Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 20 april 2020
Leestijd: 3 minuten

Valse start voor corona-app: chaos, beginnersfouten, kritiek en een datalek

‘De perfecte corona-app is er nog niet.’ Dat was de conclusie die het ministerie van Volksgezondheid trok na de zogenaamde appathon van afgelopen weekend. Een understatement, want als we de kenners mogen geloven is zelfs een corona-app die aan de minimale eisen voldoet nog ver weg. Laat staan een perfecte.

De zoektocht naar een corona-app die gaat helpen om corona te verslaan, begon een week geleden. Het ministerie riep bedrijven en deskundigen op om mee te denken over het ontwikkelen van een app. Aan die oproep werd gehoor gegeven. 750 ondernemers reageerden op de oproep. Zeven daarvan mochten door naar de volgende ronde: een zogenaamde appathon die afgelopen weekend plaatsvond.

Twijfels over Bluetooth

Het tempo zit er goed in, want het ministerie wil zo snel mogelijk een corona-app lanceren. Helaas is haastige spoed zelden goed. Ook in dit geval. Het project lijkt zichzelf zo al vroeg in de voet te schieten. Zo trokken negen geconsulteerde experts hun handen af van het selectieproces. Zij beschreven het proces als te gehaast en te chaotisch. Ook privacyorganisatie Bits of Freedom zette al vroeg een punt achter de samenwerking.

Er staat te veel op het spel om in dit moordende tempo te werk te gaan. Hierdoor is mogelijk de eerste verkeerde beslissing al genomen. Namelijk dat er blind wordt ingezet op Bleutooth. De corona-app lijkt een contact- en traceerapp te gaan worden die gebruik maakt van deze techniek. Slechts één van de zeven voorstellen wijkt hiervan af. Er wordt alleen sterk getwijfeld of dit de juiste opzet is. Bluetooth is mogelijk niet nauwkeurig genoeg en de effectiviteit is nooit bewezen.

Kritiek op chaotische appathon

De gelegenheidscoalitie Veilig Tegen Corona (met o.a. Bits of Freedom) probeerde nog op de rem te trappen. Zij riepen het ministerie op om terug te gaan naar de tekentafel, maar dat advies werd in de wind geslagen. Om die reden neem deze coalitie dan ook afstand van de apps. De zeven mogelijke corona-apps beginnen dus met een grote achterstand.

Corona-app appathon
Klik/tap voor groter

Het ministerie zette hun plan door en lanceerde een appathon. Deze had voor meer duidelijkheid moeten zorgen. Een stap vooruit was het doel, maar dat werd het allerminst. De appathon was volgens kenners overhaast, chaotisch en niet-transparant. De druk op de deelnemers is enorm en dat komt de gepitchte corona-apps niet ten goede.

Bruikbare corona-app lijkt nog ver weg

Programmeur Benjamin Broersma van de Open State Foundation ontdekte in de broncode van meerdere apps talloze beginnersfouten. Daarnaast stuurde één van de deelnemers door de hoge tijdsdruk per ongeluk een interne database mee. RTL Nieuws ontdekte dit datalek en zorgde zo voor nog meer bewijs dat de zoektocht naar de corona-app beroerd van start is gegaan.

Inmiddels heeft ook de Nederlandse landsadvocaat bekend gemaakt dat geen van de zeven apps op dit moment voldoet. Later vandaag zal ook de Autoriteit Persoonsgegevens bekend maken of de corona-apps voldoen aan de privacywetgeving. Het is sterk de vraag of dat zo is. Zo verzamelen sommige apps de telefoonnummers van gebruikers.

Morgen meer duidelijkheid over corona-app

Daarnaast komt KPMG met een onderzoek naar de kwaliteit van de broncodes en de beveiliging. Op basis van al deze rapporten zal het ministerie een keuze gaan maken. Of er een app gaat komen, horen we morgen. Minister Hugo de Jonge zal dit bekend gaan maken en onthult ook wanneer deze gaat verschijnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Valse start voor corona-app: chaos, beginnersfouten, kritiek en een datalek
Sluiten