Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 20 maart 2020

Na Netflix verlaagt ook YouTube videokwaliteit in Europa

Na Netflix gaat ook YouTube de kwaliteit van video’s in Europa standaard verlagen. Dit doet de videodienst van Google om de belasting op netwerken in tijden van massaal thuiswerk te verminderen. Op YouTube is SD-kwaliteit voorlopig de standaard.

In tegenstelling tot Netflix, legt de videodienst van Google geen beperkingen in de bitrate van video’s op. Je kunt nog steeds naar HD of 4K switchen, maar een video start standaard automatisch op 480p. Dat is een resolutie van 854×480 pixels. Full HD (1080p) is 1920×1080 pixels en 4K (2160p) heeft een resolutie van 3840×2160 pixels.

Dit verbruikt een video op YouTube

De ontlasting van netwerken zal door deze maatregel fors zijn. Een YouTube-video van één minuut is in 480p tussen de 8 en 11 MB groot. Diezelfde minuut is in Full HD (1080p) tussen de 50 en 68 MB groot. In 4K (2160p) verbruikt een minuut video kijken tussen de 95 en 385 MB.

Netflix heeft een andere aanpak dan YouTube. De dienst start -in tegenstelling tot wat eerdere berichten zeiden- video’s nog steeds in HD of 4K, maar schroeft de bitrate terug. Dat wil zeggen dat de resolutie niet omlaag gaat, maar de beeldkwaliteit wel afneemt. Er zullen bijvoorbeeld meer rafelige randjes of vage patronen te zien zijn waar eigenlijk scherpe lijnen horen. Vergelijk het met een foto die is opgeslagen met iets te hoge JPG-compressie.

YouTube kwaliteit iPhone 001
Klik/tap voor groter.

Wijkkasten

Nu twee grote diensten deze maatregelen na elkaar nemen, is het tijd om verder in te gaan op de achterliggende techniek. Deze maatregelen worden niet genomen om grote internetknooppunten in Europa te ontlasten. Die merken amper wat van het grote aantal thuiswerkers. Zo piekt de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), het grootste knooppunt van Nederland, amper. Ook de NL-IX laat geen enorme pieken zien en heeft nog genoeg capaciteit.

Het gaat vooral om netwerken van providers die nog geen uitgebreid glasvezelnetwerk hebben. Wijkkasten en regio-knooppunten werken bij sommige Europese providers nog met oudere techniek, waardoor vooral de zogenaamde last mile een probleem is. Het centrale knooppunt is niet overbelast, maar de wijken en regio’s wel. In Nederland komt dit niet vaak meer voor, maar in andere Europese landen wel.

Reageer op artikel:
Na Netflix verlaagt ook YouTube videokwaliteit in Europa
Sluiten