Corona-apps voldoen niet aan de eisen: overheid neemt heft in eigen hand

Door: Mark Hofman - 7 reacties
Corona Virus trackapp
(Afbeelding: Mascud Zamani / Wikimedia Commons)

De overheid gaat zelf aan de slag met het maken van een corona-app. Dat is een beslissing die Minister Hugo De Jonge bekendmaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

De zeven applicaties die afgelopen dagen voorbij kwamen in de appathon, voldeden niet aan alle gestelde eisen. Iets dat volgens De Jonge ook uit de uitkomsten van het broncode onderzoek en de pentesten naar buiten kwam. Daarom richt de overheid een eigen taskforce op om de app te ontwikkelen.

Overheid zelf aan de slag met corona-apps

In de brief aan de Tweede Kamer wordt duidelijk dat de GGD, op het verzoek van Minister Hugo de Jonge, een taskforce inricht. In dit team worden het RIVM, de GGD zelf, virologen en epidemiologen nauw betrokken. De eisen die de GGD stelt aan digitale ondersteuning van het bron en contactonderzoek moeten nog preciezer worden. Dit team zal daar komende week mee moeten komen. Mochten deze eisen voldoen, dan kan de eventuele bouw van de applicaties starten.

Op dit moment is nog niet duidelijk hoe het team wordt samengesteld. In de brief maakt De Jonge duidelijk daar op dit moment nog geen plan voor te hebben. Wel meldt de minister dat hij verder gaat op zijn eis van een openbare broncode. Het team dat aan het werk zal gaan krijgt de opdracht mee om alle oplossingen die ze maken open source te doen.

Minister Hugo De Jonge hoopt volgende week meer informatie te kunnen geven over de applicaties. De verwachting is dat er over vier weken een goed vervolgbesluit genomen kan worden, over hoe de apps kunnen worden ingezet.

corona-app privacy
Klik/tap voor groter (Afbeelding: ANP / Remko de Waal)

Streng toezicht op de eisen

Zoals gezegd voldeden de zeven corona-apps die in de appathon geïntroduceerd werden niet aan alle eisen. Dat moet wel om deze app te kunnen verantwoorden aan het Nederlandse volk. Minister De Jonge maakt duidelijk dat er in het nieuwe process zorg gedragen moet worden voor veiligheid. Hierbij let de overheid op informatieveiligheid, privacy, grondrechten en nationale veiligheid.

Om te zorgen dat deze eisen worden nageleefd worden verschillende partijen ingeschakeld om dit te controleren. Het gaat in deze om de Autoriteit Persoonsgegevens, het College voor de Rechten van de Mens, het NCSC en de NCTV. Voordat de apps daadwerkelijk verschijnen, worden ze eerst getoetst op de gevolgen voor de nationale veiligheid en de grondrechten van burgers.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  erwin33

  Nou dan komt het goed…oh wacht.

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  Ze wachten op de Apple API.

 • Profielfoto
  leavestone

  Onzinnig onnodig Apple en Google werken aan een app weer typisch NL om zelf aan de slag te gaan.

 • Profielfoto
  Jeroen

  leavestone op 22 april 2020 18:21
  Onzinnig onnodig Apple en Google werken aan een app weer typisch NL om zelf aan de slag te gaan.

  Lees je anders eerst even in. Apple werkt niet aan een eigen app. Ze werken aan de technologie die gebruikt kan worden door een app.

 • Profielfoto
  Rolf

  Hahaha, de overheid gaat het zelluf doen … nee DAN komt het goed. Geen andere partij met zulk een fantastisch trackrecord….

 • Profielfoto
  Frans

  Minister De Jonge maakt duidelijk dat er in het nieuwe process zorg gedragen moet worden voor veiligheid. Hierbij let de overheid op informatieveiligheid, privacy, grondrechten en nationale veiligheid.

  Veiligheid was naar mijn idee niet het grootste probleem van de apps, de beperkingen van Bluetooth waren, en zijn, veel belangrijker. Het maakt niet uit wie de app gaat maken, met Bluetooth kan je niet nauwkeurig genoeg afstanden bepalen, Bluetooth signalen gaan door ramen, muren, plafonds en vloeren, dat is gewoon een natuurkundig verschijnsel waar je niet omheen kunt. Hoe beperk je het aantal vals positieve gemeten contacten? Dat is het grootste probleem dat ze moeten oplossen.

  Wachten op de Apple/Google API, zoals hierboven opgemerkt, is zeker aan te raden. Een app die gebruik wil maken van hardware functies en achtergrond processen is volledig afhankelijk van de API’s die het OS daarvoor beschikbaar stelt. Dat zal nog een beperking van een corona app zijn, oudere hardware en OS versies zullen de app niet kunnen installeren.

  Het blijft vooralsnog de vraag of een contact tracking app de GGD gaat helpen met hun contactonderzoek. Als het aantal vals positieve contact meldingen te groot is, wordt het middel erger dan de kwaal, want bosjes mensen die dan getest moeten/willen worden. Als het aantal correcte contact meldingen te laag is, dan blijven er teveel potentieel besmette mensen buiten zicht en kan aantal besmetting weer oplopen. Hierin zal een balans gevonden moeten worden, en dan nog moet de vraag gesteld worden of een app een goede aanvulling kan zijn op het traditionele contactonderzoek.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  De overheid jat gewoon de open source code van een hele rij van die voorgestelde apps en kan zo snel en voordelig een eigen app ontwikkelen. .;)