Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 2 april 2020

Apple maakt mogelijk misbruik van machtspositie om zo Tile opzij te zetten

De verwachting is dat Apple binnenkort de AirTags gaat presenteren. Een nieuwe concurrent voor de welbekende trackers van Tile. Een interessante strijd die volgens Tile al is begonnen, maar niet op de meest eerlijke manier. Het bedrijf stelt dat ze moedwillig dwars gezeten worden door Apple en dat het bedrijf uit Cupertino zich niet aan gemaakte afspraken houdt.

We kregen in januari voor het eerst lucht van deze strijd toen Tile tijdens een congressional antitrust hearing op het podium verscheen. Het bedrijf beweerde dat Apple twee wijzigingen had doorgevoerd die nadelig waren voor de producten van Tile. Dit zou het bedrijf gedaan hebben om zo hun toekomstige AirTags een voorsprong te geven.

Apple zit Tile dwars

Zo zouden een aantal belangrijke Tile functionaliteiten niet meer werken door aanpassingen in iOS 13. Door nieuwe privacyregels binnen het besturingssysteem moet je via de instellingen toestemming geven dat Tile op de achtergrond mag blijven werken. En zelfs dan krijg je als iPhone gebruiker nog steeds regelmatige een pop-op met de vraag of je dit wel wil.

Heel vervelend, maar in het kader van privacy en veiligheid valt dit nog te verdedigen. De tweede wijziging die Apple doorvoerde is wat opzichtiger. Er is namelijk besloten dat de producten van Tile niet meer verkocht worden in de Apple Store. Tile beweert dat ze dit vooral doet om de verkoopcijfers van Tile nu alvast een knauw te geven.

Tile moet vrezen voor de AirTags

Daarnaast beweert Tile dat Apple ze geen toegang wil geven tot de nieuwe ultra-wideband radio. Deze moet het mogelijk maken om de locatie van een object nog preciezer weer te geven. Het is de verwachting dat de AirTags van Apple zelf hier wel gebruik van gaan maken.

Tile
Klik/tap voor groter.

Tile heeft dus duidelijk aangegeven wat ze dwars zit. Dit deden ze in de hoop dat Apple hier wat mee zou gaan doen. Volgens Tile is dat ook gebeurd, maar niet op een positieve manier. Gisteren bracht Tile een statement naar buiten waarin het bedrijf stelt dat het alleen maar slechter is geworden: “Apple’s anti-competitive behaviors have gotten worse, not better.”

De grootst irritatie is dat Apple nog steeds geen actie heeft ondernomen om de Always Allow functie uit te rollen. Terwijl ze hier naar eigen zeggen wel mee bezig zouden gaan. “We’re currently working with developers interested in enabling the ‘Always Allow’ functionality to enable that feature at the time of set up in a future software update,” aldus Apple in januari.

Alles over de AirTags

Apple heeft nog niet gereageerd op de nieuwe kritieken van Tile. Benieuwd wat je van de AirTags kunt verwachten, lees dan hier ons uitgebreide overzichtsartikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple maakt mogelijk misbruik van machtspositie om zo Tile opzij te zetten
Sluiten