Apple en Google willen virustracker uitschakelen wanneer pandemie eindigt

Door: Wesley Akkerman - 7 reacties
corona-app privacy
(Afbeelding: ANP / Remko de Waal)

Vertegenwoordigers van Apple en Google hebben laten weten dat de virustracker, waar beide bedrijven aan werken, ook weer wordt uitgeschakeld wanneer de pandemie voorbij is. Dat gebeurt wanneer we de uitbraak van het coronavirus eindelijk goed en zorgvuldig onder controle hebben.

Hoewel dit de bedoeling is, wordt de beslissing per regio gemaakt tegen die tijd. Het is op dit moment niet duidelijk hoe de autoriteiten tot die beslissing komen. De makers van de api’s (tools voor ontwikkelaars) waarmee het contactonderzoek plaatsvindt, laten verder weten dat het niet de bedoeling is dat de tools na de pandemie gebruikt blijven worden. Dit gaat natuurlijk over de middelen waar Google en Apple momenteel aan werken, in de strijd tegen de verspreiding van covid-19, ook wel coronavirus genoemd.

De belofte van Google en Apple

Op dit moment is er nog een hoop onduidelijk over de app voor contactonderzoek. Zo bestaan er nog een aantal vragen met betrekking tot privacy, maar ook met welke gezondheidsorganisaties Google en Apple in zee gaan. Het is nog maar de vraag welke organisaties en overheden besluiten gebruik te maken van de tools. Daarover is op moment van schrijven helaas niets bekend.

Wel is inmiddels duidelijk dat niet zomaar elke app gebruik kan maken van de api’s. Het goedkeuringsproces kijkt naar specifieke criteria. Zo krijgen alleen de apps toegang tot de api’s als ze gekoppeld zijn aan belangrijke gezondheidsorganisaties. Ook moeten er aan allerlei privacyvoorwaarden voldaan worden en moeten de gegevens van gebruikers beschermd worden.

Mogelijk misbruik

Helaas is het nog niet duidelijk hoe de apps, die straks gebruikmaken van de api’s van Google en Apple, voorkomen dat mensen valse positieven invullen. Dat zijn resultaten die je niet kunt vertrouwen. Op dat moment vullen mensen in dat ze het virus bij zich dragen, terwijl dat helemaal niet zo is. Als je dan langs zo een persoon loopt en het bericht krijgt dat dit gebeurd is, dan kun je dus ten onrechte denken dat je met het virus in aanraking bent gekomen. Het lijkt erop dat appontwikkelaars met een oplossing voor dat probleem moeten komen.

Omdat de systemen van gezondheidsorganisaties wereldwijd zo verschillend zijn, lijkt het de bedenkers van de api’s beter dat er lokaal gekeken wordt naar de beste oplossing.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  mr.ray

  Waarom brengen zij niet samen een app uit ipv een api? Dat schept meer duidelijkheid. Wat nu zal gebeuren is pure chaos want iedereen wil op die kar springen. Dat vertraagt alles alleen maar meer.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Zolang er maar een uit knop op zit

 • Profielfoto
  Apple Sap

  @mr.ray een api lijkt mij veiliger. Zodoende hebben overheden zelf in de hand wat een app wel kan en/of tracken/tracen/loggen etc.

 • Profielfoto
  ¿`„

  lordoftheflatbush op 27 april 2020 18:07
  Zolang er maar een uit knop op zit

  Die heb je zelf in de hand. To download or not to download, that is the question.

   

 • Profielfoto
  icegodd

  “When you are done type in your name” Batman

 • Profielfoto
  polansky

  Een API is beter dan een eigen app.

  Niet alleen kan er meer controle op worden uitgeoefend, het voorkomt ook dat Apple en Google hierin teveel macht zouden kunnen krijgen.

  Het ligt voor de hand om te zeggen dat ze het ‘beter’ kunnen, maar dat is maar de vraag. Bovendien ligt dan de verleiding om er misbruik van te maken ook iets verder van hen af.

 • Profielfoto
  Buzz

  De vraag wordt gesteld hoe voorkomen moet worden dat er vals positieven in de resultaten komen, exact een alinea nadat wordt gezegd dat gezondheidsorganisaties gekoppeld moeten zijn aan de ontwikkeling van apps die gebruik maken van de API. Het lijkt me toch duidelijk dat daar het antwoord ligt. Uiteraard gaan de gezondheidsorganisaties het niet toestaan dat gebruikers zelf een “ik ben besmet” label aan gaan zetten dat zich dan door het systeem verspreid, maar mogen alleen hiervoor getrainde medewerkers van de gezondheidsorganisaties dat doen. Vanaf het begin was volgens mij al duidelijk dat het niet anders kan dan zo.

  Ook staat er dat er vragen zijn over de privacy, maar welke vragen dat dan zijn, daar wordt niet eens een verwijzing aan gewijd, laat staan dat nagegaan wordt welke van deze vragen al afdoende beantwoord zijn, en op welke vragen er nog een antwoord nodig is. Het hele idee achter deze aankondiging is dat er weer op een van deze vragen (wat gebeurt er na de pandemie met de APIs en deze apps?) een antwoord is.