Coronavirus: Apple en Google komen met Bluetooth-tracking

Door: Raymon Mens - 27 reacties
Apple Google contract tracking coronavirus 16x9
(Afbeelding via TC)

Het coronavirus heeft ook op technologisch gebied onverwachte gevolgen. Apple en Google komen met een gezamenlijk initiatief dat overheden moet helpen de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Er komt een techniek die via Bluetooth in kaart brengt wie met wie in contact is geweest. Privacy en veiligheid staan volgens de bedrijven centraal.

De bedrijven komen niet met eigen apps, maar met technieken die overheden helpen om apps te maken die besmettingen op kunnen sporen. Uiteindelijk moet de functionaliteit zelfs volledig in iOS en Android ingebouwd worden. In mei komt een eerste API beschikbaar.

Bluetooth-tracking tegen coronavirus

Het coronavirus verspreidt zich wanneer een besmet persoon in nauw contact met iemand anders is geweest. In kaart brengen wie met wie in contact is geweest, is daarom relevant. In Nederland broedt het kabinet op twee apps. Een om besmettingen op te sporen en een die meer informatie geeft. Apple en Google gaan het ontwikkelen van die apps makkelijker maken.

Het begint in mei. Dan zal er een nieuwe API voor app-makers beschikbaar zijn. Daarmee kunnen ze door middel van Bluetooth-tracking bijhouden welke burgers bij elkaar in de buurt zijn geweest. Later komen de twee fabrikanten met een gezamenlijk trackingplatform dat identiek werkt op iOS en Android. Dat is robuuster dan een API en maakt een app bovendien overbodig. Het komt gewoon in de besturingssystemen te zitten. Deelname is vrijwillig en de bedrijven zeggen het systeem zo transparant mogelijk te maken.

bluetooth tracking coronavirus 001
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: MIT)

Privacyvriendelijke methode

Belangrijk om te weten is dat dit systeem geen locatie­gegevens nodig heeft. De GPS komt er niet aan te pas. Simpel gezegd, zendt een iPhone of Android-toestel straks steeds een Bluetooth-signaal met een anonieme en unieke code uit. Andere apparaten vangen die code op en registreren zo dat twee gebruikers bij elkaar in de buurt zijn geweest. De smartphones leggen simpel gezegd vast op een lijstje welke andere smartphone in de buurt is geweest. Zo kunnen nieuwe infectiehaarden worden opgemerkt en mensen op tijd worden gewaarschuwd.

Om permanente tracking te voorkomen, wordt de code/het ID van ieder apparaat iedere 15 minuten ververst. Zo kunnen burgers niet permanent gevolgd worden, maar kan wel vastgesteld worden dat twee burgers bij elkaar in de buurt zijn geweest. De unieke codes worden niet direct naar een centrale server gestuurd, maar blijven op de iPhone of het Android-toestel.

Zo werkt het stap-voor-stap

 1. Twee mensen zijn bij elkaar in de buurt. Hun telefoons wisselen het tracking ID via Bluetooth uit en houden ieder een lijstje bij met de codes die ze opgevangen hebben.
 2. Later wordt een van de twee mensen gediagnosticeerd met COVID-19.
 3. Nadat de gebruiker in de app heeft aangegeven dat hij besmet is, wordt gevraagd of hij alle unieke codes die zijn telefoon heeft gegenereerd naar een centrale server wil sturen.
 4. De app kijkt naar de unieke codes op de server en checkt daarna of er iemand op het lijstje staat met wie de eigenaar van de telefoon recent in contact is geweest.
 5. Er verschijnt een waarschuwing en de gebruiker krijgt verdere instructies.

Wil je dieper in de technologie graven? Apple heeft een overzicht met gedetailleerde technische documentatie gepubliceerd.

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  Tuinmoeder

  Ik heb zelf bijna nooit de bluetooth aan. Werkt het dan nog wel?

  Met de bluetooth aan is de batterij snel leeg.

