Apple schrapt fysieke WWDC 2020, gaat volledig online

Door: Mark Hofman - 13 reacties
WWDC 2020 fysiek afgeblazen
(Afbeelding: Apple / screenshot: OneMoreThing)

De verwachting was er al, maar vandaag was de kogel definitief door de kerk. Apple heeft het fysieke WWDC 2020 afgeblazen wegens de gevolgen van het coronavirus. De conferentie gaat overigens wel in online-vorm door.

Het was de afgelopen dagen simpelweg wachten tot de beslissing genomen werd. Van het Mobile World Congress in februari tot aan Google I/O en Microsoft Build: alle grote technologie-evenementen werden afgeblazen. Die laatste twee gaan, net zoals WWDC 2020, door als online evenement.

WWDC 2020 niet in San Jose, wel online

De jaarlijkse Worldwide Developers Conference vindt dit jaar in juni plaats. Alleen krijgt het evenement, wegens de gevolgen van het coronavirus, een online opzet. Consumenten, pers en ontwikkelaars kunnen volop informatie verwachten, maar dan wel in een digitale vorm. “Met de huidige gezondheidssituatie moesten we met een nieuwe opzet voor WWDC 2020 komen”, zo maakt Phil Schiller (SVP Worldwide Marketing) bekend.

WWDC 2020 fysiek afgeblazen
WWDC fysiek afgeblazen dit jaar (Afbeelding: Apple / screenshot: OneMoreThing)

Toch hoeven we, volgens Schiller, niet bang te zijn dat we veel informatie gaan missen. Zo maakt hij middels een persbericht duidelijk.

“Met een online Keynote-presentatie en sessies kunnen we ondanks alles een compleet programma aanbieden.”

Meer informatie over het programma van WWDC 2020 wordt tussen nu en juni, wanneer het evenement plaatsvindt, bekendgemaakt. Dit gebeurt per e-mail, via de Apple Developer-app en via de Apple Developer-website.

 

Alles voor de volgende generatie app-ontwikkelaars

Apple maakt duidelijk dat, ondanks de vernieuwde vorm, WWDC 2020 genoeg biedt voor de volgende generatie app-ontwikkelaars. Alle inzichten en tools die nodig zijn om ideeën te kunnen realiseren, zijn aanwezig.

Sterker nog: volgens Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering bij Apple, wordt WWDC 2020 baanbrekend.

“Ik kijk ernaar uit om te zien hoe onze ontwikkelaars met de nieuwe code aan de slag gaan en hoe de compleet vernieuwde interactie met Apple engineers is die werken aan de technologieën en frameworks die de toekomst van alle Apple platforms zullen bepalen.”

Uiteraard zal de nieuwe vorm wel impact hebben op lokale organisaties in San Jose. Zeker op financieel gebied zal er veel verlies zijn. Apple maakt bekend dat het 1 miljoen dollar reserveert om deze instanties, door de online opzet, te kunnen compenseren.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  WWWDC

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Haha Shmoo. Soms denk ik dat ik hier alleen nog maar kom voor jou commentaar. 😂

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dat begrijp ik heel goed hoor. Velen met jou.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Hmm… “Vernieuwde vorm” doet me vermoeden dat het volgende jaren ook volledig on-line zal gaan… Is dat niet op z’n zachtst gezegd een beetje zonde voor alle grondstoffen en energie die zijn gestoken in de bouw van het Apple Theater?

 • Profielfoto
  PowerMac

  csteelooper op 13 maart 2020 22:28
  Hmm… “Vernieuwde vorm” doet me vermoeden dat het volgende jaren ook volledig on-line zal gaan… Is dat niet op z’n zachtst gezegd een beetje zonde voor alle grondstoffen en energie die zijn gestoken in de bouw van het Apple Theater?

  Het heet “Steve Jobs Theater”

 • Profielfoto
  PowerMac

  En nee, dat is niet zonde.

  Droog brood eten, en boter op je hoofd smeren, dat is pas zonde

 • Profielfoto
  csteelooper

  PowerMac op 14 maart 2020 02:57

  csteelooper op 13 maart 2020 22:28
  Hmm… “Vernieuwde vorm” doet me vermoeden dat het volgende jaren ook volledig on-line zal gaan… Is dat niet op z’n zachtst gezegd een beetje zonde voor alle grondstoffen en energie die zijn gestoken in de bouw van het Apple Theater?

