Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 6 april 2020

Complottheorieën over 5G worden beteugeld op YouTube

YouTube heeft laten weten dat de verschillende complottheorieën op het platform over 5G en het coronavirus voortaan beteugeld worden. In verscheidene video’s wordt ten onrechte foutieve informatie verspreid en het is belangrijk dat dergelijke complotdenkers zo min mogelijk aandacht krijgen.

Dat blijkt uit berichtgeving van The Guardian. YouTube heeft aangegeven dat het actief video’s verwijdert die zich niet houden aan het beleid van de videostreamingdienst. Dit betekent overigens niet dat er helemaal geen ruimte is voor mensen die complottheorieën of andere ideeën hebben over 5G. Zolang video’s de nieuwe communicatieverbinding en het coronavirus (covid-19) niet aan elkaar koppelen, mogen ze online blijven staan op de site. YouTube omschrijft dergelijk materiaal als ‘borderline content’: content die dus op het randje zit.

5G en coronavirus op YouTube

Desondanks kunnen ook zulke video’s uiteindelijk toch nog verwijderd worden; dat recht behoudt YouTube. Dit doet het bedrijf niet helemaal zonder reden, natuurlijk. In Groot-Brittannië hebben verschillende mensen tenminste zeven 5G-masten in de fik gestoken de afgelopen paar dagen. Vier daarvan zijn in de afgelopen vier dagen in rook opgegaan. Die mensen hebben waarschijnlijk allerlei video’s vol met complottheorieën zitten kijken op het platform, waarin dus foutieve informatie verspreid werd.

Het logo van Youtube op een telefoonscherm (Afbeelding: ANP)

Eén van de masten die in de brand gezet werd, was niet eens een 5G-mast. Om verdere problemen te voorkomen, heeft YouTube dus besloten maatregelen te treffen.

In een reactie tegenover The Guardian laat een vertegenwoordiger van YouTube weten dat er een duidelijk beleid is waarin staat dat het verboden is om ongefundeerde, medische statements te promoten. Helemaal als het gaat om het coronavirus.

Want of je het virus nou opgelopen hebt of niet, iedereen heeft er last van en iedereen probeert er het beste van te maken; daar helpen dergelijke video’s met daaruit volgende acties dus helemaal niet bij. Daarom wordt hier in de komende weken extra streng op gelet dus.

Reageer op artikel:
Complottheorieën over 5G worden beteugeld op YouTube
Sluiten