Contactonderzoek COVID-19 gebruikt alleen Bluetooth, geen locatiegegevens

Door: Wesley Akkerman - 18 reacties
bluetooth tracking coronavirus 001
(Afbeelding: MIT)

Apple en Google hebben meer bekendgemaakt over de manier waarom Bluetooth ingezet wordt voor het contactonderzoek in het kader van covid-19. Vanaf medio mei gaat Apple Bluetooth op de iPhone gebruiken om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Android en iOS-gebruikers krijgen straks de mogelijkheid om op vrijwillige basis mee te doen aan een contactonderzoek in het kader van covid-19. Mocht iemand binnen de app hebben aangegeven het virus te hebben en loopt diegene langs een aantal mensen, dan krijgen zij allemaal te horen dat ze in de buurt waren van iemand met het coronavirus. In dit geval wordt er nooit gebruikgemaakt van locatiegegevens. Ook zijn de hiervoor gebruikte Bluetoothsignalen niet te herleiden tot specifieke gebruikers.

Contactonderzoek via smartphones

Het gaat puur om de gegevens die je invult in een app: of je wel of niet geïnfecteerd bent met covid-19 en of je dus in contact bent geweest met zo’n persoon. Vanaf medio mei krijgen ontwikkelaars toegang tot de benodigde api’s (tools voor ontwikkelaars) die werken op zowel Android als iOS. Later dit jaar komen er ook ingebakken functies voor de twee besturingssystemen aan. Hierdoor kunnen mensen meedoen met het contactonderzoek, zonder dat ze hiervoor nog een aparte app hoeven te downloaden.

Apple Google contract tracking coronavirus 16x9
Tracken van Bluetooth (Afbeelding via TC)

Apple staat niet toe dat zomaar elke ontwikkelaar toegang krijgt tot die tools. Alleen developers die zijn aangesloten bij gezondheidsorganisaties krijgen er toegang tot. Vanaf volgende maand moeten de eerste applicaties dus al beschikbaar zijn. Onduidelijk is of dat ook voor Nederland geldt. Voordat je echter kunt aangeven of je het virus hebt opgelopen, dien je wel eerst getest te zijn. Om ervoor te zorgen dat dergelijke apps werken, is er wel een hoog medewerkingspercentage vereist: hoeveel precies, is nu nog niet duidelijk.

Eerder riep het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de hulp in van bedrijven en deskundigen, die uitgenodigd werden om mee te denken over de ontwikkeling van een corona-app die kan helpen de verspreiding van covid-19 tegen te gaan.

9to5Mac

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Imade

  Ik raad dit wel af.. want stel; je zit rustig thuis en er loopt iemand BUITEN langs je raam… die besmet is.. dan krijg jij een melding terwijl jij 0% risico hebt gelopen… ook wil ik eerst weten hoe het zit qua salaris… moet de baas doorbetalen als jij 2/4/6 weken thuis moet zitten? Hoe controleert de staat dat een melding niet wordt genegeerd? Wat als jij geen smartphone hebt? Mag de baas erin kijken? Met die vragen heeft Daniel verlaan en Arjen Lubach mij flink wakker geschut.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ziet bluetooth onderscheid in afstand binnen het bereik daarvan?

  Ofwel; als iemand op 10 meter afstand voorbij wandelt, weet het systeem dan dat die afstand genoeg is om (vrijwel) geen risico te lopen, en de melding achterwege te laten?

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Imade op 14 april 2020 15:19
  Ik raad dit wel af.. want stel; je zit rustig thuis en er loopt iemand BUITEN langs je raam… die besmet is.. dan krijg jij een melding terwijl jij 0% risico hebt gelopen… ook wil ik eerst weten hoe het zit qua salaris… moet de baas doorbetalen als jij 2/4/6 weken thuis moet zitten? Hoe controleert de staat dat een melding niet wordt genegeerd? Wat als jij geen smartphone hebt? Mag de baas erin kijken? Met die vragen heeft Daniel verlaan en Arjen Lubach mij flink wakker geschut.