 • Profielfoto
  rruiter1

  Interessant. Als we met gevaarlijke ziektes te maken hebben. Voor de doelgroep, jonge bewegelijke mensen is het alleen maar een tool om ze op te sluiten.

 • Profielfoto
  maconly

  Apple vertrouw ik wel.

 • Profielfoto
  pruus

  Maar Apple en Google samen?

 • Profielfoto
  Frans

  Tuinmoeder op 10 april 2020 20:27
  Ik heb zelf bijna nooit de bluetooth aan. Werkt het dan nog wel?

  Met de bluetooth aan is de batterij snel leeg.

  Nee.

  Niet waar.

   

 • Profielfoto
  Frans

  Mooi dat ze hiermee bezig zijn. De techniek lijkt de privacy afdoende te waarborgen, daar maak ik me geen zorgen om. Het enige wat mij niet duidelijk wordt uit de documentatie is hoe de afstand tussen twee personen wordt vastgesteld. Het maakt nogal wat uit of je iemand op minder dan 1 meter gepasseerd bent of op 5 of meer. In het eerste geval zou een waarschuwing op mogelijke besmetting terecht zijn, in die laatste gevallen waarschijnlijk niet. Ik weet uit ervaring met een indoor tracking project dat het meten van de afstand met bluetooth technologie uitermate onbetrouwbaar is.

 • Profielfoto
  Kevin

  Bah, een samenwerking met 1 van de meest crooked bedrijven die er zijn. Dit schaadt mijn vertrouwen in Apple. Google geeft 0,0 om privacy en iedere keer dat ze zeggen dat ze dat wel doen liegen ze.

  Apple vertrouwde ik nog wel een beetje met mijn data, omdat het zich echt als voorvechter van privacy positioneert. Daarom koop ik hun overpriced – zogenaamd exclusive – producten. Daarbij mijd ik alles wat gelinkt is aan Google en nu krijg ik alsnog Google shit op mijn telefoon.

 • Profielfoto
  vandenbroeke

  Genoeg reden om geen updates meer te installeren en bluetooth uit te zetten

 • Profielfoto
  Buzz

  Prima als je google producten wil vermijden, maar dat heeft hier toch niks mee te maken? Het gaat om een nieuw protocol. Daar zijn er al enorm veel van die je zowel op een Android als iOS toestel vindt. Alleen al om Internet bruikbaar te maken bijvoorbeeld. Er komt hiervoor echt geen code in iOS terecht die van google afkomstig is. Beide bedrijven werken wel samen om dit protocol (snel) te implementeren in APIs en later in het OS, want als het maar op de helft van de telefoons gebruikt kan worden is het een stuk minder effectief.

 • Profielfoto
  Buzz

  Hier duidelijk en op een toegankelijke manier uitgelegd hoe het zal werken: https://ncase.me/contact-tracing/

  aanrader om te lezen voor iedereen die er over twijfelt.

 • Profielfoto
  Frans

  Buzz op 11 april 2020 07:26
  Hier duidelijk en op een toegankelijke manier uitgelegd hoe het zal werken: https://ncase.me/contact-tracing/

  aanrader om te lezen voor iedereen die er over twijfelt.

  Leuk, maar dat snapte ik al. Het legt niet uit hoe de app meet dat 2 mensen dicht bij elkaar zijn (if Alice & Bob stay close to each other). Wat is ‘dicht bij’? Zoals ik eerder al schreef, het maakt nogal uit of mensen binnen 1 meter of 5 of meer meter uit elkaar zijn voor een mogelijke besmetting, en bluetooth is heel onbetrouwbaar als het om het meten van de afstand gaat.

  Ik vrees dus dat deze methode veel vals positieve gevallen gaat opleveren. Een advies voor zelf quarantaine zou dan in veel gevallen onterecht zijn, een advies om jezelf te laten testen beter. De vraag is dan of dat testen op aangeven van de app wel gedaan zal worden gegeven de beperkte testcapaciteit?

