Night
Night Diensten 28 april 2020

Apple TV in 2020: alle geruchten en verwachtingen op een rij

We vinden het af en toe leuk om vooruit te blikken. Vandaag zetten we alle geruchten en verwachtingen ​​over de  6e generatie Apple TV, die in 2020 kan verschijnen, op een rij. De mogelijke releasedatum, nieuwe functies, specificaties en prijzen, alles komt aan bod.

Op dit moment is de nieuwste Apple TV de Apple TV 4K. Apple onthulde dit model in september 2017. De A10X Fusion-chip is het hart van deze settop box. Die ken je vast al wel uit de iPad Pro-modellen van 2017. Die chip is gebaseerd op de A10-chip die werd gebruikt in de iPhone 7 en 7 Plus uit 2016.

Naast de Apple TV 4K blijft Apple een nog minder krachtig model verkopen, de Apple TV HD. Deze heeft een A8-chip. Die draait alweer een hele tijd mee. Deze chip was namelijk ook te vinden in de iPhone 6 en 6 Plus van 2014.

Dat klinkt heel negatief, maar een Apple’s settop box heeft niet dezelfde hoeveelheid verwerkingskracht nodig als een iPhone of iPad. Daarop zien we vaak meer veeleisende apps met extreme grafische vereisten. Toch vinden we het jammer dat Apple de hardware niet verder heeft ontwikkeld. Toen Apple Arcade in september 2019 werd geïntroduceerd, promootte Apple de Apple TV namelijk als een spelconsole. Dat zou ook gelijk een motivatie kunnen zijn om een nieuwe settop box uit te brengen.

apple tv+ logo grijs 16x9
Klik/tap voor groter.

Een andere reden om op een nieuw streaming apparaat van Apple te anticiperen, is de komst van de streamingdienst Apple TV + in november 2019. Het tot nu toe uitblijven van een nieuwe en verbeterde of goedkopere Apple TV is verbazingwekkend. Zeker als je kijkt naar de gigantische hoeveelheid geld die Apple heeft uitgegeven aan het creëren van content voor de streaming dienst.

Goed, Apple zou er dus goed aan doen om de prestatiekloof in de Apple TV-hardware te dichten. Maar wanneer komt die nieuwe Apple TV dan uit?

Voordat we proberen die vraag te beantwoorden, hebben we eerst een andere vraag. Bestaat de mogelijkheid dat we misschien nooit meer een nieuwe Apple TV zien? Het lijkt een onwaarschijnlijk scenario, gezien Apple’s plannen om Netflix en Amazon te gaan combineren met zijn nieuwe on-demand TV dienst. Toch is het zomaar mogelijk dat Apple geen nieuwe Apple TV-box zal lanceren. In dat geval zal Apple liever samenwerken met TV fabrikanten. De Apple TV app kan men dan als onderdeel van de TV software aanbieden. Zoals Samsung en LG, die de TV-app van Apple al aanbieden op een aantal TV’s uit 2018 en 2019. Maar er zijn meer redenen te noemen. Zo zijn er bijvoorbeeld diverse kleine goedkope TV sticks, zoals de Amazon Fire Stick en de Google Chromecast. Zou Apple meer die richting op willen?

Klik tap voor groter.
Google Chromecast dongel (klik tap voor groter).

Wanneer komt de Apple TV dan uit?

De Apple TV is niet het enige apparaat waarop je de nieuwe shows van Apple kunt streamen. Toch verwachten we dat Apple wel degelijk met een update zal komen. Dat zou dan de 6e generatie van het apparaat zijn. Maar wanneer komt die update dan?

Er is een indicatie dat een nieuwe versie van de Apple TV in 2020 zal worden gelanceerd. In februari zag 9to5Mac code in de bestanden van tvOS 13.4 beta een referentie naar bèta-hardware met de codenaam T1125. Dit zou een nieuwe Apple TV kunnen zijn. De twee huidige Apple TV-modellen hebben de codenaam J105a en J42d.

Mark Gurman van Bloomberg verwacht ook dit jaar een nieuwe Apple TV te zien. Hij publiceerde op 21 april een Periscope-video waarin hij zegt dat hij vermoedt dat er dit jaar een nieuwe Apple TV wordt gelanceerd.