  Het is goed om kritisch te zijn, maar het is ook goed om breder dan alleen je eigen belang te denken –  en niet een basishouding van wantrouwen te hebben.

  We hebben het hier over de gezondheid van met name ouderen en zwakkeren. Als ik daarvoor iets moet inleveren (vrijheid, salaris/omzet, gemoedsrust, whatever), dan is dat OK. Fair enough toch?

 • Profielfoto
  Ziegler

  Deze app kan op een privacy-veilige manier vormgegeven worden. En dan zie ik weinig bezwaren.

   

 • Profielfoto
  tav

  Ik moet er niets van weten …

 • Profielfoto
  Frans

  KarelWillem op 14 april 2020 16:03
  Ziet bluetooth onderscheid in afstand binnen het bereik daarvan?

  Ofwel; als iemand op 10 meter afstand voorbij wandelt, weet het systeem dan dat die afstand genoeg is om (vrijwel) geen risico te lopen, en de melding achterwege te laten?

  Korte antwoord, niet echt.

  Technisch gezien is het mogelijk de afstand tussen een bluetooth zender en ontvanger te berekenen wanneer je het zendvermogen kent. Omdat de signaalsterkte op een bepaalde manier afneemt met de afstand en de dempende eigenschappen van het medium (zoals de lucht) waar het signaal doorheen gaat kan de sterkte van het signaal bij de ontvanger gebruikt worden om de afstand te berekenen. In de praktijk is het zendvermogen niet exact bekend en het medium waar het signaal doorheen gaat al helemaal niet (vaak is dat niet alleen lucht). Hierdoor is het berekenen van de afstand met enige mate van nauwkeurigheid onmogelijk.

 • Profielfoto
  iep

  Henk Jan de Bruijn op 14 april 2020 17:24
  Het is goed om kritisch te zijn, maar het is ook goed om breder dan alleen je eigen belang te denken –  en niet een basishouding van wantrouwen te hebben.
   
  We hebben het hier over de gezondheid van met name ouderen en zwakkeren. Als ik daarvoor iets moet inleveren (vrijheid, salaris/omzet, gemoedsrust, whatever), dan is dat OK. Fair enough toch?

  Om je vraag te beantwoorden: nee, het is verre van fair. Je doet namelijk exact het tegenovergestelde van wat je van een ander verwacht. Je bekijkt de boel met enorme oogkleppen op en niet met een brede blik. Er wordt hier teveel met een basishouding van vertrouwen op de blauwe ogen toegepast.

   

  Zoals diverse wetenschappers en anderen al hebben opgeroepen is het van zeer groot belang dat de applicaties nauwkeurig zijn omdat ze anders niet meer dan een stukje schijnveiligheid en paniek veroorzaken. Plaatsbepaling middels bluetooth is namelijk helemaal niet nauwkeurig. De vraag in deze is dan ook of het wel nauwkeurig genoeg is. De keerzijde van die false positives is dat mensen dan ook graag getest willen worden om zeker te zijn. Doe je dat niet dan betekent dat heel veel mensen in pure onzekerheid leven, idee a la een tikkende tijdbom (er zijn al mensen die bij huisarts en instanties om een test hebben gesmeekt). Veel mensen vinden COVID-19 behoorlijk eng. Zo’n app heeft dan ook een behoorlijke psychische uitwerking.

   

  Als blijkt dat bluetooth niet nauwkeurig genoeg is dan wordt de vraag: wat nu? Gaan ze dan het nauwkeurigere GPS inzetten met als gevolg een nog veel grotere schending van de privacy (want het is accurater)? Die nauwkeurigheid is er echter niet bij ieder apparaat. De werking van GPS is namelijk binnenshuis slechter dan buiten. Afhankelijk van de hoeveelheid beton, bewapening, etc. zelfs dusdanig dat je in feite in een kooi van Faraday zit. Wat voor nut heeft die GPS bepaling dan nog?

   

  Het allergrootste probleem is echter het feit dat de overheid in een Paasweekend de aanbesteding heeft uitgeschreven met op de enige werkdag een deadline om 12.00. Dat geeft bedrijven dus effectief 4 uur de tijd om:

  deze aanbesteding op te merken
  de aanbesteding door te nemen
  iets te bedenken
  dit uit te schrijven
  en tot slot dit te versturen.

