Apple bestaat 44 jaar: de 15 duurste producten die Cupertino ooit verkocht

Door: Mark Hofman - 16 reacties
Apple logo
(Afbeelding: Apple)

Het is 1 april 2020 en dat betekent dat Apple vandaag maar liefst 44 jaar bestaat. Het bedrijf uit Cupertino ging in 1976 van start. Ondanks dat het bedrijf er vandaag de dag heel anders uitziet, hebben belangrijke beslissingen die toen genomen werden nog steeds een zichtbaar effect.

In de afgelopen 44 jaar heeft Apple ontzettend veel prachtige producten op de markt gebracht. De een net iets duurder dan de ander. Maar welke producten spanden in het bestaan van het bedrijf nu echt de kroon? Wat waren de duurste producten die Apple ooit gelanceerd heeft?

Het leek ons een leuk idee om, ter ere van het 44 jarige bestaan van Apple, daar vandaag eens naar te kijken. Dit zijn de vijftien duurste producten die Cupertino ooit op de markt heeft gebracht.

De prijzen staan in Dollars vanwege het feit dat niet ieder product in Nederland is verschenen.

#15 PowerBook G3 | 1997

De PowerBook G3 uit 1997, die ook bekend is onder zijn bijnaam Kanga, heeft verschillende G3 generaties van de grond laten komen. Denk hierbij aan de Pismo-modellen en de Wallstreet-modellen. Het duurde zes maanden voor dit model door Apple vervangen werd voor een krachtigere opvolger.

Kosten van de Apple PowerBook G3: $5699

Apple PowerBook G3 500 Pismo (Afbeelding: Apple)

#14 Macintosh Quadra 700 | 1991

In 1991 kwam Apple met de Macintosh Quadra 700. Dit was de eerste computer van het bedrijf dat voorzien was van een kast die verticaal stond. Uiteraard kennen we de computer uit de jaren ’90 op deze manier het beste.

Het desktopmodel droeg een prijskaartje van $5700 toen hij voor het eerst verkocht werd.

#13 MacBook Pro 16-inch | 2019

Vorig jaar introduceerde Apple de gloednieuwe 16-inch MacBook Pro. Niet alleen was het display van de laptop groter, maar ook het toetsenbord werd eindelijk aangepakt. Na heel veel problemen met het vlindermechanisme, besloot Apple terug te keren naar het schaarmechanisme.

De nieuwe MacBook Pro is vanaf $2400 te koop, maar dan heb je wel met het basismodel te maken. De laptop is uit te breiden met een 8-core processor, 64GB aan werkgeheugen, een AMD Radeon Pro 5500M met 8GB aan RAM en 8TB aan opslagcapaciteit.

Het prijskaartje voor de uitgebreide MacBook Pro 16-inch? $6099!

MacBook Pro 16-inch 17
Klik/tap voor groter (Afbeelding: OMT/Dominick Vietor)

#12 Apple PowerBook 3400c | 1997

Toen de PowerBook 3400c in 1997 verscheen was er sprake van een uniek product. De laptop werd destijds verkocht als “de snelste notebook computer”. En dat was het ook. Apple voorzag de Powerbook van dusdanige snelheid, dat deze vergelijkbaar was met de snelheid van een dekstop Mac. En dat was indrukwekkend.

Het zorgde voor een prijskaartje van $6500.

Apple PowerBook 3400C
Klik/tap voor groter (Afbeelding: Apple)

#11 Apple LaserWriter | 1985

De Apple LaserWriter was een van de eerste laserprinters die beschikbaar was voor het grote publiek. Het apparaat ging gepaard met een hoog prijskaartje, maar werd wel gezien als een goede investering. Zeker voor bedrijven waarbij Macintosh gebruikt werd. De LaserWriter was namelijk in demogelijkheid om gedeeld te worden door meer dan een dozijn Macintosh computers.

De kosten voor de Apple LaserWriter lagen rond de $7000.