De verwachting is dat die nieuwe Apple TV zal worden aangedreven door een A14-chip, zoals de iPhone 12, of een afsplitsing daarvan. Dat zou suggereren dat Apple de settop box naast of na de iPhone 12 in september of oktober 2020 zal lanceren.

We zouden ook kunnen kijken naar het verleden om te zien of er binnenkort een nieuw model zal verschijnen. De Apple TV van de vijfde generatie kwam uit in september 2017, meer dan twee jaar geleden. Dat is echter niet lang in vergelijking met enkele eerdere wachttijden. Een overzichtje:

  • 1e Generatie Apple TV: januari 2007
  • 2e Generatie Apple TV: september 2010 (kloof van bijna 4 jaar)
  • 3e Generatie Apple TV: maart 2012 (kloof van ongeveer 1,5 jaar)
  • 4e Generatie Apple TV: oktober 2015 (een kloof van ongeveer 3,5 jaar)
  • 5e Generatie Apple TV: september 2017 (kloof van meer dan twee jaar)

Prijsdaling

Een wijziging die we graag zouden zien, is een wijziging in de prijs.

Momenteel kun je een 32 GB Apple TV van de 4e generatie kopen voor € 159,00. Dit model zag het daglicht in oktober 2015. Het is een buitensporig hoge prijs voor een vier jaar oud apparaat, en, zoals we hierboven al vermeldden, wordt hij aangedreven door de A8-chip die Apple het komende jaar mogelijk al niet meer ondersteunt.

De nieuwere (september 2017) Apple TV 4K verkoopt momenteel voor € 199,00 (met 32 ​​GB opslag) of € 219,00 (64 GB). Deze prijzen zijn erg hoog in vergelijking met dongels zoals Amazon’s Fire Stick (vanaf € 39,99) en de Google Chromecast (vanaf € 32,99). Gezien het feit dat de Fire Stick ook toegang biedt tot de Apple TV + -inhoud, vraag je je misschien af ​​wat de Settop box van Apple heeft, dat deze goedkopere dongels niet hebben…

Het is niet alleen dat de Apple TV zoveel meer kost dan andere apparaten. Hebben mensen het er echt voor over om bijna 200 euro te betalen voor een kastje, als ze ook nog eens een maandelijks abonnement moeten betalen voor Apple TV + of Apple Arcade om volledig te kunnen profiteren van de hardware? Wij denken van niet! Momenteel krijg je voor nop een jaarabonnement op Apple TV + als je er een koopt. Dat is echter nauwelijks een verkoopstunt te noemen.

Apple dongel?

Het is mogelijk dat Apple een goedkopere Apple TV-dongel kan aanbieden om te concurreren met de Fire Stick en Google Chromecast. Een dongel zou het bedrijf kunnen helpen om de massa te bereiken met zijn nieuwe streaming videoservice. In een artikel hierover in The Information uit november 2018 stond dat Apple inderdaad een dergelijke stap overweegt. We zouden dol zijn op een kleinere Apple TV die rechtstreeks op de achterkant van onze TV is aangesloten (die aan de muur hangt en geen ruimte heeft voor een kastje aan de zijkant – en we zijn er zeker van dat we niet de enige zijn met zo’n opstelling.)

Maar het hoeft niet persé een kleinere Apple TV te zijn. Apple zou de huidige modellen ook tegen een lagere prijs kunnen blijven verkopen. In het recente verleden heeft Apple de Apple TV al verkocht voor € 89,00 (tot 2014), dus het zou niet helemaal vreemd zijn om de prijs tot dat niveau te verlagen. Apple heeft de prijs van het kastje in Amerika op een gegeven moment zelfs verlaagd naar 69 dollar.

Prijs Apple TV
Een Apple TV voor slechts 89 euro (klik/tap voor groter).

We zouden echter een nóg lagere prijs willen zien, gezien de prijzen van de bovenstaande concurrentie. Een eurootje of 40 zou al leuk zijn – het blijft wel Apple, hè.

Apple TV: de verwachte specs

Processor

Met nieuwe energie-slurpende services die je nu al op de Apple TV kunt krijgen, zoals de Apple Arcade en de HomeKit Secure Video service, zal de Apple TV profiteren van een krachtige processor, zoals de A13 die we ook kennen uit de onlangs verschenen iPhone SE 2020.