  Die 4 uur is voor alleen al punt 1 onrealistisch ambitieus. De enige mazzel die ze hier hebben is dat het al in het nieuws is geweest en men vandaag de dag dat nieuws op de voet volgt. Dan resten de overige punten nog en ook die zijn onrealistisch ambitieus om in 4 uur te doen. Wat je dan krijgt is haastwerk en als we iets weten van alle mislukkingen uit het verleden dan is dat haastige spoed ook hier geen goed doet. Het is zeer realistisch dat we op een techniek uitkomen die niet goed is uitgezocht en uitontwikkeld waardoor we met een buggy app zitten die uiteindelijk niet datgene doet waar het voor bedoeld is.

   

  Het Bureau ICT-Toetsing (BIT) die de ICT projecten van de overheid toetst heeft al eerder dat soort projecten naar de prullenbak verwezen. Er is misschien haast geboden maar het is ook wel overduidelijk dat men hier absoluut niets heeft geleerd van het verleden. Dat maakt het aanzienlijk zorgelijker dan het privacy aspect. Daarom roepen al die geleerden en experts in een open brief de overheid ook op om eerst alles goed te onderzoeken alvorens aan oplossingen middels apps te denken. Er is bijv. niet eens gekeken of een app überhaupt wel de juiste aanpak is. De enige reden dat we met een app bezig gaan is omdat we dan een app hebben en we ook met de rest mee kunnen doen want die hebben ook een app. Als je 100% zekerheid wil hebben om te falen met je project dan heeft de overheid op dit moment de juiste aanpak te pakken.

   

  Afgezien hiervan is men hier eigenlijk ook al 4 weken te laat mee…

 • Profielfoto
  pruus

  Google gebruikt bestaande WiFi gegevens, die verzameld zijn bij de kaarten, met bluetooth. En zonder het te weten deel je jouw locatiegegevens. 

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  pruus op 14 april 2020 21:04
  Google gebruikt bestaande WiFi gegevens, die verzameld zijn bij de kaarten, met bluetooth. En zonder het te weten deel je jouw locatiegegevens. 

  Huh is dit en troll? Hoe wil je WiFi gegevens via BT uitlezen? Hoezo is dat überhaupt relevant?

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  iep op 14 april 2020 20:38

  Henk Jan de Bruijn op 14 april 2020 17:24
  Het is goed om kritisch te zijn, maar het is ook goed om breder dan alleen je eigen belang te denken –  en niet een basishouding van wantrouwen te hebben.

  We hebben het hier over de gezondheid van met name ouderen en zwakkeren. Als ik daarvoor iets moet inleveren (vrijheid, salaris/omzet, gemoedsrust, whatever), dan is dat OK. Fair enough toch?

  Om je vraag te beantwoorden: nee, het is verre van fair. Je doet namelijk exact het tegenovergestelde van wat je van een ander verwacht. Je bekijkt de boel met enorme oogkleppen op en niet met een brede blik. Er wordt hier teveel met een basishouding van vertrouwen op de blauwe ogen toegepast.

   

  Zoals diverse wetenschappers en anderen al hebben opgeroepen is het van zeer groot belang dat de applicaties nauwkeurig zijn omdat ze anders niet meer dan een stukje schijnveiligheid en paniek veroorzaken. Plaatsbepaling middels bluetooth is namelijk helemaal niet nauwkeurig. De vraag in deze is dan ook of het wel nauwkeurig genoeg is. De keerzijde van die false positives is dat mensen dan ook graag getest willen worden om zeker te zijn. Doe je dat niet dan betekent dat heel veel mensen in pure onzekerheid leven, idee a la een tikkende tijdbom (er zijn al mensen die bij huisarts en instanties om een test hebben gesmeekt). Veel mensen vinden COVID-19 behoorlijk eng. Zo’n app heeft dan ook een behoorlijke psychische uitwerking.

