verluidt ontworpen op basis van een 5nm-proces. Daar staat tegenover dat Intel zijn huidige processors nog steeds op 14nm produceert. Die schaalverkleining kan Apple in staat stellen om chips aan te bieden, die zowel krachtiger als energiezuiniger zijn. Dat zou een enorme sprong voorwaarts kunnen betekenen voor de low-end Macs en MacBooks van Apple.

Volgens Bloomberg omvatten de eerste Mac ARM processors acht krachtige kernen en minstens vier energiezuinige kernen. Deze hebben respectievelijk de codenaam Firestorm en Icestorm. De ARM processors bieden een enorme boost ten opzichte van de 1,1 GHz dual-core 10e generatie Intel Core i3-processor uit bijvoorbeeld de recent vernieuwde MacBook Air. In Geekbench benchmarkscores blijkt de A13Z-processor van de nieuwste iPad Pro in multi-core taken een stuk sneller dan de MacBook Air.

MacBook Air 2018 Mac
In 2021 zouden we de eerste ARM processors kunnen verwachten in low-end Macs en MacBooks (klik/tap voor groter).

Eerst Low-en Macs en MacBooks

Apple zou de overgang waarschijnlijk beginnen met een nieuwe laptop, meldt Bloomberg. Dat komt omdat de eerste ARM chips “de prestaties van Intel voor high-end MacBook Pro’s, iMacs en de modulaire Mac Pro nog niet kunnen evenaren”. Alle nieuwe apparaten zullen waarschijnlijk nog steeds het macOS-besturingssysteem gebruiken. Gurman merkt op dat Apple “hulpmiddelen verkent die ervoor zorgen dat apps, die zijn ontwikkeld voor oudere Intel-gebaseerde Macs, nog steeds op de machines zullen werken.”

Onlangs stapte Apple al af van 32-bit Mac-apps en lanceerde een framework genaamd Catalyst. Daarmee kunnen iOS-ontwikkelaars hun applicaties naar de Mac porten. De meest recente overgang van Apple naar een andere processor dateert uit 2006. Dat was de stap naar Intel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
‘Eerste Macs met ARM processor in 2021’
Sluiten