Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 27 april 2020

Deze tekst bug in iOS kan ervoor zorgen dat je iPhone crasht

Er is een nieuwe softwarefout binnen iOS ontdekt die ervoor zorgt dat iPhones kunnen vastlopen door bepaalde karakters in een tekst. Het gaat om tekens uit de Indo-Arische taal Sindhi. De verzameling tekens zijn deze dagen te vinden op Discord-servers en groepsgesprekken op Telegram.

Wanneer de iPhone in kwestie de serie tekens in beeld heeft, dan bevriest deze. Dat resulteert uiteindelijk in een crash. Dit gebeurt in elk geval op iPhone toestellen die draaien op iOS 13.4.1, zo laat The Verge weten. Je kunt op het moment van vastlopen twee dingen doen: het systeem handmatig opstarten of wachten tot iOS Springboard het overneemt. Het probleem heeft mogelijk iets te maken met de manier waarop het besturingssysteem omgaat met notificaties in apps. Gelukkig is daar een tijdelijke oplossing voor bedacht.

Softwarefout laat iPhones vastlopen

Voorlopig doe je er dus goed aan notificaties voor bepaalde communicatiediensten uit te schakelen. Helemaal wanneer je verwacht dat je vrienden op een gegeven moment grappig gaan doen en die tekst ook jouw kant op sturen. De redactie van 9to5Mac laat in elk geval weten dat iPhones die draaien op de bèta van iOS 13.4.5 geen last (meer) hebben van dit probleem. Dus het lijkt erop dat Apple op de hoogte is van de situatie en dus al bezig is met de oplossing. Wanneer die update voor iedereen verschijnt, is nu helaas niet duidelijk.

Niet de eerste keer

Het is inmiddels twee jaar geleden sinds de laatste keer dat iPhones konden vastlopen door een vergelijkbare softwarefout. De bug in iOS 11 zorgde er zelfs voor dat gebruikers geen toegang meer hadden tot apps en berichten. Destijds ging het om een karakter uit een Indiase taal (Telugu) die voor problemen zorgde. Daarnaast heeft Apple wel vaker last van fouten met betrekking tot tekst. In 2018 kon een enkele link een iPhone bevriezen, terwijl we in 2015 moest oppassen voor een bepaalde regel tekst die in iMessage kon aankomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze tekst bug in iOS kan ervoor zorgen dat je iPhone crasht
Sluiten