Dit lijkt het meest waarschijnlijke scenario als we afgaan op de interne bestanden van tvOS 13.4 bèta. Die bestanden geven aan dat de nieuwe hardware, waarvan men denkt dat het een nieuwe Apple TV is, zal worden gebaseerd op de arm64e-architectuur. Die is hetzelfde als wordt gebruikt door de A12- en A13 Bionic-chips.

Mogelijk zien we ook een T-serie-chips in de settop box, wellicht om Siri te ondersteunen.

Maar misschien kiest Apple voor de A14 chip. De aanwezigheid van de A14 zou sterk verbeterde grafische prestaties en tot 6 GB RAM mogelijk maken.

Grotere harde schijf

Gezien de 4K-mogelijkheden in de meest recente Apple TV, dachten we dat een grotere opslagtoewijzing waarschijnlijk was, maar in plaats daarvan komt het in 32GB- en 64GB-modellen, hetzelfde als op het 4e generatie-model. In feite kunnen je 4K-films alleen streamen, niet downloaden. Dit tot ergernis van veel Apple TV-bezitters die geen film willen streamen die ze al bezitten.

Mogelijk dat Apple op een gegeven moment een aanbod van 128 GB zal toevoege. Het is zelfs denkbaar dat er een versie van 256 GB komt. We vermoeden echter dat de Apple klanten niet zoveel nodig hebben, omdat ze steeds vaker de neiging hebben om inhoud te streamen en dingen op te slaan in iCloud.

Mac mini als Apple TV

We hebben het altijd al een geweldig idee gevonden als Apple de Mac mini zou combineren met de Apple TV. Dan heb je een compleet mediacenter in je woonkamer met alle functies van zowel Mac als Apple TV.

Met de TV-app op de Mac komt deze functionaliteit misschien al naar de Mac mini – en ook alle andere Macs. Elke Mac kan op een TV-scherm worden aangesloten en de TV + -service wordt dan vanaf dat apparaat uitgevoerd.

HomePod – Apple TV Combo

Dit is een andere mogelijkheid. Dit idee komt voort uit het nieuws dat Apple voor de software op de HomePod is overgeschakeld van iOS naar tvOS.

Dit is om een ​​paar redenen belangrijk. Een daarvan is dat stroomverbruik geen probleem is voor de HomePod of Apple TV. Omdat ze, in tegenstelling tot iOS-apparaten, altijd zijn aangesloten is er dus geen software nodig die dat toelaat. Daarnaast werken beide apparaten als een hub voor HomeKit, juist omdat ze altijd verbonden zijn.

Een laatste reden is het feit dat de Apple TV en HomePod oudere processors gebruiken. Door de software te combineren, kan Apple die apparaten blijven ondersteunen. Zelfs nadat het stopt met het ondersteunen van diezelfde processors in iOS.

Maar het echt interessante idee is of het zou kunnen dat een toekomstig apparaat de functies van zowel de HomePod als de Apple TV kan combineren. In dat geval zouden we toch wel graag zien dat Apple een scherm aan de HomePod toevoegt.

HomePod

 

Nieuwe Apple TV-functies

De nieuwe Apple TV zal waarschijnlijk ook een reeks nieuwe hardwarefuncties bevatten, waar we hieronder verder op ingaan.

Zelfs bestaande Apple TV-modellen zullen nog steeds profiteren van softwaregerelateerde tvOS updates, de versie van iOS waarop de Apple TV werkt.

AirPod Siri-ondersteuning

Je kunt je Apple AirPods koppelen met Apple’s settop box – met oudere AirPods is het zelfs mogelijk om shows te pauzeren met een dubbele tap. Nu Siri-opdrachten kunnen worden gebruikt met de AirPods 2 (ze kunnen reageren op “Hey Siri” -opdrachten), is het misschien mogelijk om Siri op de Apple TV te activeren via de nieuwe AirPods.

Het is mogelijk om andere Bluetooth-hoofdtelefoons te gebruiken met Apple’s settop box, maar er zijn enkele beperkingen. Zo kan je maar een bepaald aantal Bluetooth-apparaten koppelen, vooral als een ervan een audio-accessoire is.

AirPods Pro in case 001
Klik/tap voor groter.

