Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 24 maart 2020

WhatsApp test optie voor het controleren van gedeeld nieuws

WhatsApp test op dit moment een functie waarmee je zelf snel kunt controleren of het gedeelde nieuwsbericht waar is of leugens bevat. Dat gaat door middel van een nieuwe zoekfunctie waarmee je zelf dus berichten kunt factchecken en een breder begrip kunt krijgen van wat er speelt.

Het is geen geheim dat nepnieuws een groot probleem is online, op sociale media en in berichtendiensten. Zeker wanneer er een wereldwijd probleem is, dan komen de wildste verhalen naar boven. En anders hebben we het tussen de coulissen door wel over andere zaken. Het is een groot probleem dat helaas niet door mensen die wel een beetje nadenken opgelost kan worden, aangezien die meer dan eens weggedrukt worden in discussies. Want wat heb je aan feiten wanneer je ergens gewoon in gelooft?

WhatsApp gaat strijd aan met nepnieuws

Gelukkig hebben platformen als Facebook en Twitter al maatregelen genomen in de strijd tegen nepnieuws. Zo zijn er verschillende moderators die ergens bovenop duiken wanneer blijkt dat iets niet klopt. Maar dat is vaak openbaar gedeelde informatie, hoe zit dat met privédiensten zoals WhatsApp? Op dit moment test het team achter de populaire communicatiedienst daar een gloednieuwe functie voor: naast gedeelde nieuwsberichten verschijnt een zoekicoontje waarmee je meteen het bericht kunt factchecken.

Tegenover Techcrunch bevestigt WhatsApp dat de dienst werkt aan opties waarmee gebruikers de mogelijk krijgen dingen zelf op te zoeken en uit te vogelen. Op Twitter zijn ook al de eerste screenshots verschenen, die je hierboven kunt bekijken.

Met de nieuwe optie hoopt WhatsApp dat gebruikers zichzelf beter willen informatie over gedeeld nieuws. Ze krijgen in elk geval meer context mee over hetgeen gedeeld wordt. Dat is al een stap in de goede richting. Als het mensen gemakkelijker gemaakt wordt nieuws op feiten te controleren, dan maken ze daar straks ook hopelijk gebruik van. En als ze er dan ook nog eens wat mee doen, dan is er de hoop dat nepnieuws straks iets is dat tot het verleden behoort. Maar waarschijnlijk duurt het nog even voordat we daar zijn.

Reageer op artikel:
WhatsApp test optie voor het controleren van gedeeld nieuws
Sluiten