Videobellen: de beste chatapps van dit moment [updated]

Door: Wesley Akkerman - 12 reacties
iPhone jongeren generation Z beste chatapps
(Afbeelding: Unsplash / Ben Weber)

Nu we elkaar allemaal wat minder zien is het toch heel fijn om contact te houden. Daarom presenteren we hier de beste chatapps van dit moment. We leggen de nadruk op het videobellen, zodat je elkaar toch nog kunt zien in tijden van crisis.

Aan applicaties waarmee je kunt videobellen hebben we tegenwoordig geen gebrek. Dat is wat ons betreft goed en slecht nieuws. Mogelijkheden hebben is fijn, maar wat zijn nou de beste chatapps? Dan kijken we niet alleen naar alle mogelijkheden, maar ook naar de populariteit van die applicaties. Zo is de kans groot dat je vrienden en familieleden die apps óók op hun smartphones hebben staan.

Beste chatapps van dit moment

De onderstaande applicaties hebben allemaal voor- en nadelen en kunnen op allerlei verschillende manieren gebruikt worden. We weten zeker dat er iets voor je tussenzit.

Skype

Skype is één van de meest bekende videobelapplicaties van dit moment, eentje die we waarschijnlijk allemaal wel kennen. Het is een betrouwbare en stabiele app die mogelijk al op menig smartphone staat. En anders kun je de software ook gebruiken op een laptop of desktop, een tablet of zelfs op je Xbox One. Want niets is zo relaxed als gewoon op de bank zitten en hangen met je vrienden. Met Skype kun je tot 24 personen kwijt in één videobelgesprek.

Download Skype voor Android of iOS. Ook is er de desktopversie.

Skype groepsgesprek
Een hele nieuwe manier van vergaderen

Google Hangouts

Google Hangouts lijkt in veel dingen op WhatsApp, met één belangrijk verschil: de populariteit. WhatsApp prijkt tegenwoordig op nagenoeg elke smartphone, maar Google Hangouts is de grote onbekende. Voor tablets en smartphones is er een app en voor de computer is er een webversie. Google Hangouts werkt met een Google-account. Groepsgesprekken tot maximaal tien personen zijn mogelijk.

Hangouts is er als app voor iOS en Android.

Houseparty

Een app die nu furore maakt, is Houseparty. De app is nog jong, maar al wel heel populair. Het doel van deze app, waardoor het één van de beste chatapps van dit moment is, is de ervaring van videobellen zo naadloos mogelijk te maken. Zodra een vriend de app opent, weet je dat en kun je meteen beginnen met praten. Daarnaast zijn er enkele games die je ondertussen samen kunt spelen.

Je downloadt Houseparty voor iOS, Android en je computer.

FaceTime

Als je een iPhone, iPad of Mac hebt, dan ben je ongetwijfeld al bekend met FaceTime. Dit is namelijk een app van Apple die exclusief voor zijn platformen beschikbaar is. Mochten al je vrienden ook alleen maar Apple-producten hebben, dan heb je verder ook geen reden om een andere app uit te kiezen. Je kunt met in totaal 32 mensen tegelijkertijd videobellen en een telefoongesprek vanuit de Messages-app starten.

FaceTime is alleen voor iOS en macOS beschikbaar.

Google Duo

Ook van Google is Duo. Duo is vergelijkbaar met FaceTime, maar is niet gebonden aan één platform. Het werkt op Android én op iOS, waardoor het dus niet uitmaakt of je meer van Google of Apple houdt. Videobellen is zo gepiept en je kunt zelfs zien wie er aan de andere kant van de lijn zit door op je scherm te kloppen. In tegenstelling tot veel andere videobel-applicaties, kun je tot slechts twaalf man kwijt in het gesprek.

Google Duo is verkrijgbaar voor Android en iOS. Ook is er een desktopversie.

WhatsApp

WhatsApp is en blijft de beste chatapp van dit moment. Het is de meest gebruikte applicatie voor communicatie en iedereen en z’n moeder gebruikt hem. Je kunt er ook mee videobellen. Daar is WhatsApp dan géén koning in, aangezien je in totaal slechts met z’n vieren een gesprek kunt voeren. Dan lijkt Google Duo ineens een prima optie. WhatsApp is wel goed op andere gebieden. Zo gebruikt het weinig data, het videobellen is versleuteld en er zijn versies voor de computer waardoor je niet naar je smartphone hoeft te staren. Met de desktop-versie kun je overigens niet videobellen.

WhatsApp is te downloaden voor iOS, Android en desktop.

WhatsApp donkere modus
WhatsApp-applicatie.

Facebook Messenger

Facebook Messenger mag dan wel een app zijn die meer nadruk legt op tekst, je kunt er wel degelijk mee videobellen. Dat kan in totaal met acht man in één gesprek. Tijdens het bellen kun je gebruikmaken van interactieve functies, zoals verschillende filters voor je gezicht. Bovendien is dit een prima optie voor mensen met een Facebook-account, omdat dat ook op Messenger werkt. Heb je geen account? Dan kun je een aparte aanmaken voor de Facebook Messenger-app.

Facebook Messenger kun je gebruiken op Android, desktop en iOS.

Zoom

Zoom richt zich vooral op bedrijven om bijvoorbeeld met een groep via het internet te vergaderen. Maar mensen kunnen het ook privé gebruiken. Bij Zoom kunnen wel honderd mensen deelnamen aan een gesprek. De basisfunctionaliteiten van het programma zijn gratis. Zoom is Engelstalig en te gebruiken op Je Mac, iPhone of iPad. Zoom werkt echter wel wat anders dan andere chat-apps. Zoom vereist dat een gespreksleider een virtuele ‘vergaderzaal’ aanmaakt. Hiervoor moet de hij zich eerst registreren, waarna hij de overige deelnemers eenvoudig kan uitnodigen. Deelnemers hoeven geen account te hebben.