   

  Als blijkt dat bluetooth niet nauwkeurig genoeg is dan wordt de vraag: wat nu? Gaan ze dan het nauwkeurigere GPS inzetten met als gevolg een nog veel grotere schending van de privacy (want het is accurater)? Die nauwkeurigheid is er echter niet bij ieder apparaat. De werking van GPS is namelijk binnenshuis slechter dan buiten. Afhankelijk van de hoeveelheid beton, bewapening, etc. zelfs dusdanig dat je in feite in een kooi van Faraday zit. Wat voor nut heeft die GPS bepaling dan nog?

   

  Het allergrootste probleem is echter het feit dat de overheid in een Paasweekend de aanbesteding heeft uitgeschreven met op de enige werkdag een deadline om 12.00. Dat geeft bedrijven dus effectief 4 uur de tijd om:

  deze aanbesteding op te merken
  de aanbesteding door te nemen
  iets te bedenken
  dit uit te schrijven
  en tot slot dit te versturen.

  Die 4 uur is voor alleen al punt 1 onrealistisch ambitieus. De enige mazzel die ze hier hebben is dat het al in het nieuws is geweest en men vandaag de dag dat nieuws op de voet volgt. Dan resten de overige punten nog en ook die zijn onrealistisch ambitieus om in 4 uur te doen. Wat je dan krijgt is haastwerk en als we iets weten van alle mislukkingen uit het verleden dan is dat haastige spoed ook hier geen goed doet. Het is zeer realistisch dat we op een techniek uitkomen die niet goed is uitgezocht en uitontwikkeld waardoor we met een buggy app zitten die uiteindelijk niet datgene doet waar het voor bedoeld is.

   

  Het Bureau ICT-Toetsing (BIT) die de ICT projecten van de overheid toetst heeft al eerder dat soort projecten naar de prullenbak verwezen. Er is misschien haast geboden maar het is ook wel overduidelijk dat men hier absoluut niets heeft geleerd van het verleden. Dat maakt het aanzienlijk zorgelijker dan het privacy aspect. Daarom roepen al die geleerden en experts in een open brief de overheid ook op om eerst alles goed te onderzoeken alvorens aan oplossingen middels apps te denken. Er is bijv. niet eens gekeken of een app überhaupt wel de juiste aanpak is. De enige reden dat we met een app bezig gaan is omdat we dan een app hebben en we ook met de rest mee kunnen doen want die hebben ook een app. Als je 100% zekerheid wil hebben om te falen met je project dan heeft de overheid op dit moment de juiste aanpak te pakken.

   

  Afgezien hiervan is men hier eigenlijk ook al 4 weken te laat mee…

  Ja, ik ben het wel met je eens. Je geeft terechte punten aan.
  Maar áls er tóch een betrouwbare manier is, die privacy vriendelijk is met minste false positives: waarom niet! Ik ken zelf de BT mogelijkheden daar niet goed genoeg voor. Iets zegt mij dat er wel mogelijkheden zijn, waarom zouden Apple en Google dit anders gaan aanbieden?

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Voor het grotere goed, prima. Nuttig zelfs.

  Maar: yeah. But no. Ik ga mijn locatie niet opofferen voor dit. En ik wil helemaal niet dat er getraceerd wordt. Ik zie de false positives met het onbetrouwbare Bluetooth al gebeuren. Om dat tegen te gaan moet je wel weten wie er allemaal bij je in de buurt wonen. Of als je dicht bij een toch drukke straat zit.

  En mag ik direct een test doen als ik een melding krijg? En krijgen we straks ook toch die verplichting.

  Tip: kijk Zondag met Lubach van afgelopen zondag nog even terug en #appheterover

 • Profielfoto
  csteelooper

  iAmRenzo op 15 april 2020 07:09
  Voor het grotere goed, prima. Nuttig zelfs.

  Maar: yeah. But no. Ik ga mijn locatie niet opofferen voor dit. En ik wil helemaal niet dat er getraceerd wordt. Ik zie de false positives met het onbetrouwbare Bluetooth al gebeuren. Om dat tegen te gaan moet je wel weten wie er allemaal bij je in de buurt wonen. Of als je dicht bij een toch drukke straat zit.

