Apple’s nieuwe iPad Pro schakelt microfoon uit om veiligheidsredenen

Door: Mark Hofman - 3 reacties
2020 iPad Pro nieuwe iMac ontwerp iOS 14
(Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

MacBooks hadden het al even: een beveilingingsfunctie die de microfoon, op hardware-gebied, volledig afsluit wanneer de klep gesloten is. Apple voert deze functionaliteit nu ook door voor iPad-modellen, beginnend met de nieuwe iPad Pro (2020).

Zoals je weet heeft de iPad Pro overigens geen klep die gesloten kan worden. Daarom werkt de functionaliteit in dit geval met een hoesje. De iPad Pro sluit de microfoon af wanneer een hoesje met het “Made for iPad” certificaat het scherm bedekt.

iPad Pro schakelt microfoon uit voor veiligheid

De functionaliteit wordt besproken in de meest recente versie van Apple’s Platform Security Guide. Website 9to5Mac viel dit als eerste op. Naar verwachting zal de functionaliteit werken met het Apple’s Smart Folio, Smart Keyboard Folio en Magic Keyboard (dat in mei verschijnt). Ook moeten een aantal hoezen van derde partijen de ondersteuning bieden.

Door de handeling wordt de microfoon dus volledig uitgeschakeld. Op deze manier is er geen enkele mogelijkheid dat software de microfoon in kan schakelen. Dat is simpelweg niet mogelijk wanneer de hoes is dichtgeklapt over het scherm heen. Zelfs al zou je gehele besturingssysteem overgenomen zijn, dan nog is de microfoon niet in te schakelen.

iPad Pro (2020)
Klik/tap voor groter (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Niet uit het niets

De maatregel komt overigens niet volledig uit het niets. In 2018 paste Apple de functionaliteit toe op de MacBook Air en de Mac mini. Dit gebeurde nadat er verschillen kwetsbaarheden op opdoken in Macs. Door Fruitfly malware kregen hackers de mogelijkheid om de muis, toetsenbord en webcam van een mac op afstand te besturen. Door dit soort nieuwe maatregelen moet dit tegengegaan worden.

Daarnaast zijn er ook voldoende mensen die zich zorgen maken over hun privacy en veiligheid. In sommige gevallen ook zeker terecht. Zo is er de angst dat er wordt meegekeken via webcams en er meegeluisterd wordt via microfoons op elektronische apparaten. Er zijn wat dat betreft ook voldoende voorbeelden die aantonen dat dit gebeurt. Met veiligheidsmaatregelen zoals worden er gelukkig wat stappen in de goede richting genomen.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  dakdekker

  Misschien een domme vraag? Wat met de iMac’s?

   

 • Profielfoto
  Frans

  In 2018 paste Apple de functionaliteit toe op de MacBook Air en de Mac mini.

  Op de Mac mini? Die heeft geen microfoon en geen klep of hoes die dichtgeklapt kan worden, hoe zou dat dan moeten werken?

 • Profielfoto
  farl4web

  Goede actie van Apple! Het geeft aan dat ze echt geven om onze privacy. Dit hadden ze niet hoeven doen, maar ze doen het mooi wel.