5 Jaar Apple Watch ? Een teamlid van het eerste uur vertelt…

Door: Night - 5 reacties
5 jaar Apple Watch
(Afbeelding: Apple)

We maakten er in onze weekend poll al melding van: De Apple Watch viert zijn vijfde verjaardag. Een teamlid van het eerst uur, Imran Chaudhri, blikt terug op het ontstaan van ’s werelds meest polulaire horloge.

Vijf jaar geleden bracht Apple de eerste Apple Watch uit. Dat was geen verrassing, want de geruchtenmolen over het horloge was al destijds flink op gang gekomen. Wat wél een grote verassing was, was de naam. Apple noemde het horloge niet – zoals verwacht – iWatch, maar Apple Watch.

Het bleek namelijk dat een ander bedrijf, OMG Electronics genaamd, in 2012 al een patent op de naam ‘iWatchhad aangevraagd. Het bedrijf was van plan om een smartwatch te maken en deze in het najaar van 2012 op de crowdfunding-site Indiegogo te plaatsen. OMG hoopte daarmee 100.000 dollar op te halen. Dat viel tegen want het bedrijf ontving slechts 1.434  dollar aan toezeggingen. Onnodig te zeggen dat het apparaat nooit het daglicht heeft gezien. Er zijn ook andere aanvragen ingediend voor het iWatch-handelsmerk, die zelfs teruggaan tot 2007.

iPod nano 6 aan een bandje eerste Apple Watch prototype

Een persoon die betrokken is bij de ontwikkeling van de Apple Watch is Imran Chaudhri. Tijdens zijn meer dan 20 jaar bij Apple werden de ontwerpen van Chaudhri. Die werden gebruikt op de iPhone, de iPad, de iPod, de Apple Watch en de AirPods om maar een ​​paar bekende producten te noemen. Via een reeks tweets deelde hij onlangs enkele afbeeldingen en verhalen over de Apple Watch op zijn Twitter-pagina.

Schets voor eerste Apple Watch
Schets van de bediening voor eerste Apple Watch (klik/tap voor groter). Afbeelding: Imran Chaudhri / Apple Inc.

Zo onthulde hij bijvoorbeeld dat het eerste prototype van het uurwerk een zesde generatie iPod nano was, die aan een horlogeband was vastgemaakt. Zoals de ontwerper in zijn tweet opmerkt, heeft hij nooit de kans gehad om Steve Jobs het prototype te laten zien omdat hij kort daarna stierf. De afbeelding hierboven is een reproductie van een van Chaudhri’s originele schetsen voor het Apple Watch startscherm.

Chaudhri deelde verder wat trivia over het ontstaan van het horloge. Zo meldt hij dat er geen van de blauwe vlinders, die bij het maken van de Motion-wijzerplaat zijn gebruikt, leed is toegebracht. Dat komt omdat ze al dood waren. De vlinder ‘leeft’ achter glas bij de ontwerper thuis. Ze werden weer tot leven gebracht dankzij een animatie die is gemaakt door filmmaker en fotograaf Andrew Zuckerman.

En als je je afvraagt ​​hoe de Solar wijzerplaat tot stand is gekomen, heeft Chaudhri daar ook een antwoord op. Hij heeft de Solar wijzerplaat gemaakt “als een manier voor moslims om tijdens de Ramadan snel de positie van de zon te zien en voor iedereen om de relatie van de zon met de tijd te begrijpen”.

Het meest populaire uurwerk ter wereld

De Apple Watch is ’s werelds populairste uurwerk. Laat dat even op je inwerken. Beroemde Zwitserse merken zoals Rolex, Longines en Omega zijn meer dan honderd jaar geleden opgericht en ze zijn allemaal in vijf jaar tijd voorbij geraasd door een horloge dat is gemaakt door een bedrijf dat naar fruit is vernoemd. De Wearables-afdeling – waartoe de Apple Watch behoort – is de snelst groeiende divisie van Apple. Dat is niet alleen dankzij het horloge, ook de immens populaire draadloze Bluetooth AirPods dragen hun steentje bij.

Apple Watch Team
Het originele Apple Watch-team (klik/tap voor groter) Afbeelding: Apple Inc.

Meer dan een horloge

Na vijf jaar staat de Apple Watch – naast bewegingscoach – ook bekend om het feit dat het levens kan redden. Alleen al de hartslagmeter heeft zóveel gebruikers vroegtijdig gewaarschuwd dat Apple enkele overlevenden heeft gevraagd hun verhalen op video te beschrijven.

