Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 27 april 2020

Apple en Google willen virustracker uitschakelen wanneer pandemie eindigt

Vertegenwoordigers van Apple en Google hebben laten weten dat de virustracker, waar beide bedrijven aan werken, ook weer wordt uitgeschakeld wanneer de pandemie voorbij is. Dat gebeurt wanneer we de uitbraak van het coronavirus eindelijk goed en zorgvuldig onder controle hebben.

Hoewel dit de bedoeling is, wordt de beslissing per regio gemaakt tegen die tijd. Het is op dit moment niet duidelijk hoe de autoriteiten tot die beslissing komen. De makers van de api’s (tools voor ontwikkelaars) waarmee het contactonderzoek plaatsvindt, laten verder weten dat het niet de bedoeling is dat de tools na de pandemie gebruikt blijven worden. Dit gaat natuurlijk over de middelen waar Google en Apple momenteel aan werken, in de strijd tegen de verspreiding van covid-19, ook wel coronavirus genoemd.

De belofte van Google en Apple

Op dit moment is er nog een hoop onduidelijk over de app voor contactonderzoek. Zo bestaan er nog een aantal vragen met betrekking tot privacy, maar ook met welke gezondheidsorganisaties Google en Apple in zee gaan. Het is nog maar de vraag welke organisaties en overheden besluiten gebruik te maken van de tools. Daarover is op moment van schrijven helaas niets bekend.

Wel is inmiddels duidelijk dat niet zomaar elke app gebruik kan maken van de api’s. Het goedkeuringsproces kijkt naar specifieke criteria. Zo krijgen alleen de apps toegang tot de api’s als ze gekoppeld zijn aan belangrijke gezondheidsorganisaties. Ook moeten er aan allerlei privacyvoorwaarden voldaan worden en moeten de gegevens van gebruikers beschermd worden.

Mogelijk misbruik

Helaas is het nog niet duidelijk hoe de apps, die straks gebruikmaken van de api’s van Google en Apple, voorkomen dat mensen valse positieven invullen. Dat zijn resultaten die je niet kunt vertrouwen. Op dat moment vullen mensen in dat ze het virus bij zich dragen, terwijl dat helemaal niet zo is. Als je dan langs zo een persoon loopt en het bericht krijgt dat dit gebeurd is, dan kun je dus ten onrechte denken dat je met het virus in aanraking bent gekomen. Het lijkt erop dat appontwikkelaars met een oplossing voor dat probleem moeten komen.

Omdat de systemen van gezondheidsorganisaties wereldwijd zo verschillend zijn, lijkt het de bedenkers van de api’s beter dat er lokaal gekeken wordt naar de beste oplossing.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple en Google willen virustracker uitschakelen wanneer pandemie eindigt
Sluiten