Apple’s productiepartners moeten werknemers ontslaan

Door: Jelle van Es - 4 reacties
Pegatron
(Afbeelding: Pegatron)

Door de huidige crisis waar we ons in bevinden, is er veel onzekerheid. In Nederland heeft de regering redelijk wat mogelijkheden om de bevolking te ondersteunen en ontslagen te voorkomen, maar in China is dat anders. Daar moeten de productiepartners van Apple nu werknemers ontslaan.

Sinds maart heeft Apple de meeste winkels gesloten. Hoewel er online zeker nog het één en ander wordt verkocht, waaronder de iPhone SE die je kunt pre-orderen, is het totaal aantal verkopen flink verminderd. Daardoor is de vraag naar nieuwe producten ook lager en hebben de fabrieken die verschillende producten maken ook minder werk.

Ontslagen bij de productiepartners van Apple

Doordat er minder vraag is, is er dus ook minder werk bij de productiepartners van Apple. Volgens een rapport van de Financial Times leidt dat nu tot ontslagen en het verminderen van overuren. Denk daarbij aan Foxxcon, die in hun fabrieken in het Chinese Zhenghou verschillende Apple-producten maken. Na de initiële opstartfase werden er verschillende tijdelijke werknemers ingehuurd. Maar die mogen nu allemaal alweer naar huis, omdat de vraag minder groot is dan verwacht.

Werknemer in fabriek voor Apple-producten
Werknemer in fabriek voor Apple-producten (Afbeelding: Apple)

Maar ook bij Pegatron, een Taiwanees bedrijf dat verschillende elektronische componenten maakt die gebruikt worden in de producten van Apple, is het zwaar weer. Een werknemer liet weten dat het bedrijf meer dan duizend tijdelijke werknemers en werknemers die via uitzendbureaus werden gedetacheerd zijn ontslagen. Volgens die persoon zijn de bestellingen vanuit de Verenigde Staten minder hoog, waardoor er simpelweg minder werk is. De grote vraag is nu natuurlijk wat er op de lange termijn gaat gebeuren. In China wordt het normale leven langzaam maar zeker weer opgestart en worden de winkels van Apple ook weer geopend, waardoor de vraag langzaam maar zeker weer omhoog gaat. Hetzelfde gebeurt in Zuid-Korea, waar onlangs de eerste winkel weer is geopend. Nu wordt er niet gelijk een stroom van klanten verwacht en als gevolg van de crisis ligt het voor de hand dat de koopkracht van de consument minder sterk is dan voorheen. Toch is het te hopen dat op lange termijn dit niet voor problemen gaat zorgen met zoiets als de iPhone 12.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  icegodd

  een geweldig quote iemand v tv:

  China heeft onze geweldig geholpen, nu moeten wij china gaan helpen. Stop met onzinnige handelsoorlog met china.

   

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Tja, dat is gewoon de werking van de economie, daar is weinig nieuws aan. Daar kunnen bedrijven tenminste nog mensen ontslaan als het minder goed gaat. Hier in Nederland mag dat niet en gaat gewoon het hele bedrijf failliet;-)

 • Profielfoto
  pruus

  De wereld is te klein geworden om met iedereen oorlog of blokkades in stand te houden. We moeten naar een evenwichtige verdeling van werk en grondstoffen. Maar het van iedereen.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  pruus op 22 april 2020 17:32
  De wereld is te klein geworden om met iedereen oorlog of blokkades in stand te houden. We moeten naar een evenwichtige verdeling van werk en grondstoffen. Maar het van iedereen.

  Heb je Trump en Xi Jinping hiervan op de hoogte gebracht? Zo te zien hebben ze het nog niet erg begrepen.