  En mag ik direct een test doen als ik een melding krijg? En krijgen we straks ook toch die verplichting.

  Tip: kijk Zondag met Lubach van afgelopen zondag nog even terug en #appheterover

  Nu spreek je jezelf eigenlijk tegen. Enerzijds ga je “je locatie niet opofferen voor dit”; anderzijds zeg je “dat plaatsbepaling via bluetooth niet nauwkeurig is (deels terecht). Met gegeven 2 doe je gegeven 1 teniet; althans, zoals ik al zei, grotendeels.

  Mits alleen bluetooth gebruikt wordt, gééf je je locatie niet prijs. Alleen je locatie ten opzichte van een ander. Dus: ben je binnen het zendbereik van de telefoon van persoon B en is dat minimaal %tijdsduur% zo geweest? Is %status_covid% voor een van jullie positief? Indien beiden ja, dan verandert voor de ander %status_covid% naar ‘mogelijk’, met de aanbeveling tot het opvolgen van milde maatregelen, zoals daar zijn afstand houden, handen wassen en bij klachten thuisblijven en je eventueel laten testen.

  Dan nog even over plaatsbepaling via bluetooth: dat is nooit zo nauwkeurig als via GPS. Maar met bluetooth kan, net als met WiFi, GPS en een combinatie van al deze technologieën, wel ‘triangulation’ worden toegepast. In het geval van dit framework zou dat kunnen inhouden dat jouw telefoon minimaal 3 andere telefoons tegelijk ziet, waardoor grofweg kan worden bepaald op hoeveel afstand jij je van elk van de anderen bevindt.
  Doordat GPS echter in dit plaatje ontbreekt, kan niet worden bepaald wáár jullie vieren je bevinden: of jullie nou in Amsterdam zijn of in Oeffelt, dat zal zonder GPS nooit bekend worden. Zelfs niet al zou je WiFi erbij gaan halen, want in dat geval wordt de locatie bepaald op basis van IP-gegevens. En die zijn in bijna 90% van de gevallen verre van accuraat. Zo zit ik bijvoorbeeld in Amsterdam volgens mijn IP-adres, terwijl ik daar in werkelijkheid niet eens in de buurt zit.

  Met andere woorden: zolang GPS buitenspel blijft voor dit onderzoek, kun je ervan uitgaan dat men nooit weet wáár je bent; het enige dat men kan is inschatten hoever je van iemand anders vandaan bent geweest. De BBC heeft een heel tijdje geleden een onderzoek gedaan dat op deze manier werkte (BBC Pandemic). Je kon een app installeren die wist waar jij je bevond ten opzichte van een ander die de app ook had. De één was “besmet,” de ander niet. Als de ander dan te lang bij de één in de buurt bleef. veranderde de status van de ander ook. Nogmaals: men wist, omdat GPS niet werd gebruikt, niet wáár jullie waren. Alleen of jullie (langdurig) bij elkaar in de buurt waren. Dát is wat men hier ook mee wil doen.

  Mijn zegen hebben ze. Zodra het kan zal ik deelnemen. Alles is beter dan die pseudo-samenleving waar we anders nog zeker drie jaar mee te maken hebben. Voor mij mag de “anderhalvemetersamenleving” zo snel mogelijk afgeschaft worden en als dat hiermee kan (samen met gericht testen en gericht isoleren) dan zeg ik: graag.

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Deze link vond ik naar het BBC programma: Contagion! The BBC Four Pandemic (2018)

 • Profielfoto
  polimo

  iAmRenzo op 15 april 2020 07:09
  Voor het grotere goed, prima. Nuttig zelfs.

  Maar: yeah. But no. Ik ga mijn locatie niet opofferen voor dit. En ik wil helemaal niet dat er getraceerd wordt. Ik zie de false positives met het onbetrouwbare Bluetooth al gebeuren. Om dat tegen te gaan moet je wel weten wie er allemaal bij je in de buurt wonen. Of als je dicht bij een toch drukke straat zit.

  En mag ik direct een test doen als ik een melding krijg? En krijgen we straks ook toch die verplichting.

