Apple weet met iPad de tabletmarkt nog meer te domineren

Door: Mark Hofman - 9 reacties
iPad Pro (2020) preview
(Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Apple weet, met de iPad, al jaren de tabletmarkt te domineren. Iets dat het bedrijf uit Cupertino in 2019 nog meer wist te doen dan de jaren daarvoor. Zo wordt duidelijk dankzij de cijfers van Strategy Analytics.

De tablet-markt heeft het steeds zwaarder. In de loop der jaren zien we de gehele markt steeds meer afnemen, maar daar lijkt Apple weinig problemen mee te hebben. Sterker nog: waar de gehele markt bezig is met een daling, blijft Apple groeien.

Marktaandeel Apple groeit

Strategy Analytics brengt vandaag nieuwe cijfers naar buiten. Het gaat om data die afkomstig is uit 2019 met betrekking tot de tabletmarkt. Apple domineerde deze markt al tijden met de iPad. In 2019 is dat overduidelijk niet veranderd. Cupertino heeft het grootste marktaandeel.

In de top 5 van de tabletmarkt staat Apple pontificaal bovenaan. Dat is niets nieuws, maar dat het bedrijf uit Cupertino 44% van het marktaandeel heeft wel. Het bedrijf van Tim Cook heeft in 2019 wederom stappen gezet. Intel en Qualcomm delen de tweede positie, die beide 16% van het marktaandeel hebben. MediaTek en Samsung LSI volgen verder in de top 5.

iPad Pro 2020
Nieuwe Magic Keyboard (Afbeelding: Apple)

iPad staat sterk in afnemende markt

Opvallend aan de cijfers, is toch wel de groei van Apple’s aandeel. Waar Cupertino stappen heeft weten te maken, hebben andere bedrijven het lastig in deze markt. Zeker vanwege het feit dat de markt aanzienlijk aan het dalen is.

“De dalende trend van verschepingen van tablets, die blijft doorgaan”, zo maakt mede-directeur Sravan Kundojjala van Stategy Analytics bekend. Ondanks het stijgen van de gemiddelde verkoopprijs, worden er op dat gebied dus wel verliezen gezien.

Apple weet de tabletmarkt al tijden te domineren en dat zal het bedrijf uit Cupertino in 2020 niet anders doen. Zo is begin dit jaar een nieuwe variant van de iPad Pro naar buiten gebracht. Benieuwd wat de tablet te bieden heeft? Lees dan hier onze impressie van de iPad Pro.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  iKweethetbeter

  Microsoft doet het goed met de Surface lijn. Met de iPad Pro met toetsenbord & touch pad gaat Apple die kant op: de missing link tussen tablet en desktop, een 2-in-1 die in beide configuraties moet excelleren.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Android tablets zijn troep en die markt is gewoon dood.

  Dus puur aan tablets is het Apple en Apple en Apple.

  De Surface lijn is toch meer een laptop in licht gewijzigde vorm.

 • Profielfoto
  Infinitatus

  Nieuwe iPad Pro vanaf 899 euro. Toetsenbord vanaf 339 euro.

  Samen 1238 euro.

  Nieuw MacBook Air vanaf 1199 euro.

  Ik weet niet meer zeker of ik een iPad pro wil.

 • Profielfoto
  Joid

  Leuk verhaal maar verklaren jullie dan eens die neerwaartse trend op Statcounter van de laatste maanden. Jarenlang zit iPad op zo’n 80% maar dat is nu echt voorbij. https://gs.statcounter.com/vendor-market-share/tablet/netherlands

 • Profielfoto
  iKweethetbeter

  Infinitatus op 23 april 2020 12:23
  Nieuwe iPad Pro vanaf 899 euro. Toetsenbord vanaf 339 euro.

  Samen 1238 euro.

  Nieuw MacBook Air vanaf 1199 euro.

  Ik weet niet meer zeker of ik een iPad pro wil.

  Wat heb je nodig?

  Een iPad? Koop dan een iPad (Pro), eventueel met een Logitech toetsenbord.

  Een MacBook? Koop dan een nieuwe MacBook Air, een prachtige laptop.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Joid op 23 april 2020 16:19
  Leuk verhaal maar verklaren jullie dan eens die neerwaartse trend op Statcounter van de laatste maanden. Jarenlang zit iPad op zo’n 80% maar dat is nu echt voorbij. https://gs.statcounter.com/vendor-market-share/tablet/netherlands

  Die is heel erg simpel… iPads functioneren gewoon veel langer. Een Android tablet zul je veel eerder moeten vervangen.

 • Profielfoto
  pruus

  Ik heb vanaf de eerste iPad inmiddels 5 iPads gekocht. Nog 4 in bezit. Er kan in mijn ogen, sinds IOS 13, ontzettend meer dan vroeger. Ik vind het werkpaarden. En ja, ik gebruik de pen ook, en dat geeft toch wel heel veel vrijheid meer. Top spul dus.

 • Profielfoto
  Joid

  @Ruwepit dat is niet de manier waarop je die grafiek moet lezen

 • Profielfoto
  Frans

  iKweethetbeter op 24 april 2020 08:00

  Infinitatus op 23 april 2020 12:23
  Nieuwe iPad Pro vanaf 899 euro. Toetsenbord vanaf 339 euro.

  Samen 1238 euro.

  Nieuw MacBook Air vanaf 1199 euro.

  Ik weet niet meer zeker of ik een iPad pro wil.

  Wat heb je nodig?

  Een iPad? Koop dan een iPad (Pro), eventueel met een Logitech toetsenbord.

  Een MacBook? Koop dan een nieuwe MacBook Air, een prachtige laptop.

  Precies. Er zijn heel wat goedkopere iPad opties mogelijk.

  Ik moet zeggen dat ik het lastig kiezen vind. Mijn iPad Air 2 gebruik ik vele malen vaker dan mijn MacBook pro 13” (2011). Veel gemakkelijker mee te nemen. Veel gemakkelijker op stoel of bank. Nieuwe iPad pro met Magic Keyboard is net zo duur als MacBook Air, maar dat is niet wat mij doet twijfelen, dat is het formaat en gewicht van de combi. Dan maar een nieuwe iPad Air met nieuw Logitech toetsenbord met trackpad? Dan zit je vast aan een oude Pencil. Ik zit daarom nog even in de afwacht modus. De Air 2 doet het nog prima.:-)