Jelle van Es
Jelle van Es Nieuws 22 april 2020

Apple’s productiepartners moeten werknemers ontslaan

Door de huidige crisis waar we ons in bevinden, is er veel onzekerheid. In Nederland heeft de regering redelijk wat mogelijkheden om de bevolking te ondersteunen en ontslagen te voorkomen, maar in China is dat anders. Daar moeten de productiepartners van Apple nu werknemers ontslaan.

Sinds maart heeft Apple de meeste winkels gesloten. Hoewel er online zeker nog het één en ander wordt verkocht, waaronder de iPhone SE die je kunt pre-orderen, is het totaal aantal verkopen flink verminderd. Daardoor is de vraag naar nieuwe producten ook lager en hebben de fabrieken die verschillende producten maken ook minder werk.

Ontslagen bij de productiepartners van Apple

Doordat er minder vraag is, is er dus ook minder werk bij de productiepartners van Apple. Volgens een rapport van de Financial Times leidt dat nu tot ontslagen en het verminderen van overuren. Denk daarbij aan Foxxcon, die in hun fabrieken in het Chinese Zhenghou verschillende Apple-producten maken. Na de initiële opstartfase werden er verschillende tijdelijke werknemers ingehuurd. Maar die mogen nu allemaal alweer naar huis, omdat de vraag minder groot is dan verwacht.

Werknemer in fabriek voor Apple-producten
Werknemer in fabriek voor Apple-producten

Maar ook bij Pegatron, een Taiwanees bedrijf dat verschillende elektronische componenten maakt die gebruikt worden in de producten van Apple, is het zwaar weer. Een werknemer liet weten dat het bedrijf meer dan duizend tijdelijke werknemers en werknemers die via uitzendbureaus werden gedetacheerd zijn ontslagen. Volgens die persoon zijn de bestellingen vanuit de Verenigde Staten minder hoog, waardoor er simpelweg minder werk is. De grote vraag is nu natuurlijk wat er op de lange termijn gaat gebeuren. In China wordt het normale leven langzaam maar zeker weer opgestart en worden de winkels van Apple ook weer geopend, waardoor de vraag langzaam maar zeker weer omhoog gaat. Hetzelfde gebeurt in Zuid-Korea, waar onlangs de eerste winkel weer is geopend. Nu wordt er niet gelijk een stroom van klanten verwacht en als gevolg van de crisis ligt het voor de hand dat de koopkracht van de consument minder sterk is dan voorheen. Toch is het te hopen dat op lange termijn dit niet voor problemen gaat zorgen met zoiets als de iPhone 12.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple’s productiepartners moeten werknemers ontslaan
Sluiten