  Tip: kijk Zondag met Lubach van afgelopen zondag nog even terug en #appheterover

  Klinkt zo een beetje als… “prima voor het grotere goed, maar dat zal mij een zorg zijn, IAmRenzo daar doe ik niet aan mee!”. Het grotere goed zal u dankbaar zijn, denk ik!

 • Profielfoto
  QSD

  … GEBRUIKT ENKEL BLEUTOOTH, GEEN LOCATIEGEGEVENS…   hoeveel zitten er hier die blijkbaar nog in de Paashaas, Sinterklaas en de Kerstman geloven ???  Veel blijkt.  Zulke stupiede apps zijn er alleen maar om ons op allerhande manieren te volgen en onze vrijheid stapje na stapje af te pakken.  Snap toch eens dat technologie de ondergang wordt van de moderne mens die alles slikt wat hem wordt voorgelegd…  Sorry voor mijn medemens die er anders over denkt.  We hebben gelukkig (nu nog altijd) vrije meningsuiting…

 • Profielfoto
  mmols4088

  De overheid kan zoveel zeggen dat je gegevens niet zullen gebruiken  als je meedoet

  En als je mee doet en je hoeft je gegevens niet te geven maar willen alleen je telefoon nr hebben weten ze gelijk al alles van je ..

  even de provider uitknijpen en ze hebben je ..

  stelletje ezels , ze hebben zelf geen flauw benul wat ze hebben veroorzaakt en hoeveel schade ze al aan de economie al hebben aangericht .

  Bijna iedereen is al 1.5 meter gebrainwashed inmiddels .. wat een onzin allemaal

  Ze gaan zelf maar met elkaar bleutooth-ten daar in DenHaag .

   

 • Profielfoto
  mmols4088

  QSD op 16 april 2020 18:36
  … GEBRUIKT ENKEL BLEUTOOTH, GEEN LOCATIEGEGEVENS…   hoeveel zitten er hier die blijkbaar nog in de Paashaas, Sinterklaas en de Kerstman geloven ???  Veel blijkt.  Zulke stupiede apps zijn er alleen maar om ons op allerhande manieren te volgen en onze vrijheid stapje na stapje af te pakken.  Snap toch eens dat technologie de ondergang wordt van de moderne mens die alles slikt wat hem wordt voorgelegd…  Sorry voor mijn medemens die er anders over denkt.  We hebben gelukkig (nu nog altijd) vrije meningsuiting…

  QSD op 16 april 2020 18:36
  … GEBRUIKT ENKEL BLEUTOOTH, GEEN LOCATIEGEGEVENS…   hoeveel zitten er hier die blijkbaar nog in de Paashaas, Sinterklaas en de Kerstman geloven ???  Veel blijkt.  Zulke stupiede apps zijn er alleen maar om ons op allerhande manieren te volgen en onze vrijheid stapje na stapje af te pakken.  Snap toch eens dat technologie de ondergang wordt van de moderne mens die alles slikt wat hem wordt voorgelegd…  Sorry voor mijn medemens die er anders over denkt.  We hebben gelukkig (nu nog altijd) vrije meningsuiting…

  QSD op 16 april 2020 18:36
  … GEBRUIKT ENKEL BLEUTOOTH, GEEN LOCATIEGEGEVENS…   hoeveel zitten er hier die blijkbaar nog in de Paashaas, Sinterklaas en de Kerstman geloven ???  Veel blijkt.  Zulke stupiede apps zijn er alleen maar om ons op allerhande manieren te volgen en onze vrijheid stapje na stapje af te pakken.  Snap toch eens dat technologie de ondergang wordt van de moderne mens die alles slikt wat hem wordt voorgelegd…  Sorry voor mijn medemens die er anders over denkt.  We hebben gelukkig (nu nog altijd) vrije meningsuiting…

   

 • Profielfoto
  mmols4088

  ik ben het helemaal met je eens QSD ..

  heb er wieling  meer aan toe te voegen ,,

  Rutte en zen bende , kunnen  voor mij ook de pot op met hun apps

  wat een sukkels ..