Apple LaserWriter
LaserWriter (Afbeelding: Apple)

#10 Macintosh Portable | 1989

In september 1989 onthulde Apple zijn eerste portable computer. De Macintosh Portable zat niet met een stekker in de muur, maar echt portable was hij niet. Het product was met een gewicht van 7 kilogram alles behalve makkelijk mee te sleuren. Dat was destijds overigens niet terug te zien in de prijs.

Voor een bedrag van $7300 was de Macintosh Portable van jou!

#9 Twintigjarig jubileum Macintosh | 1997

In 1997 bestond de Macintosh twintig jaar. Iets dat uiteraard gevierd moest worden. Om dat te vieren werd een jubileum editie van de computer uitgebracht: de Twentieth Anniversary Macintosh. Dit apparaat stond ook wel bekend als de TAM en verscheen in maart.

Ondanks het feit dat de TAM destijds niet echt in een productlijn thuishoorde, was het wel een uiterst indrukwekkend stukje technologie. Sterker nog: dit is de verre voorlopen van wat wij vandaag de dag kennen als de iMac.

Apple gaf de TAM een prijskaartje van $7500.

#8 Macintosh IIci | 1989

Apple lanceerde de Mac IIci in 1989 als opvolger van de IIcx. Deze was voorzien van meer kracht en meer RAM dan de desktop computer. Daarbij was hij ook voorzien van een harde schijf met 40MB.

Apple gaf de Macintosh IIci een prijskaartje van $8800.

#7 Macintosh IIx | 1988

De Macintosh IIx verscheen in 1988 als een vernieuwde versie van de originele Macintosh II. Dit zorgde er bijvoorbeeld voor dat deze computer voorzien was van een kleurendisplay. De computer werd door Cupertino gezien als een middel om zijn positie in de zakelijke en educatieve markt te versterken.

Mede dankzij de harde schijf van 80MB voorzag Apple dit exemplaar van een prijskaartje van $9369.

#6 Apple Mac Pro | 2013

Als je in 2013 aan de slag wilde gaan met de volledig uitgebreide versie van de Mac Pro, moest je aardig wat lappen. Met een 12-core processor en 64GB aan RAM maakte de computer je al snel $9599 lichter.

Mac Pro
Mac Pro 2013 (Afbeelding: Apple)

#5 Apple LISA | 1983

LISA was op technologisch gebied een echte pioneer. Het was de eerste muis-gestuurde computer die voorzien was van een grafische gebruikers interface.

Het is dan ook niet voor niets dat de computer in 1985 een prijskaartje van $9995 had.

#4 Macintosh IIfx | 1990

De Macintosh IIfx werd in 1990 gelanceerd als hét ultra-snelle systeem voor de werkvloer. Apple maakte destijds als veertien jaar lang computers en had inmiddels 15 verschillende modellen op de markt gebracht. Het vertrouwen was dus groot in de IIfx, maar helaas bleef hij achterliggen op een aantal PC computers uit die tijd.

Met het idee in het achterhoofd om de computer voor de werkvloer uit te brengen, kreeg de Macintosh IIfx een vanaf prijs van $9780 en een maximale prijs van $12.000.

#3 Apple iMac Pro | 2017

Apple richt zijn meest uitgebreide en dure computer op mensen die video of audio bewerken en software ontwikkelaars. Dat zijn ook de mensen die zo’n computer dan ook daadwerkelijk nodig hebben. Maar dat ongekende computerkracht met een prijskaartje komt waar je u tegen zegt, is al tijden bekend.

De iMac Pro van 2017 kende daarom ook een $4999. Niet het hoogste bedrag in de lijst, maar wel wanneer je voor de maximale versie van de imposante computer gaat. Dat prijskaartje schiet dan namelijk omhoog naar $13.199.

Apple Pro
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

#2 Apple Watch Edition | 2015

Op nummer twee in de lijst staat een uiterst bijzondere versie van de Apple Watch. De redelijk betaalbare smart watch zou hier normaal gesproken niet tussenstaan, maar de ‘Edition’ variant brengt daar flink verandering in. Een prachtig, duur en indrukwekkend horloge is generaties lang van belang geweest voor sommige mensen. En daar speelde Cupertino in 2015 maar al te graag op in.