  Het heet “Steve Jobs Theater”

  Daar kwam ik nét te laat achter. En om nou daarvoor een dubbele post te maken… (@site_admins: waar blijft de mogelijkheid voor het bewerken van reacties?)

  PowerMac op 14 maart 2020 02:58
  En nee, dat is niet zonde.

  Droog brood eten, en boter op je hoofd smeren, dat is pas zonde

  Dit slaat als een lul op een drumstel, en dat geeft een kut geluid!

  Je zou net zo goed als ik kunnen weten dat het Steve Jobs Theater speciaal voor dit soort events werd gebouwd. Dat de WWDC dít jaar wordt geschrapt is alleszins logisch vanwege de Coronacrisis, maar als álle events (nu een in de (verre) toekomst) geschrapt worden (wat je zou kunnen opmaken uit het zinsdeel “de nieuwe vorm”), dan was mijns inziens het hele gebouw niet nodig geweest…🤔

  Maar goed, we zullen moeten afwachten…

 • Profielfoto
  lord anubis

  Steve Jobs Theater voor de WWDC?

  Daar is het nooit voor bedoeld hoor. Er is maar 1 grote zaal. Hoe ga je die mensen er in krijgen en dan dagelijks 5-6 zalen moeten vullen. Er komen tussen de 2000-5000 mensen hoor, buiten de eigen personeel. Afhankelijk van de locatie.

 • Profielfoto
  lord anubis

  O ik zie een nieuwe locatie. De komende WWDC komt in Nederland. Goes in Zeeland.

   

   

 • Profielfoto
  Frans

  lord anubis op 14 maart 2020 19:07
  Steve Jobs Theater voor de WWDC?

  Daar is het nooit voor bedoeld hoor. Er is maar 1 grote zaal. Hoe ga je die mensen er in krijgen en dan dagelijks 5-6 zalen moeten vullen. Er komen tussen de 2000-5000 mensen hoor, buiten de eigen personeel. Afhankelijk van de locatie.

  De WWDC wordt niet op het hoofdkantoor van Apple gehouden, ze hebben daar geen zaal en zaaltjes genoeg om zoveel developers te ontvangen. Het wordt gehouden in een conferentie centrum in San Jose, denk aan afmeting RAI, dat daarvoor een week afgehuurd wordt.

 • Profielfoto
  Frans

  Je zou net zo goed als ik kunnen weten dat het Steve Jobs Theater speciaal voor dit soort events werd gebouwd.

  Dit theater is gebouwd voor commerciële presentaties. Bijeenkomsten waar Tim aan journalisten nieuwe producten kan presenteren en aan aandeelhouders de cijfers. Dat soort dingen. Dat zijn heel andere zaken dan technische presentaties waar developers op afkomen. De groep developers is ook vele malen groter. Daarom wordt de WWDC ergens anders gehouden.

 • Profielfoto
  steveb

  Alles te beleven op een VA/AR bril die opgestuurd wordt naar de belangrijkste genodigden

 • Profielfoto
  lord anubis

  Frans op 14 maart 2020 21:34

  lord anubis op 14 maart 2020 19:07
  Steve Jobs Theater voor de WWDC?

  Daar is het nooit voor bedoeld hoor. Er is maar 1 grote zaal. Hoe ga je die mensen er in krijgen en dan dagelijks 5-6 zalen moeten vullen. Er komen tussen de 2000-5000 mensen hoor, buiten de eigen personeel. Afhankelijk van de locatie.

  De WWDC wordt niet op het hoofdkantoor van Apple gehouden, ze hebben daar geen zaal en zaaltjes genoeg om zoveel developers te ontvangen. Het wordt gehouden in een conferentie centrum in San Jose, denk aan afmeting RAI, dat daarvoor een week afgehuurd wordt.

  Ik ga er van uit dat je bericht voor csteelooper loper was.

   

  @admins, waarom is het plaatje weggehaald?