Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 17 april 2020

Apple gaat voor langere levensduur MacBook-accu’s in macOS Catalina 10.15.5

Apple introduceert in macOS Catalina 10.15.5 een nieuwe functionaliteit om de levensduur van de accu te verlengen. In de ontwikkelaarspreview van de update van het besturingssysteem duikt de functie voor het eerst op.

Het gaat om een functionaliteit genaamd Battery Health Management. Apple meet hier onder andere de temperatuur van de batterij mee. Daarnaast analyseert de tool de manier waarop gebruikers de batterij opladen.

Apple gaat voor langere levensduur MacBook-accu’s

Met Battery Health Management wil Apple de achteruitgang van een MacBook accu zolang mogelijk rekken. Dit doet de nieuwe functionaliteit door het oplaadgedrag van gebruikers te analyseren. Is een MacBook altijd opgeladen in korte oplaadsessies, of hangt deze constant aan de lading? Door dit te analyseren, in combinatie met de temperatuur van de accu, kan Apple standaard maatregelen nemen.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je MacBook niet helemaal 100% meer opgeladen wordt. Dat gebeurt waarschijnlijk wanneer jij de laptop bijna altijd aan een oplader hebt gehangen. Apple grijpt dan als het ware in om de accu in je MacBook zo lang mogelijk in leven te houden. Iets dat overigens wel alleen beschikbaar wordt voor Macbooks met een Thunderbolt 3-poort. Althans, dat is wat website Six Colors op dit moment naar buiten brengt.

Het Battery Health Management staat standaard ingeschakeld op MacBooks wanneer macOS Catalina 10.15.5 uitrolt. Wil je geen gebruik maken van de functie, dan is deze uit te schakelen. Dat kan bij de Energiestand-instellingen.

Herkenbare functionaliteit

Voor MacBooks is de Battery Health Management nieuw, maar de functionaliteit komt wel bekend voor. Apple introduceerde Batterijconditie voor iPhone-modellen. Op de iPhone 6 (of nieuwer) met iOS 11.3 (of hoger) is het mogelijk om de conditie van je batterij te zien. Via Instellingen -> Batterij -> Batterijconditie zie je of je accu toe is aan vervanging.

Apple MacBooks-accu batterijconditite iPhone
Batterijconditie voor iPhone

Daarnaast kunnen gebruikers controleren of de Energiebeheerfunctie is ingeschakeld of niet. Deze functionaliteit is handmatig in te schakelen en wordt alleen automatisch geactiveerd wanneer een iPhone onverwacht is uitgeschakeld. Deze tool moet ervoor zorgen dat dit niet meer gebeurt. Dat doet Apple door de maximale prestaties dynamisch te beheren.

De ontwikkelaarspreview van macOS Catalina 15.15.5 is beschikbaar en zal t.z.t. uitrollen voor alle gebruikers.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple gaat voor langere levensduur MacBook-accu’s in macOS Catalina 10.15.5
Sluiten