iOS-app van Zoom stuurt gebruikersdata door naar Facebook

Door: Wesley Akkerman - 6 reacties
Facebook iPhone camera 16x9
(Screenshot: OMT/Raymon Mens)

De app Zoom, voor videoconferenties, stijgt de laatste paar dagen enorm in populariteit. Niet vreemd nu er een hoop mensen thuiswerken. Helaas is het wel zo dat de applicatie gebruikersdata naar Facebook stuurt — ook wanneer je zelf geen Facebook-account hebt.

Dat schrijft Vice deze week. Wat dit nog erger maakt, is dat Zoom hier geen melding van maakt in het privacybeleid. Daarnaast is het zo dat de app zelf ook nergens duidelijk maakt dat dit op de achtergrond gebeurt. Iedere keer wanneer je de applicatie opent, dan stuurt die allerlei gegevens door naar het sociale netwerk. Denk dan aan het iPhone-model dat je hebt, welke netwerkprovider je gebruikt, in welke tijdszonde je je begeeft, in welke stad je woont en het unieke apparaatnummer dat adverteerders gebruiken voor gerichte reclame.

Zoom stuurt data door naar Facebook

In het Facebook-beleid van de software development kit die nodig is voor het implementeren van dergelijke functionaliteit, staat bovendien dat bedrijf er uitdrukkelijk melding van moeten maken dat dit gebeurt. Daarnaast moeten gebruikers de optie hebben zich af te melden voor het delen van data. En zoals het er nu naar uitziet, lijkt Zoom dus op geen enkel punt hieraan mee te doen.

Zoom
Zoom-logo (Afbeelding: Zoom)

Eerder wees de Electronic Frontier Foundation al op de privacyproblemen omtrent Zoom. In dat bericht staat dat de IT-admins van het bedrijf waar je werkt allerlei informatie over je kunnen inzien wanneer je een product van de ontwikkelaar gebruikt. Denk dan aan apparaatinformatie, ip-adres en besturingssysteem. Daarnaast is er ook een optie waarmee je kunt checken of mensen wel aan het opletten zijn. De optie staat standaard uitgeschakeld, maar er kan wel gecontroleerd worden of mensen de Zoom-app als actief scherm geopend hebben en dus niet op de achtergrond hebben draaien.

Mocht je de komende dagen (maar waarschijnlijk weken) alsnog van Zoom gebruik moeten maken vanwege je werk, school of andere afspraken, dan raden we aan de dienst in je webbrowser te gebruiken. Zo voorkom je dat de app dus allerlei gegevens over je verzamelt en doorstuurt naar partners als Facebook.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Frans

  Op mijn werk gebruiken we Microsoft Teams. Is met wat beperkingen gratis te gebruiken voor privé doeleinden. Werkt op Mac, Windows, Android en iOS. Lijkt mij veiliger dan andere gratis diensten.

  Als iedereen in je groep Apple heeft is FaceTime natuurlijk ook een optie.

 • Profielfoto
  Oortjes

  FaceTime is ruk. Leuk voor privé, maar zakelijk niet echt te gebruiken.

 • Profielfoto
  sunnybird

  Vind het bijzonder onfatsoenlijk.

 • Profielfoto
  Frans

  Oortjes op 28 maart 2020 11:40
  FaceTime is ruk. Leuk voor privé, maar zakelijk niet echt te gebruiken.

  FaceTime wordt ook niet gepositioneerd als zakelijke toepassing. Om dan te zeggen dat het ruk is slaat nergens op. Een personenauto is ook niet bedoeld om vracht te vervoeren. Dat maakt een personenauto niet ruk.

  Voor privé contact met andere Apple gebruikers is FaceTime een van de beste, zo niet de beste oplossing. Daarbuiten, cross-platform of zakelijk, zijn er betere.

 • Profielfoto
  Airheart

  Valt me tegen van Zoom. Werkt wel goed, maar ga het dan nu maar vanaf de browser gebruiken.

  FaceTime vind ik heerlijk werken, veel makkelijker en duidelijker dan bijvoorbeeld Skype met al die tierelantijnen.

  Jammer dat WhatsApp videobellen niet op de Mac kan.

  Bij Skype ook vaak een bug met beeld of geluid. Soms de hele app uit en aanzetten om het weer goed te maken. Ook heb ik gehad dat mensen van de 6 deelnemers er maar 4 in beeld zien. (?)

 • Profielfoto
  Airheart

  Oortjes op 28 maart 2020 11:40
  FaceTime is ruk. Leuk voor privé, maar zakelijk niet echt te gebruiken.

  Ja, je bedoelt waarschijnlijk dat je niet makkelijk in groepen kan opdelen, zoals met Zoom (als je een abonnement hebt.)