5G masten in Verenigd Koninkrijk gaan in vlammen op wegens complottheorieën

Door: Mark Hofman - 4 reacties
5g mast nederland
(Afbeelding: ANP XTRA / Robin van Lonkhuijsen)

In de afgelopen week zijn er in het Verenigd Koninkrijk minstens drie 5G-masten in vlammen opgegaan. De branden zijn volgens de BBC aangestoken en zijn het resultaat van complottheorieën.

Tegenover Amerikaanse website The Verge maakt Vodafone UK bekend dat dit inderdaad een ding is op het moment. In de afgelopen vierentwintig uur zijn de pijlen op vier masten gericht geweest. Maar dat brengt meer schade met zich mee dan je in eerste instantie denkt.

“Een aanval tegen onze infrastructuur”

Het zijn niet alleen de 5G masten die aangevallen worden. De mensen die deze masten in brand zetten zitten er namelijk ook naast. Zo is een mast in de buurt van Birmingham in vlammen opgegaan, terwijl dit niet eens een 5G-mast was. Zo komen vitale 2G, 3G en 4G netwerken in de problemen. En dat raakt niet alleen de mensen thuis, maar ook de National Health Service van het Verenigd Koninkrijk. Iets dat juist in deze tijd grote gevolgen heeft.

NHS directeur Stephen Powis is dan ook niet te spreken over de acties.

“Ik ben verontwaardig en verafschuw het feit dat mensen onze infrastructuur aanvallen. We hebben deze hard nodig om noodgevallen te tackelen.”

Volgens het Ministerie voor Digital, Media en Sport moeten social media bedrijven harder optreden tegen de wilde complottheorieën. Volgens hen moeten dit soort bedrijven “zich verantwoordelijk gedragen en veel meer actie ondernemen om de verspreiding van nonsense tegen te gaan”.

Zo zijn er verschillende Facebook-groepen die keihard tegen 5G zijn. Eentje daarvan roept leden zelfs aan om 5G-masten in de brand te zetten. En ondanks het feit dat Mobile Netwerk Expert Peter Clarke de groep heeft gerapporteerd bij Facebook, heeft het bedrijf er niets mee gedaan. Nu er meer aandacht komt voor de acties, is dat opeens wel gebeurd.

5G in verband gebracht met coronavirus

De complottheorieën die als motivatie dienen voor deze acties, hebben met het coronavirus te maken. Volgens deze theorieën is COVID-19 onder ons, vanwege het feit dat we bezig zijn met de uitrol van 5G. Zo zijn er wilde verhalen over het feit dat 5G de lucht uit je longen zuigt, waardoor mensen het coronavirus krijgen.

Het knotsgekke verhalen die op dit moment alles behalve bewezen zijn of kunnen worden. Maar een groot aantal mensen geloven er wel in.

Er is wat dat betreft sowieso veel te doen om 5G. Ook in Nederland zijn er al meerdere protesten geweest tegen de komst van het netwerk. Het zou volgens de demonstranten te schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Of dat ook echt het geval is, valt op dit moment simpelweg nog niet te zeggen.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Het is jammer dat we een bepaalde standaard hebben gecreëerd waar we er vanuit gaan dat iedereen moet leren praten.

 • Profielfoto
  Frans

  Shmoo op 6 april 2020 11:04
  Het is jammer dat we een bepaalde standaard hebben gecreëerd waar we er vanuit gaan dat iedereen moet leren praten.

  Dat op zich is niet het probleem, wel dat niet iedereen tegelijkertijd moet leren nadenken.

 • Profielfoto
  Patrick S

  Let’s face it. Er is hoe langer hoe meer sprake van straling om ons heen. Alleen wat de uitwerking van deze straling op lange termijn zou kunnen veroorzaken weten we NU nog niet. Of er wel of geen verband met COVID19 is laat ik in het midden. Zou wel willen vragen om eens op PUBMED te zoeken op 5G en je in te lezen in de materie en de vraagstukken die er nog zijn.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Op zich hebben we al radio sinds de negentiende eeuw, hoor. Dus weten er wel iets over.
  En ik vermoed ook dat de gemiddelde OMT-lezer niet zoveel te zoeken heeft op PubMed. Klinkt indrukwekkend hoor, maar het is handiger als je het even uitlegt.