‘Eerste Macs met ARM processor in 2021’

Door: Night - 7 reacties
MacBook Air met ARM processor
Afbeelding: Apple Inc.

Het Corona virus zorgt overal voor verschuivende productreleases en vertraagde lanceringen. Toch lijkt Apple, volgens een nieuw Bloomberg-rapport, nog steeds op schema te liggen om zijn eerste ARM-gebaseerde Mac in 2021 uit te brengen.

Volgens Mark Gurman werkt Apple aan een drietal processors voor de Mac, allemaal gebaseerd op het ontwerp van de aankomende A14-chip in de iPhone 12. Het project, met de codenaam Kalamata, loopt al sinds 2012. Toen ontwikkelde Apple zijn eerste ARM processor voor de Mac, gebaseerd op de A12X-processor van de iPad Pro.

Eerdere geruchten suggereerden dat Apple al later dit jaar mogelijk zijn eerste ARM-gebaseerde Mac zou lanceren.

A14 ARM processor

De A14-chip is naar verluidt ontworpen op basis van een 5nm-proces. Daar staat tegenover dat Intel zijn huidige processors nog steeds op 14nm produceert. Die schaalverkleining kan Apple in staat stellen om chips aan te bieden, die zowel krachtiger als energiezuiniger zijn. Dat zou een enorme sprong voorwaarts kunnen betekenen voor de low-end Macs en MacBooks van Apple.

Volgens Bloomberg omvatten de eerste Mac ARM processors acht krachtige kernen en minstens vier energiezuinige kernen. Deze hebben respectievelijk de codenaam Firestorm en Icestorm. De ARM processors bieden een enorme boost ten opzichte van de 1,1 GHz dual-core 10e generatie Intel Core i3-processor uit bijvoorbeeld de recent vernieuwde MacBook Air. In Geekbench benchmarkscores blijkt de A13Z-processor van de nieuwste iPad Pro in multi-core taken een stuk sneller dan de MacBook Air.

MacBook Air
In 2021 zouden we de eerste ARM processors kunnen verwachten in low-end Macs en MacBooks (klik/tap voor groter). Afbeelding: Sarah Tew/CNET

Eerst Low-en Macs en MacBooks

Apple zou de overgang waarschijnlijk beginnen met een nieuwe laptop, meldt Bloomberg. Dat komt omdat de eerste ARM chips “de prestaties van Intel voor high-end MacBook Pro’s, iMacs en de modulaire Mac Pro nog niet kunnen evenaren”. Alle nieuwe apparaten zullen waarschijnlijk nog steeds het macOS-besturingssysteem gebruiken. Gurman merkt op dat Apple “hulpmiddelen verkent die ervoor zorgen dat apps, die zijn ontwikkeld voor oudere Intel-gebaseerde Macs, nog steeds op de machines zullen werken.”

Onlangs stapte Apple al af van 32-bit Mac-apps en lanceerde een framework genaamd Catalyst. Daarmee kunnen iOS-ontwikkelaars hun applicaties naar de Mac porten. De meest recente overgang van Apple naar een andere processor dateert uit 2006. Dat was de stap naar Intel.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  steveb

  zou het niet beter zijn om een mac te hebben met 2 processoren.
  1. intel i9 voor het zware werk
  2. A14y  voor beveiliging, testen, ….

  virtual machine test iOS apps en cross platform apps.
  face id, touch id, voice id,…    allemaal naar de mac.

  Of omgekeerd:

  2 processoren in een ipad of iPhone zodat we ook de android only apps (van het werk) kunnen draaien

 • Profielfoto
  Night

  Voor dat eerste hebben we toch al de T2 chip?

  Oh, met je tweede idee doe je de geloofwaardigheid van je eerste gedachte wel weer een beetje teniet hoor 😛

 • Profielfoto
  steveb

  Ik vind het heel lastig dat ik naar een Android telefoon gedwongen wordt omwille van 1 app die ik nodig heb voor mijn job.
  Hert hele bedrijf werkt met cafca mobile. Voor uurregistratie, werkbonnen, magazijn beheer en bestellingen,…

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  Zou je daar dan ook RISC OS op kunnen draaien?

 • Profielfoto
  polansky

  Processor maakt mij weinig uit, maar ik ben eerder bang voor een herhaling van zetten en veel ellende zoals we ook hadden met de overgang van PowerPC processor naar Intel.

  Rosetta was echt een ramp en ik vermoed dat ook velen niet zitten te wachten op het feit dat een flink aantal professionele programma’s niet meer goed draaien.

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  Welke ellende was er dan bij de overstap van PowerPC naar Intel? Ik herinner me toch bar weinig problemen met software die het niet goed deed onder Rosetta, laat staan die het überhaupt niet meer deed (behalve dan oude programma’s die niet meer onderhouden werden en waarvan geen Intelversie uitkwam, natuurlijk).

 • Profielfoto
  ¿`„

  steveb op 26 april 2020 12:06
  zou het niet beter zijn om een mac te hebben met 2 processoren.
  1. intel i9 voor het zware werk
  2. A14y  voor beveiliging, testen, ….

  virtual machine test iOS apps en cross platform apps.
  face id, touch id, voice id,…    allemaal naar de mac.

  Of omgekeerd:

  2 processoren in een ipad of iPhone zodat we ook de android only apps (van het werk) kunnen draaien

  Nooit. Maar ook nooit zal Apple het toelaten dat er een mogelijkheid ontstaat op haar platform om Android applicaties te draaien.

  de apps die jij download via de App Store daar hebben zij controle over. Niet per se negatief bedoeld, het idee is het mogelijk dan ook dat Apple zichzelf tussen de producent en de eindgebruiker gepositioneerd om de troep te weren