Cupertino introduceerde een Apple Watch met een roségouden afwerking en verkocht deze voor een startprijs van $10.000. Maar ging je voor de volledig uitgebreide variant die geleverd werd met een 18-karaats gouden hoes, dan koste het slimme horloge je zo’n $17.000.

Apple Watch Edition - Lederen band - 16x9
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

#1 Apple Mac Pro | 2019

Hoe kan het ook anders, de nieuwe Mac Pro van 2019 staat op nummer één. De immens krachtige en indrukwekkende computer is te koop vanaf $6000. Maar wie zich helemaal uitleeft, kan een veel grote bedrag neerleggen.

1.5 terabyte aan werkgeheugen, een 28-core Intel Xeon processor en vier terabyte aan opslagcapaciteit. Het zorgt allemaal voor een prijskaartje van $52.000. Hiermee is de Mac Pro van 2019, by far, het duurste product dat Apple ooit verkocht heeft.

Mac Pro en Pro XDR Scherm
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Maurits

  Plaatje bij de Laserwriter klopt niet. Getoond is de veel latere laserwriter 320 .

  zie https://en.wikipedia.org/wiki/LaserWriter voor goede plaatje.

  p.s. het zou goed zijn bedragen met inflatiecorrectie te tonen.

 • Profielfoto
  GForce85

  Zijn deze prijzen door een inflatieconverter gehaald?

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Opvallend dat de oude mac pro en powermac 5g er niet tussenstaan. Dacht dat die (maxed-out) ook wel makkelijk 5k€ haalden…

 • Profielfoto
  MAC-OS

  fijne verjaardag Apple

 • Profielfoto
  KeKo

  Inflatiecorrectie is wel handig hierbij. De Lisa zou dan denk ik op 2 staan met een prijskaartje van ruim 24duizend dollar

 • Profielfoto
  Shmoo

  Teletekst is vandaag ook jarig. 40 jaar geworden.

 • Profielfoto
  MacBro

  Is er nog wat roddel over project Titan. Misschien een MacDrive met een vanafje €59.000?

 • Profielfoto
  lord anubis

  Maurits op 1 april 2020 18:11
  Plaatje bij de Laserwriter klopt niet. Getoond is de veel latere laserwriter 320 .

  zie https://en.wikipedia.org/wiki/LaserWriter voor goede plaatje.

  p.s. het zou goed zijn bedragen met inflatiecorrectie te tonen.

  Klopt, viel gelijk op. De ‘echte’ woog een ton zo zwaar, werkte ook tien keer beter/betrouwbaarder dan die nieuwere modellen. Had er twee, als er geprint werd rook de hele ruimte naar ozon.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Scheelt zeven jaar tussen die twee modellen. .:)

 • Profielfoto
  Maarten

  Zijn dit de prijzen na inflatiecorrectie?

 • Profielfoto
  tricksel

  Het is wel een beetje appels met peren vergelijken; er worden “maxed out” modellen vergeleken met “basis-“modellen. De IIci kon je bijvoorbeeld ook volstoppen met videokaarten, geheugen en een grotere harde schijf.

  Ook wordt de Mac IIx ineens met beeldscherm genoemd?

  En misschien is nalopen van het artikel op typfouten ook geen overbodige luxe…

 • Profielfoto
  TandMac

  Macintosh IIx | 1988 mijn eerste Mac.

  (…. ik kan me evenwel niet herinneren dat ze ooit goedkope producten verkochten… )

 • Profielfoto
  hummel003

  Die prijzen. Omg man. Dat was toch niet voor de gewone consument

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Ik kan me ook nog herinneren dat we een Mac toetsenbord kochten voor ZESHONDERD GULDEN

 • Profielfoto
  irossi

  Mijn eerste Mac, een Macintosh SE met dubbele floppydrive voor 9999 gulden….

 • Profielfoto
  reporterdavid

  Prijs je gelukkig… ahum… nee..