Helaas was Zoom regelmatig in het nieuws in verband met slechte privacy en veiligheid. Het bedrijf heeft onlangs wel zijn privacy-richtlijnen aangescherpt. Een ander nadeel van Zoom is dat de gratis versie je maximaal 40 minuten met elkaar laat videochatten.

Zoom Cloud Meetings is er voor iOS en Android

Open source

Naast de bovenstaande reguliere chatapps, zijn er ook nog een aantal open source alternatieven. Voordeel daarvan is, dat de broncode openbaar is zodat deze door iedereen is in te zien. Hierdoor zal je privacy minder snel in het gedrang komen en lijken ze vooralsnog erg veilig te zijn. Twee voorbeelden zijn Meet van Kopano en het gelijknamige Meet van Jitsi. Vooral deze laatste is erg in populariteit aan het opkomen. Je hebt in beide voorbeelden geen app nodig, alles werkt vanuit je browser.

Overzicht

We zetten alle (on)mogelijkheden van de verschillende apps nog even voor je op een rijtje:

 SkypeHangoutsFaceTimeHousepartyDuoWhatsAppMessengerZoom
Groepsbellen
Account nodig☑️☑️☑️☑️ 1
Tel.nr. nodig☑️
Mac✅ (Chrome browser)⛔️Niet volledig
iPad⛔️
iPhone

1 Alleen voor de gespreksleider

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  tjerk

  FaceTime is er ook op macOS.. ik gebruik veel MSTeams.

 • Profielfoto
  tav

  Kan men een messenger videochat opnieuw  bekijken achteraf ??

 • Profielfoto
  abbenhui

  “er zijn versies voor de computer waardoor je niet naar je smartphone hoeft te staren.”

   

  Ja, maar bij die pc/mac versie kun j niet videobellen. Alleen chatten met tekst.

   

 • Profielfoto
  Frans

  Sorry, maar ik vind het niveau van dit artikel teleurstellend. Zo worden wel een aantal mogelijkheden benoemd, maar niet voor alle apps uitgelicht. Bijvoorbeeld, met hoeveel personen kan je tegelijkertijd videobellen met Houseparty? Een aantal reacties wijst er terecht op dat een aantal gepresenteerde ‘feiten’ onjuist of onvolledig zijn.

  Dan het grootste gemis. Eén van de belangrijkste aspecten van dit soort apps wordt helemaal niet belicht, namelijk privacy en veiligheid.

  Jammer, gemiste kans. Probeer het nog eens zou ik zeggen, en dan met meer onderzoek en diepgang.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  “FaceTime is alleen voor iOS beschikbaar.”

  En… voor macOS. ?

 • Profielfoto
  Wauters

  Teams mist inderdaad, wordt ook door mijn die hard Apple vriendjes aangeprezen

 • Profielfoto
  heartburn

  En Jitsi en Zoom missen

 • Profielfoto
  PowerMac

  I.p.v. een hele zooi tekst die op zijn minst nogal vreemd en onvolledig overkomt, afhankelijk van de besproken software, zou in dit geval een spreadsheetje of tabel wel zo duidelijk zijn lijkt me.

 • Profielfoto
  Night

  Ik heb vlug even een aantal verbeteringen en aanvullingen aangebracht. Ik ben echter niet goed genoeg thuis in de verschillende apps om een gedegen ‘pro en contra’ lijst te kunnen samenstellen. De tijd ontbreekt me daar ook een beetje voor helaas.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Google Duo werkt uitstekend op een Mac onder MacOS,

  download en installer Google Chrome Webbrowser op je Mac

  Google naar google Duo en Login met je Gmail Account.

  En geef toestemming tot je microphone en camera.

  Hangouts werkt op de zelfde manier in een webbrowser

  Vanmiddag Microsoft teams geïnstalleerd op mijn Mac, iPhone en iPad

 • Profielfoto
  Frans

  Night op 13 april 2020 12:40
  Ik heb vlug even een aantal verbeteringen en aanvullingen aangebracht. Ik ben echter niet goed genoeg thuis in de verschillende apps om een gedegen ‘pro en contra’ lijst te kunnen samenstellen. De tijd ontbreekt me daar ook een beetje voor helaas.

  Mijn complimenten, een flinke verbetering. Misschien nog het maximum aantal gelijktijdige videobellers in de tabel opnemen? Ook ondersteuning van platformen buiten Apple noemen? (Ik besef dat dit een Apple gerelateerde site is, maar Apple gebruikers hebben soms vrienden die nog niet bekeerd zijn;-) )

 • Profielfoto
  steve1

  Videobellen: de beste chatapps van dit moment [updated]
  ….wat zijn nou de beste chatapps? Dan kijken we niet alleen naar alle mogelijkheden, maar ook naar de populariteit van die applicaties. …

  Titel is misleidend.
  Het gaat niet over de beste maar over de meest gebruikte en/of die nu momenteel in opmars zijn.

  Verder vermeld je in uw reactie:

  “Ik ben echter niet goed genoeg thuis in de verschillende apps om een gedegen ‘pro en contra’ lijst te kunnen samenstellen.   De tijd ontbreekt me daar ook een beetje voor helaas.”

  Een reden te meer om niet “beste” in je titel te vermelden of als je toch zo zou willen meer onderzoek doen en het uitbrengen van het artikel verdagen tot je meer tijd hebt.
  Het is als opbouwende kritiek bedoeld, zo zal je hopelijk geloofwaardiger overkomen in de toekomst.