Na Netflix verlaagt ook YouTube videokwaliteit in Europa

Door: Raymon Mens - 8 reacties
YouTube 5G
(Afbeelding: YouTube)

Na Netflix gaat ook YouTube de kwaliteit van video’s in Europa standaard verlagen. Dit doet de videodienst van Google om de belasting op netwerken in tijden van massaal thuiswerk te verminderen. Op YouTube is SD-kwaliteit voorlopig de standaard.

In tegenstelling tot Netflix, legt de videodienst van Google geen beperkingen in de bitrate van video’s op. Je kunt nog steeds naar HD of 4K switchen, maar een video start standaard automatisch op 480p. Dat is een resolutie van 854×480 pixels. Full HD (1080p) is 1920×1080 pixels en 4K (2160p) heeft een resolutie van 3840×2160 pixels.

Dit verbruikt een video op YouTube

De ontlasting van netwerken zal door deze maatregel fors zijn. Een YouTube-video van één minuut is in 480p tussen de 8 en 11 MB groot. Diezelfde minuut is in Full HD (1080p) tussen de 50 en 68 MB groot. In 4K (2160p) verbruikt een minuut video kijken tussen de 95 en 385 MB.

Netflix heeft een andere aanpak dan YouTube. De dienst start -in tegenstelling tot wat eerdere berichten zeiden- video’s nog steeds in HD of 4K, maar schroeft de bitrate terug. Dat wil zeggen dat de resolutie niet omlaag gaat, maar de beeldkwaliteit wel afneemt. Er zullen bijvoorbeeld meer rafelige randjes of vage patronen te zien zijn waar eigenlijk scherpe lijnen horen. Vergelijk het met een foto die is opgeslagen met iets te hoge JPG-compressie.

YouTube kwaliteit iPhone 001
Klik/tap voor groter. (Screenshot: OMT/Raymon Mens)

Wijkkasten

Nu twee grote diensten deze maatregelen na elkaar nemen, is het tijd om verder in te gaan op de achterliggende techniek. Deze maatregelen worden niet genomen om grote internetknooppunten in Europa te ontlasten. Die merken amper wat van het grote aantal thuiswerkers. Zo piekt de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), het grootste knooppunt van Nederland, amper. Ook de NL-IX laat geen enorme pieken zien en heeft nog genoeg capaciteit.

Het gaat vooral om netwerken van providers die nog geen uitgebreid glasvezelnetwerk hebben. Wijkkasten en regio-knooppunten werken bij sommige Europese providers nog met oudere techniek, waardoor vooral de zogenaamde last mile een probleem is. Het centrale knooppunt is niet overbelast, maar de wijken en regio’s wel. In Nederland komt dit niet vaak meer voor, maar in andere Europese landen wel.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Na Netflix verlaagt ook YouTube videokwaliteit in Europa…

  Nou ja, eigenlijk doen ze dat dus op geen enkele manier.

  Ze schakelen de boel alleen zo dat er wordt gestart met 480p. En ik knal dat gelijk weer naar Full-HD en UHD uiteraard. Het zijn vooral de miljoenen onwetenden (ik ken er die net zo vrolijk naar 360p zitten te kijken zonder dat ze weteh dat het beter kan) die het voordeel gaan bieden met deze werkwijze.

 • Profielfoto
  hagar2008

  @KarelWillem jij bent dan ook het type dat volop gaat hamsteren in de winkels, terwijl er wordt gevraagd dit niet te doen.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  hagar2008 op 20 maart 2020 19:53
  @KarelWillem jij bent dan ook het type dat volop gaat hamsteren in de winkels, terwijl er wordt gevraagd dit niet te doen.

  Dat is wel een hele retorische vraag;-)

 • Profielfoto
  Maikelw

  Achja, SD was toch het hoogst haalbare met het gammele schoteltje hier 💁‍♂️

 • Profielfoto
  KarelWillem

  hagar2008 op 20 maart 2020 19:53
  @KarelWillem jij bent dan ook het type dat volop gaat hamsteren in de winkels, terwijl er wordt gevraagd dit niet te doen.

  Pardon? .:) Why? Gewoon één pakje WC-papier, 3 pakken melk en een zak broodjes. Meer heb ik niet meegenomen hoor.

  B.t.w. is dat nieuwtje van het hamsteren er bij het grote publiek ook wel weer een beetje vanaf. Op vrijdagmiddag lag de AH hier overvol met letterlijk alles.

 • Profielfoto
  Bas

  Het klinkt een beetje als een besparing-actie van Netflix en YouTube ten goede van zichzelf. Er is nog meer dan voldoende capaciteit beschikbaar op onze internationale knooppunten, ook heeft Netflix caching servers staan bij een aantal ISP’s.

  Ergens helpt het natuurlijk ook alle internet provider die bandbreedte moeten inkopen en de pieken die ontstaan door al die mensen die innend thuis zijn niet hadden ingecalculeerd in de kosten. Echter aan fysieke capaciteit geen gebrek volgens mij.

 • Profielfoto
  hummel003

  Ben ook wel benieuwd of het terug omhoog gaat na de crisis

 • Profielfoto
  RV

  @ Karelwillem… tja, waarom zou je ook begrip hebben voor de situatie en rekening houden met andere.. alles draait natuurlijk op Karelwillem… wie is hier de onwetende??