Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 14 april 2020

‘Apple werkt aan functie om appen achter het stuur onmogelijk te maken’

Ondanks dat er een boete van 240 euro op staat, zijn er nog steeds veel mensen die hun telefoon gebruiken achter het stuur. Hierdoor gebeuren er nog steeds een hoop ongelukkig en dus is het tijd voor een andere oplossing. Die komt mogelijk uit te koker van Apple. De techgigant werkt namelijk aan een functie die ervoor zorgt dat je straks geen berichten meer kan versturen achter het stuur.

Dit blijkt uit een patent dat onlangs door Patently Apple gevonden is in het archief van de U.S. Patent and Trademark Office. Deze is getiteld: ‘Detecting controllers in vehicles using wearable devices.’ Dit is misschien nog wat vaag, maar als je verder leest wordt snel duidelijk wat dit patent precies inhoud. Het komt erop neer dat je iPhone en Apple Watch straks kunnen herkennen of je achter het stuur zit en vervolgens alle berichten-apps uitschakelen.

Apple pakt appen achter het stuur aan

Volgens het patent gaat Apple hiervoor gebruik maken van de bewegingssensoren in hun producten. Een Apple Watch kan bijvoorbeeld stuurbewegingen herkennen en weet zo of je achter het stuur zit. Hierbij kijkt het apparaat naar de beweging die je maakt met je arm, maar ook of het voertuig draait. Door deze gegevens te combineren kan het apparaat zien of je aan het rijden bent.

Als bijrijder kun je dus nog wel gewoon gebruik maken van berichten-apps zoals iMessage en WhatsApp, tenzij je net doet alsof je stuurt. Het idee hierachter is duidelijk, maar er zijn toch nog een hoop vragen. Hoe registreert een iPhone deze bewegingen? Of werkt deze methode alleen wanneer je toestel is verbonden met een Apple Watch?

Daarnaast kun je deze beveiligingsmaatregelen gemakkelijk omzeilen. Bijvoorbeeld door je arm stil te houden. Zeker als je op een lange rechte weg rijdt en een automaat hebt, kun je met één arm je auto besturen. Dit is natuurlijk niet slim, maar als je bereid bent om te appen achter het stuur, dan heb je er blijkbaar ook geen probleem mee om maar één hand aan het stuur te houden.

Gewoon niet doen

Het patent in deze vorm gaat waarschijnlijk dus niet genoeg zijn om appen achter het stuur uit te bannen, maar het is een stap in de goede richting. Voor nu moet je nog gewoon een beroep doen op het gezonde verstand van alle medeweggebruikers. Laat je telefoon met rust tijdens het rijden.

Apple werkt de laatste tijd aan meer auto-gerelateerde functies. Zo kun je binnenkort je iPhone gebruiken als autosleutel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Apple werkt aan functie om appen achter het stuur onmogelijk te maken’
Sluiten