 • Profielfoto
  Buzz

  Frans: ten opzichte van de huidige situatie, waarbij iedereen thuis en op afstand van anderen probeert te blijven, lijkt het me dat we vals positieve gevallen en onterechte quarantainegevallen voor lief moeten gaan nemen. Dat is de prijs die we met zijn allen moeten betalen om verspreiding van de epidemie in te dammen en uiteindelijk van het virus af te kunnen komen.

  Uiteraard zal het in combinatie met betrouwbare en ruim beschikbare testen  allemaal nog effectiever werken. Maar dat zijn andere ontwikkelingen waar aan gewerkt wordt, en er is geen reden om niet op allebei die ontwikkelingen in te zetten.

 • Profielfoto
  Smugmarty

  Tuinmoeder op 10 april 2020 20:27
  Ik heb zelf bijna nooit de bluetooth aan. Werkt het dan nog wel?

  Met de bluetooth aan is de batterij snel leeg.

  Grapje zeker toch ?:)

 • Profielfoto
  Smugmarty

  Frans op 11 april 2020 07:53

  Buzz op 11 april 2020 07:26
  Hier duidelijk en op een toegankelijke manier uitgelegd hoe het zal werken: https://ncase.me/contact-tracing/

  aanrader om te lezen voor iedereen die er over twijfelt.

  Leuk, maar dat snapte ik al. Het legt niet uit hoe de app meet dat 2 mensen dicht bij elkaar zijn (if Alice & Bob stay close to each other). Wat is ‘dicht bij’? Zoals ik eerder al schreef, het maakt nogal uit of mensen binnen 1 meter of 5 of meer meter uit elkaar zijn voor een mogelijke besmetting, en bluetooth is heel onbetrouwbaar als het om het meten van de afstand gaat.

  Ik vrees dus dat deze methode veel vals positieve gevallen gaat opleveren. Een advies voor zelf quarantaine zou dan in veel gevallen onterecht zijn, een advies om jezelf te laten testen beter. De vraag is dan of dat testen op aangeven van de app wel gedaan zal worden gegeven de beperkte testcapaciteit?

  Ik denk niet dat ze geen gezamenlijke energie steken in iets wat niet werkt of overbodig is.

  Niets weten of een indicatie krijgen lijkt ij een no -brainer.

   

   

   

 • Profielfoto
  Cenobyte

  maconly op 10 april 2020 20:49
  Apple vertrouw ik wel.

  Oh, hoe heerlijk naïef sommigen toch kunnen zijn. Als Apple met al je persoonlijke data op de loop gaat en links en rechts naaktfoto’s uit de iCloud accounts van honderden mensen lekt of volautomatisch foto’s wil gaan scannen op kindermisbruik is er niets aan de hand, maar nee GOOGLE? Aaarrgghh, dat is de grote boze machine die ieder’s data op straat verkoopt aan de hoogste bieder.

 • Profielfoto
  Frans

  Buzz op 11 april 2020 08:33
  Frans: ten opzichte van de huidige situatie, waarbij iedereen thuis en op afstand van anderen probeert te blijven, lijkt het me dat we vals positieve gevallen en onterechte quarantainegevallen voor lief moeten gaan nemen. Dat is de prijs die we met zijn allen moeten betalen om verspreiding van de epidemie in te dammen en uiteindelijk van het virus af te kunnen komen.

  Uiteraard zal het in combinatie met betrouwbare en ruim beschikbare testen  allemaal nog effectiever werken. Maar dat zijn andere ontwikkelingen waar aan gewerkt wordt, en er is geen reden om niet op allebei die ontwikkelingen in te zetten.

  Ik snap wat je zegt, maar dan zeg ik, dat hangt van de situatie af. Bijvoorbeeld wanneer je mantelzorger bent en anderen van jou afhankelijk zijn is het gewoon niet acceptabel dat je vals positief in quarantaine moet gaan zonder dat je getest bent op feitelijke besmetting.

