‘Apple werkt aan functie om appen achter het stuur onmogelijk te maken’

Door: Thomas Aalderink - 12 reacties
Apple appen achter het stuur
(Afbeelding: ANP XTRA / Remko de Waal)

Ondanks dat er een boete van 240 euro op staat, zijn er nog steeds veel mensen die hun telefoon gebruiken achter het stuur. Hierdoor gebeuren er nog steeds een hoop ongelukkig en dus is het tijd voor een andere oplossing. Die komt mogelijk uit te koker van Apple. De techgigant werkt namelijk aan een functie die ervoor zorgt dat je straks geen berichten meer kan versturen achter het stuur.

Dit blijkt uit een patent dat onlangs door Patently Apple gevonden is in het archief van de U.S. Patent and Trademark Office. Deze is getiteld: ‘Detecting controllers in vehicles using wearable devices.’ Dit is misschien nog wat vaag, maar als je verder leest wordt snel duidelijk wat dit patent precies inhoud. Het komt erop neer dat je iPhone en Apple Watch straks kunnen herkennen of je achter het stuur zit en vervolgens alle berichten-apps uitschakelen.

Apple pakt appen achter het stuur aan

Volgens het patent gaat Apple hiervoor gebruik maken van de bewegingssensoren in hun producten. Een Apple Watch kan bijvoorbeeld stuurbewegingen herkennen en weet zo of je achter het stuur zit. Hierbij kijkt het apparaat naar de beweging die je maakt met je arm, maar ook of het voertuig draait. Door deze gegevens te combineren kan het apparaat zien of je aan het rijden bent.

Als bijrijder kun je dus nog wel gewoon gebruik maken van berichten-apps zoals iMessage en WhatsApp, tenzij je net doet alsof je stuurt. Het idee hierachter is duidelijk, maar er zijn toch nog een hoop vragen. Hoe registreert een iPhone deze bewegingen? Of werkt deze methode alleen wanneer je toestel is verbonden met een Apple Watch?

Daarnaast kun je deze beveiligingsmaatregelen gemakkelijk omzeilen. Bijvoorbeeld door je arm stil te houden. Zeker als je op een lange rechte weg rijdt en een automaat hebt, kun je met één arm je auto besturen. Dit is natuurlijk niet slim, maar als je bereid bent om te appen achter het stuur, dan heb je er blijkbaar ook geen probleem mee om maar één hand aan het stuur te houden.

Gewoon niet doen

Het patent in deze vorm gaat waarschijnlijk dus niet genoeg zijn om appen achter het stuur uit te bannen, maar het is een stap in de goede richting. Voor nu moet je nog gewoon een beroep doen op het gezonde verstand van alle medeweggebruikers. Laat je telefoon met rust tijdens het rijden.

Apple werkt de laatste tijd aan meer auto-gerelateerde functies. Zo kun je binnenkort je iPhone gebruiken als autosleutel.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Chuck

  Het zou andersom moeten werken. ‘Degene die je een bericht wilt sturen neemt kan die nu niet ontvangen. Wil je liever bellen?’

   

 • Profielfoto
  Chuck

  Zonder ‘neemt’ ?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Zucht… Weer zo’n betuttelende functie…

 • Profielfoto
  monty python

  Vind dat prima, zal wel te omzeilen zijn maar dat doe je niet in de auto. Ik betrap me er zelf teveel op en het is extreem onveilig.

 • Profielfoto
  icegodd

  Net als “Do Not Disturb While Driving”  gewoon uitzetten(net als bij iedereen).

   

 • Profielfoto
  klonic

  monty python op 14 april 2020 18:20
  Vind dat prima, zal wel te omzeilen zijn maar dat doe je niet in de auto. Ik betrap me er zelf teveel op en het is extreem onveilig.

  Volgens mij hoeft het helemaal niet zo onveilig te zijn. Ik doe het ook wel eens en dan neem ik gewoon de tijd, dus een letter en dan kijken op de weg, dan weer een letter etc. Soms doe ik dat ook terwijl ik mijn telefoon recht in mijn zicht houdt (alleen als er geen autos achter me zijn, want dat kan politie zijn). Op die manier is het net alsof je af en toe naar je snelheidsmeter kijkt.

  Een andere methode is om met rijhulpmiddelen achter een vrachtwagen te gaan plakken. Ik denk dat er best een acceptabele manier kan zijn om je te laten afleiden in de auto (dus waarbij het risico heel minimaal toeneemt).

 • Profielfoto
  hatolex

  En nu maar hopen dat als je je zelf te pletter rijd niemand anders mede slachtoffer is.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Bestond er maar zoiets als stembediening.

  Oh, wacht….

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Gelukkig leest de auto de berichten voor en kan ik ze inspreken en terugsturen…. (Nu nog een oplossing voor de whatsapp kudde)

 • Profielfoto
  Triumph

  In Applecarplay kan ik alle berichten beantwoorden (als ik dat wil) ook whatsapp

 • Profielfoto
  Triumph

  Met Applecarplay kan ik alle berichten beantwoorden (als ik dat wil) ook whatsapp

 • Profielfoto
  Triumph

  Nu trap ik er in wat is het toch lastig Vaak kom je 2 berichten tegen en je kan bv’s de eerste dus niet verwijderen Daar moeten de Webbouwers van omt toch wat op verzinnen