Integratie met HomePod

Ongeacht of de twee apparaten samensmelten, zoals hierboven besproken, we denken dat het geweldig zou zijn als de Apple TV en HomePod hand in hand zouden kunnen werken. Al was het maar voor spraakherkenning – een functie die met iOS 13 naar de HomePod kwam. Je kunt de HomePod al gebruiken als audiobron voor de Apple TV (er kan echter enige vertraging optreden, dus op dit moment raden we het niet echt aan).

Hoe zit het met een Apple TV met HomePod-functies. Waarmee we niet alleen bedoelen ‘Apple Music kunnen spelen’, wat het momenteel kan, maar met alle Siri-functies die te vinden zijn in de HomePod.

Bij Macworld hebben ze al een HomePod mini bedacht die de functies van HomePod en Apple TV combineert.

Siri op Apple TV

Nu we het daarover hebben, je kunt vanuit de hele kamer met Siri op de HomePod praten en hij kan je horen, zelfs als hij luid muziek speelt. Het wordt tijd dat de Apple TV hetzelfde zou kunnen doen.

Momenteel kan Siri je Apple TV-opdrachten alleen via de afstandsbediening horen.

Een nieuwe afstandsbediening

Over de afstandsbediening gesproken, we houden niet van de huidige Apple TV-afstandsbediening. De theorie van Apple is dat het hebben van veel knoppen een afstandsbediening ingewikkeld maakt om te gebruiken. Klinkt logisch, maar de Apple Remote wordt hierdoor juist moeilijk te gebruiken. Het wordt de Siri-afstandsbediening genoemd omdat je Siri moet gebruiken om de settop box te bedienen in plaats van de afstandsbediening zelf, maar we zijn nog niet echt aan het idee gewend om alles met onze stem te bedienen. Helaas zijn de knoppen niet gemakkelijk te lokaliseren zonder naar de afstandsbediening te kijken en is het aanraakgevoelige trackpad bovenaan de afstandsbediening te klein om echt nuttig te zijn. In feite is de afstandsbediening zelf gewoon te klein om comfortabel te worden vastgehouden.

Maar de meesten van ons hebben de afstandsbediening toch allang weggelegd en gebruiken de iPhone om onze Apple TV te bedienen … (wat dacht je van een Find My Remote-functie?).

Apple TV afstandbediening
De afstandbediening kan beter (klik/tap voor groter).

Geen nieuwe Apple TV?

Misschien wel de grootste factor die de plannen van Apple in de TV-branche beïnvloedt, is het feit dat moderne televisies worden geleverd met alle software die nodig is om een soortgelijk functionaliteit te bieden. Denk bijvoorbeeld aan Netflix, YouTube, Pathé Thuis, NLZiet, on-demand kanalen, enzovoort. Eigenaars van televisies die de afgelopen paar jaar zijn gekocht – in feite elke eigenaar van een 4K-tv waarop Apple zich richt met het huidige Apple TV-model – zullen alle software al hebben die nodig is om de gewilde inhoud vanaf hun TV af te spelen.

LG en Samsung Apple ondersteunen al TV + -inhoud op hun nieuwe TV’s. Sony en andere TV-fabrikanten geven aan dat hun nieuwe TV’s ook Apple-inhoud kunnen aanbieden. Amazon Fire biedt de TV-app ook aan. Het lijkt er zeker op dat Apple nu op zoek is om samen te werken met TV-fabrikanten in plaats van een eigen set-top-box te verkopen.

Een andere reden waarom Apple de settopbox zou kunnen stopzetten, is de verwarring die het bestaan ​​ervan veroorzaakt. Het is niet het product zelf, maar de naam. Er zijn te veel TV-producten van Apple. Er zijn de Apple TV-settopbox, de TV-app (te vinden op iPhone, iPad, Mac, Apple TV, Amazon Fire-spelers en sommige Samsung TV’s) en de TV + -abonnementsdienst. We zijn van mening dat Apple ofwel het Apple TV-gadget in een nieuw jasje moet steken om duidelijker te maken hoe deze verschillende dingen bij elkaar passen. Of Apple moet gewoon stoppen met de verkoop ervan, om een deel van de verwarring weg te nemen.

Reageer op artikel:
Apple TV in 2020: alle geruchten en verwachtingen op een rij
Sluiten