  Laten we hopen dat de testcapaciteit snel zo ver opgeschaald is dat testen bij een vermoeden op besmetting voor iedereen mogelijk wordt.

 • Profielfoto
  Velocus Fiets

  Zelfs hier wordt censuur toegepast. ?

 • Profielfoto
  monty python

  Cenobyte op 11 april 2020 10:09

  maconly op 10 april 2020 20:49
  Apple vertrouw ik wel.

  Oh, hoe heerlijk naïef sommigen toch kunnen zijn. Als Apple met al je persoonlijke data op de loop gaat en links en rechts naaktfoto’s uit de iCloud accounts van honderden mensen lekt of volautomatisch foto’s wil gaan scannen op kindermisbruik is er niets aan de hand, maar nee GOOGLE? Aaarrgghh, dat is de grote boze machine die ieder’s data op straat verkoopt aan de hoogste bieder.

  Gewoon logisch redeneren toch ? Beiden willen natuurlijk gewoon winst maken maar Apple verkoopt hardware en bijhorende software, google is een reclamebedrijf. De ene heeft je data niet echt nodig, de andere vindt er zijn volledige bestaansreden.

 • Profielfoto
  Buzz

  Frans: wat je verder doet nadat je de informatie hebt gekregen dat je in de buurt van een besmet persoon bent geweest hangt uiteraard van de situatie af. Maar in alle denkbare gevallen lijkt het me toch veel beter om die kennis wel te hebben dan niet. Er is volgens mij ook nog niemand die spreekt van dingen moeten, als het over dit nieuwe protocol gaat. Er wordt een beroep gedaan op het gebruik van gezond verstand en het samen proberen tegen te gaan van verdere verspreiding, en dit zou volgens mij echt een krachtig extra gereedschap kunnen zijn om dat effectiever te kunnen doen.

 • Profielfoto
  feek

  https://ncase.me/contact-tracing/

  op de juiste wijze en zonder big brother en big data. Het is dus mogelijk.

 • Profielfoto
  Antonino

  @monty python Helemaal mee eens. Omdat Apple samenwerkt met Google en Apple privacy belangrijk vindt, en Google zelfs uitlacht voor het stelen van data begin ik mijn vertrouwen in Apple te verliezen.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Cenobyte op 11 april 2020 10:09

  maconly op 10 april 2020 20:49
  Apple vertrouw ik wel.

  Oh, hoe heerlijk naïef sommigen toch kunnen zijn. Als Apple met al je persoonlijke data op de loop gaat en links en rechts naaktfoto’s uit de iCloud accounts van honderden mensen lekt of volautomatisch foto’s wil gaan scannen op kindermisbruik is er niets aan de hand, maar nee GOOGLE? Aaarrgghh, dat is de grote boze machine die ieder’s data op straat verkoopt aan de hoogste bieder.

  Apple naaktfoto’s lekken? Uhm, nee, dat is niet wat er gebeurd is. De fout zat bij mensen die te makkelijk te raden wachtwoorden gebruikten. Daarna heeft Apple twee-factor authenticatie ingevoerd. Ik zou mezelf iets beter inlezen in de ‘Fappening’, en in het verdienmodel van Google, voordat je anderen naïef noemt.

 • Profielfoto
  steveb

  Synchroniseer Health app met globaal medisch dossier
  Dit wil ik kunnen aanvinken in de apple health app.
  Dan kan er nog zo veel meer vooruitgang geboekt worden

 • Profielfoto
  hans dorsman

  feek op 11 april 2020 14:51
  https://ncase.me/contact-tracing/

  op de juiste wijze en zonder big brother en big data. Het is dus mogelijk.

  Ik vraag me wel af of die hier genoemde 30 minuten niet te veel is. En gaan mensen echt in zelf quarantaine als de app dat aan geeft? Of juist wel als de app niets aangeeft? De app zal ook een bericht naar een Corona coördinatie team oid moeten sturen bij besmetting.