Met de Apple Watch Series 4 heeft de techgigant ook een elektrocardiogram (ECG) -sensor toegevoegd. Die kan het hart van een gebruiker bewaken door op zoek te gaan naar abnormale ritmes. Deze functie kan helpen bij het detecteren van atriale ofwel boezem of voorkamer fibrillatie (Afib). Die afwijking kan bloedstolsels, beroertes, hartfalen en overlijden veroorzaken.

Apple stopt daar niet bij. We verwachten dat de Apple Watch Series 6 een ‘pulsoximeter’ bevat. Die sensor kan de zuurstofverzadigingsniveaus van een persoon meten. Normale niveaus liggen tussen 94% en 100%. Als een meting onder 80% komt, kan dat duiden op een dreigend hart- of hersenprobleem.

Apple Watch en Corona

Zuurstofverzadigingsniveaus kwamen onlangs in het nieuws nadat een SEH-arts in de New York Times schreef dat een lage meting een vroeg waarschuwingssignaal van coronavirus zou kunnen zijn. De arts constateerde dat hij mensen in de ER had gezien die, ondanks een zuurstofverzadigingsniveau van slechts 50%, nog geen ziekteverschijnselen vertoonden. Bij deze mensen werd vervolgens wel een COVID-19-besmetting geconstateerd.

Daarnaast zien we bij de volgende Apple Watch mogelijk ook een native app voor het volgen van slaap  en naar verluidt ook aan een sensor waarmee de Apple Watch de bloedglucosemeting van een gebruiker kan meten. Insuline-afhankelijke diabetici verkrijgen deze meting normaal gesproken meerdere keren per dag door zichzelf te prikken met een lancet. Als Apple met het horloge de bloedglucosewaarden pijnloos kan vaststellen, geeft dat miljoenen mensen een extra reden om het populairste horloge ter wereld te kopen.

Eén van de vlinders die voor de Motion-wijzerplaat zijn gebruikt
Eén van de vlinders die voor de Motion-wijzerplaat zijn gebruikt (klik/tap voor groter). Afbeelding: Imran Chaudhri / Apple Inc.

➔ Meer lezen over de geschiedenis van de Apple Watch? Kijk dan hier en hier.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  steveb

  het zou een mooi eerbetoon zijn aan alle ontwikkelaars van de apple watch om de nieuwigheden toe te voegen

  zuurstof saturatie meting
  bloed glucose meting

  zet daar bij 1 extra. in ios.  de “familie stamboom” kan via de contacten app gegenereerd worden.
  koppel die aan de “haalth app” en koppel die aan ons “globaal medisch dossier”
  zo kunnen nieuwe links ontdekt worden in “erfelijkheid van ziekte en andere aandoeningen” zoals adhd, obesitas gevoeligheid, hart en vaat ziektes,…

   

 • Profielfoto
  Night

  Leuk idee. Als de privacy-horden daarin zijn overwonnen is dat een leuke app waardig. Ik zou zeggen: stuur je idee naar Apple ?

 • Profielfoto
  basiel

  Wat ik niet snap is dat men een eenvoudige sensor die veel bepaald over je algemene gezondheid zoals een lichaamstemperatuur meter nog niet heeft ingebouwd. Dit moet toch makkelijk te verwezenlijken zijn. Ik ben voor de rest van mijn series 4 heel tevreden.

 • Profielfoto
  tomc

  basiel op 26 april 2020 14:38
  Wat ik niet snap is dat men een eenvoudige sensor die veel bepaald over je algemene gezondheid zoals een lichaamstemperatuur meter nog niet heeft ingebouwd. Dit moet toch makkelijk te verwezenlijken zijn. Ik ben voor de rest van mijn series 4 heel tevreden.

  Je pols moet zowat een van de slechtste plekken zijn om je lichaamstemperatuur te meten.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  tomc op 26 april 2020 21:18

  basiel op 26 april 2020 14:38
  Wat ik niet snap is dat men een eenvoudige sensor die veel bepaald over je algemene gezondheid zoals een lichaamstemperatuur meter nog niet heeft ingebouwd. Dit moet toch makkelijk te verwezenlijken zijn. Ik ben voor de rest van mijn series 4 heel tevreden.

  Je pols moet zowat een van de slechtste plekken zijn om je lichaamstemperatuur te meten.

  ik voel een anale module aankomen! Ik zie meer heil in Bluetooth enabled apparatuur, als HomeKit, maar dan voor health. Dus zonder al die apps van fabrikanten!!

  Op zich is het overigens heel leuk al die health data. Maar het zou voor gebruikers ook leuk zijn om te kunnen zien welke data er is bij die slechte nacht slaap. Veel alcohol? Veel beweging? Misschien een hoger/lager tempo. Het weer…