Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 17 april 2020

7 dingen die je moet weten voordat je een iPhone SE 2020 koopt

Afgelopen dinsdag werd hij eindelijk aangekondigd en vanaf vandaag is hij ook te bestellen: de iPhone SE 2020. Dit is dé nieuwe iPhone voor iedereen die wel een nieuw toestel wil, maar graag de home-knop wil behouden en niet bereid is om diep in de buidel te tasten. Misschien is dat precies wat je zoekt, maar wacht nog even met bestellen. Er zijn namelijk een paar dingen die je moet weten.

De iPhone SE 2020 is net als zijn voorganger min of meer een combinatie van twee toestellen. De snelle chip van het nieuwste model in de vormgeving van een ouder toestel. De iPhone SE 2020 lijkt dan ook nog het meeste op een sterk verbeterde iPhone 8. Wat dat precies inhoudt, kun je hier lezen.

Goed om te weten als je een iPhone SE 2020 wil kopen

De iPhone SE 2020 is dus een soort samensmelting van twee toestellen, maar wat betekent dit in de praktijk? De specificaties geven een goed beeld, maar er zijn een paar dingen waar je daarnaast nog rekening moet houden. Wij zetten ze voor je op een rij.

1. De camera is beter dan je denkt, maar wel beperkt

Als je alleen naar de specificaties kijkt, is de camera van de iPhone SE 2020 gelijk aan die van de iPhone 8. Toch ga je er mooiere foto’s mee maken. Dat is vooral te danken aan de extra rekenkracht van de A13-chip en nieuwe functies. Zo kun je onder andere gebruik maken van de nieuwste portretmodus en Smart HDR.

Apple iPhone SE 2020
Klik/tap voor groter.

De iPhone SE maakt dus mooiere foto’s dan de iPhone 8, maar gaat het niet winnen van de iPhone 11. Heel verrassend is dat niet gezien het feit dat de iPhone SE het met slechts één lens moet doen. Hierdoor ontbreken er een aantal functies. Zo ondersteunt de nieuwkomer geen Deep Fusion en is er daarnaast ook geen nachtmodus.

2. Geen Face ID, Animoji of geanimeerde Memoji

De frontcamera van de iPhone SE 2020 lijkt meer op die van de iPhone 11 dan op de camera van de iPhone 8, maar toch ontbreekt TrueDepth. Deze camera-techniek kan diepte bepalen en is daardoor essentieel voor verschillende functies. door het ontbreken van TrueDepth kun je op een iPhone SE 2020 geen gebruik maken van Face ID. Ook Animoji en Memoji worden niet ondersteund.

Je hoeft je overigens geen zorgen te maken over het veilig vergrendelen van je toestel. Dankzij de terugkeer van de fysieke homeknop kun je namelijk wel gebruik maken van Touch ID.

3. De iPhone SE 2020 ondersteunt dual sim

Sinds de iPhone XS is het mogelijk om gebruik te maken van niet één, maar twee simkaarten. Een fysieke nanosim en een eSIM. Dit geldt ook voor de iPhone SE 2020 en dat brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo heb je dankzij dual sim bijvoorbeeld geen aparte zakelijke telefoon meer nodig, kun je in het buitenland een lokaal abonnement nemen en kun je voor data en bellen aparte abonnementen nemen.

4. De iPhone SE 2020 heeft geen U1 chip

Een groot deel van de technologie die je in een iPhone 11 vindt, is terug te vinden in de nieuwe iPhone SE. Helaas geldt dat niet voor de U1 chip. Deze chip stelt je in staat om gebruik te maken van ultra-wideband technologie. Hiermee kan je toestel zijn locatie en die van andere apparaten met een U1-chip nog preciezer bepalen.

Deze chip wordt onder andere gebruikt om verbeteringen voor AirDrop mogelijk te maken en gaat naar alle waarschijnlijkheid een belangrijk onderdeel zijn van de AirTags. Apple’s alternatief voor Tile die naar verwachting binnenkort gelanceerd gaat worden. Daarnaast gaat de U1-chip in de toekomst mogelijk ook gebruikt worden voor AR-functionaliteiten.

5. Geen 3D Touch

Apple nam met de komst van de iPhone 11 definitief afscheid van 3D Touch en verving deze door Haptic Touch. Toch was er de hoop dat deze techniek zou terugkeren op de iPhone SE 2020. Deze maakt namelijk gebruik van hetzelfde display als de iPhone 8 en die was nog wel voorzien van een drukgevoelig scherm. Dit blijkt alleen toch niet het geval te zijn. 3D Touch is nu echt definitief begraven.

6. De antennes zijn snel, maar niet het snelste

Op papier lijkt de iPhone SE 2020 net zo snel als de iPhone 11. Zo ondersteunt het nieuwe toestel ook gewoon Wi-Fi 6 en Gigabit 4G. Toch is er een verschil. Waar de iPhone 11 gebruik maakt van een 4×4 MIMO antennesysteem moet de SE het met 2×2 MIMO doen. Dit is nog steeds voldoende om van razendsnel internet te genieten, maar het kan dus sneller.

7. AppeCare+ en reparaties zijn goed betaalbaar

Als je iemand bent die zijn iPhone nog wel eens laat vallen, is het goed om te weten dat AppleCare+ voor de iPhone SE 2020 goed betaalbaar is. Met deze verzekering heb je tot twee jaar lang recht op deskundige ondersteuning en ben je gedekt tegen hardwarereparaties. Bij een iPhone 11 betaal je daar 169 euro voor. Bij de iPhone SE 2020 is dat slechts 99 euro.

iPhone SE 2020 001
Klik/tap voor groter.

Ook als je scherm kapot gaat en geen AppleCare+ hebt, ben je goedkoper uit. Een scherm reparatie kost je namelijk 151,10 euro. Dat is niet alleen goedkoper dan bij een iPhone 11 (221,10 euro), maar ook goedkoper dan een nieuw scherm voor je iPhone 8. Hier betaal je namelijk 171,10 euro voor.

8. Er is geen iPhone SE 2020 met een witte voorkant

De iPhone 2020 is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren. Wit, zwart en (PRODUCT)RED. Mocht je op het punt staan om je bestelling te plaatsen, dan is het goed om te weten dat de gekozen kleur alleen betrekking heeft op de achterkant. De voorkant van het toestel is namelijk altijd zwart. Dit maakt de iPhone SE 2020 de eerste iPhone met een home knop die niet verkrijgbaar is met een witte voorkant.

Prijs en verkrijgbaarheid

De iPhone SE is vanaf vandaag om 14:00 te bestellen en Apple verwacht de eerste toestellen te leveren op 24 april. Deze nieuwe iPhone is in drie kleuren verkrijgbaar: namelijk wit, zwart en rood. Je kunt kiezen uit 64, 128 of 256 GB opslag en de prijzen zijn als volgt:

iPhone SE 2020 (4,7-inch)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
7 dingen die je moet weten voordat je een iPhone SE 2020 koopt
Sluiten