Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 14 april 2020

Contactonderzoek COVID-19 gebruikt alleen Bluetooth, geen locatiegegevens

Apple en Google hebben meer bekendgemaakt over de manier waarom Bluetooth ingezet wordt voor het contactonderzoek in het kader van covid-19. Vanaf medio mei gaat Apple Bluetooth op de iPhone gebruiken om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Android en iOS-gebruikers krijgen straks de mogelijkheid om op vrijwillige basis mee te doen aan een contactonderzoek in het kader van covid-19. Mocht iemand binnen de app hebben aangegeven het virus te hebben en loopt diegene langs een aantal mensen, dan krijgen zij allemaal te horen dat ze in de buurt waren van iemand met het coronavirus. In dit geval wordt er nooit gebruikgemaakt van locatiegegevens. Ook zijn de hiervoor gebruikte Bluetoothsignalen niet te herleiden tot specifieke gebruikers.

Contactonderzoek via smartphones

Het gaat puur om de gegevens die je invult in een app: of je wel of niet geïnfecteerd bent met covid-19 en of je dus in contact bent geweest met zo’n persoon. Vanaf medio mei krijgen ontwikkelaars toegang tot de benodigde api’s (tools voor ontwikkelaars) die werken op zowel Android als iOS. Later dit jaar komen er ook ingebakken functies voor de twee besturingssystemen aan. Hierdoor kunnen mensen meedoen met het contactonderzoek, zonder dat ze hiervoor nog een aparte app hoeven te downloaden.

Apple Google contract tracking coronavirus 16x9
Tracken van Bluetooth

Apple staat niet toe dat zomaar elke ontwikkelaar toegang krijgt tot die tools. Alleen developers die zijn aangesloten bij gezondheidsorganisaties krijgen er toegang tot. Vanaf volgende maand moeten de eerste applicaties dus al beschikbaar zijn. Onduidelijk is of dat ook voor Nederland geldt. Voordat je echter kunt aangeven of je het virus hebt opgelopen, dien je wel eerst getest te zijn. Om ervoor te zorgen dat dergelijke apps werken, is er wel een hoog medewerkingspercentage vereist: hoeveel precies, is nu nog niet duidelijk.

Eerder riep het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de hulp in van bedrijven en deskundigen, die uitgenodigd werden om mee te denken over de ontwikkeling van een corona-app die kan helpen de verspreiding van covid-19 tegen te gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Contactonderzoek COVID-19 gebruikt alleen Bluetooth, geen locatiegegevens
Sluiten