 • Profielfoto
  hans dorsman

  We kunnen niet heel lang door gaan zo, dus zal er iets anders bedacht moeten worden. Zo’n app lijkt dan een goede mogelijkheid. Dit moet dan wel verplicht worden of in ieder geval verplicht als je met veel mensen samen bent zoals in het OV of bij een evenement. Als iemand iets beters weet te verzinnen, dan graag. En als er een medicijn of vaccin komt dan wordt alles weer anders, maar tot het zo ver is, is er geen keus.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Mac Erger Je Niet op 11 april 2020 18:45

  Cenobyte op 11 april 2020 10:09

  maconly op 10 april 2020 20:49
  Apple vertrouw ik wel.

  Oh, hoe heerlijk naïef sommigen toch kunnen zijn. Als Apple met al je persoonlijke data op de loop gaat en links en rechts naaktfoto’s uit de iCloud accounts van honderden mensen lekt of volautomatisch foto’s wil gaan scannen op kindermisbruik is er niets aan de hand, maar nee GOOGLE? Aaarrgghh, dat is de grote boze machine die ieder’s data op straat verkoopt aan de hoogste bieder.

  Apple naaktfoto’s lekken? Uhm, nee, dat is niet wat er gebeurd is. De fout zat bij mensen die te makkelijk te raden wachtwoorden gebruikten. Daarna heeft Apple twee-factor authenticatie ingevoerd. Ik zou mezelf iets beter inlezen in de ‘Fappening’, en in het verdienmodel van Google, voordat je anderen naïef noemt.

  Dus vanwege het verdienmodel van Google neemt Google het niet zo nauw met je privacy? Nee, dat is een intelligente conclusie om te trekken en vooral niet kort door de bocht. Bovendien is het verdienmodel van Google niet alleen “jouw” data hoor, verdiep je maar eens in Alphabet Inc., het moederbedrijf. Ik blijf het een erg naïeve en kinderachtige benadering vinden. Als je je privacy zo hoog in het vaandel hebt, zou ik vooral geen internet gebruiken, want op elke site geef je je bloot.

   

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Cenobyte op 12 april 2020 17:53

  Mac Erger Je Niet op 11 april 2020 18:45

  Cenobyte op 11 april 2020 10:09

  maconly op 10 april 2020 20:49
  Apple vertrouw ik wel.

  Oh, hoe heerlijk naïef sommigen toch kunnen zijn. Als Apple met al je persoonlijke data op de loop gaat en links en rechts naaktfoto’s uit de iCloud accounts van honderden mensen lekt of volautomatisch foto’s wil gaan scannen op kindermisbruik is er niets aan de hand, maar nee GOOGLE? Aaarrgghh, dat is de grote boze machine die ieder’s data op straat verkoopt aan de hoogste bieder.

  Apple naaktfoto’s lekken? Uhm, nee, dat is niet wat er gebeurd is. De fout zat bij mensen die te makkelijk te raden wachtwoorden gebruikten. Daarna heeft Apple twee-factor authenticatie ingevoerd. Ik zou mezelf iets beter inlezen in de ‘Fappening’, en in het verdienmodel van Google, voordat je anderen naïef noemt.

  Dus vanwege het verdienmodel van Google neemt Google het niet zo nauw met je privacy? Nee, dat is een intelligente conclusie om te trekken en vooral niet kort door de bocht. Bovendien is het verdienmodel van Google niet alleen “jouw” data hoor, verdiep je maar eens in Alphabet Inc., het moederbedrijf. Ik blijf het een erg naïeve en kinderachtige benadering vinden. Als je je privacy zo hoog in het vaandel hebt, zou ik vooral geen internet gebruiken, want op elke site geef je je bloot.

   

  Je kent Alphabet Inc dus. Wat dat hiermee te maken heeft, geen idee. Ze verdienen in ieder geval behoorlijk wat in Adsense en Google Ads…..

  En dat stukje over naaktfoto’s slaan we maar over?