Weekend poll: is thuiswerken een zegen of vloek?

Door: Raymon Mens - 21 reacties
MacBook iPhone AirPods op tafel 16x9
Afbeelding: Pexels

Na nieuwe landelijke maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn veel bedrijven op slot gegaan. Wie kan, moet thuiswerken en reizen met het openbaar vervoer zoveel mogelijk beperken. Nederland heeft daarmee onbewust een groot thuiswerk-experiment gelanceerd.

Sommige mensen kunnen thuis heerlijk productief zijn, terwijl anderen zich niet kunnen focussen en liever de kat of kinderen aandacht geven. Hoe sta jij tegenover thuiswerken? Stem in onze weekend poll!

(Zie je geen poll? Dan staat er waarschijnlijk een iets te enthousiaste adblocker aan. Geeft niets, maar zet ‘m even uit om te stemmen!)

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Misschien aardig om te delen. Toen ik  rond 2017/2018 nog fulltime in dienst was van OMT heb ik zeker een jaar thuis gewerkt. Zonder kat, kind of partner was het een heerlijk productieve periode.

 • Profielfoto
  iDeMi

  Raymon Mens op 14 maart 2020 11:01
  Misschien aardig om te delen. Toen ik  rond 2017/2018 nog fulltime in dienst was van OMT heb ik zeker een jaar thuis gewerkt. Zonder kat, kind of partner was het een heerlijk productieve periode.

  Nu niet meer dan? Laat je OMT, je partner en je kat het maar niet horen 🤣🤣🤣

 • Profielfoto
  Willem

  Af en toe kan prima, maar ik wordt nu geacht fulltime thuis te werken. Mijn partner overigens ook, terwijl we maar 1 plek hebben waar je enigszins ergonomisch kunt zitten – eigenlijk is de bureau stoel hier niet geschikt voor. Mijn werkgever voorziet in een laptop, maar in alle overige middelen wordt niet bijgedragen. Ik werk dus thuis, maar zal meer rust moeten nemen en de plek afwisselen – het moet namelijk geen lichamelijke klachten gaan opleveren.

 • Profielfoto
  steveb

  Verspreid gerust die resultaten naar alle werkgevers

 • Profielfoto
  MacBro

  Al jaren lang werk ik vanuit huis.

  Destijds heel bewust gezocht naar een woning met voldoende ruimte. Eveneens met wat geduld goed meubilair gekocht via Marktplaats. Veel kosten kun je niet verhalen op een werkgever/klant/belastingdienst. Maar plaats dat in perspectief, als je er ook dingen voor terug krijgt (Minder KM’s en file-leed, flexibel de tijd indelen, hogere concentratie, meer tijd met je gezin) Als je werk geschikt is en je gedisciplineerd kunt zijn of juist creatief werk doet en niet aan vaste tijden gebonden wilt/kunt zijn, dan is het misschien dubbel en dwars die investering waard.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik heb van 1997 tot 2017 full-time thuis gewerkt.
  Heerlijk. De vrijheid die je hebt is enorm.

  Ik heb de basis-schooltijd van mijn kinderen bijvoorbeeld veel intensiever kunnen beleven dan iemand die van 9 tot 5 ergens op een kantorenpark opgesloten zit. Lekker mee met schooluitjes, helpen op school, etc. Maar ook gewoon op een doordeweekse dag met vrienden naar de Efteling (die hetzelfde werk deden).

  Ik doe dit nu part-time, maar de andere parttime job biedt al bijna net zoveel vrijheid. Dus ik zou echt dood gaan als ik vijf dagen per week ergens verplicht van ochtend tot avond aanwezig zou moeten zijn.

 • Profielfoto
  SvS

  Hier hetzelfde situatie als MacBro en KW. (afgezien van die jaartallen) Nu met Corona-virus ga ik minder omzet draaien, net als veel bedrijven, maar dan moet je altijd wel een buffer hebben opgebouwd. Maar, als je die kantoormeubelen hebt aangeschaft en het lukt na x jaar toch niet echt met je bedrijf, dan heeft je gezin in elk geval ook een goede en mooie bureau voor huis-/studiewerk. Dus ik zeg altijd, investeer in goede bureau en -stoel. ’n Mooie iMac erbij en klaar.

 • Profielfoto
  Frans

  Een mix van thuis en kantoorwerken vind ik, als software ontwikkelaar, ideaal. Thuis kan ik veel beter geconcentreerd bezig zijn, zonder afleiding van collega’s die even langs lopen om iets te bespreken. Thuis ben ik productiever dan op kantoor als je kijkt naar de hoeveelheid gerealiseerde software.

  Voor bijeenkomsten met het team ben ik liever op kantoor. We kunnen wel video-vergaderen, maar dat werkt toch (nog) niet ideaal, vooral als het aantal deelnemers groter wordt. Op kantoor gaat afstemmen wat er gedaan moet worden beter. Ook leer je elkaar beter kennen wanneer je fysiek bij elkaar bent en het is ook gezelliger. Sociale aspecten zijn ook belangrijk in het werk en die mis je toch als je thuis zit.

  Naast de mogelijkheid tot thuiswerken vind ik flexibele werktijden belangrijk. De mogelijkheid gewoon door te kunnen werken als je lekker bezig bent en een andere keer korter te werken als je een privé zaakje wilt regelen geeft een hoop rust. Ideaal zou zijn als je werk niet meer gemeten zou worden in uren maar in opgeleverde functionaliteit, ik denk echter dat het nog lang gaat duren voordat we zover zijn.

  Wat het zelf moeten betalen van de kosten van de thuiswerkplek betreft, ik vind dat een beetje gezeur. Een goed bureau met bureaustoel hoeft niet zoveel te kosten en gaat zeker een tiental jaren mee. Daar staat tegenover de vele voordelen van het thuiswerken, met daarbij de nog niet genoemde besparing op reiskosten en -tijd.

 • Profielfoto
  pruus

  Op kantoor word je vaak afgeleid omdat even iets verteld wordt. Haalt je van je werk, maar is ook weleens leuk om te horen. Thuis produceer ik meer.

 • Profielfoto
  Shmoo

  WhoooooHooooo Whooohooo ik zit hier, pak me dan, als je kan …. 📣

  Kan iemand Annie in het bezemhok vertellen dat we thuis zijn gaan werken.

 • Profielfoto
  Shmoo

  pruus op 14 maart 2020 15:16
  …. Thuis produceer ik meer.

  Lawaai en stank stelt niet hè. ☝️

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Wij OMT’ers kunnen thuiswerken, en wij floreren daar, maar de gemiddelde werknemer ziet het woord “thuiswerken” en leest jubelend met beide armen gestrekt in de lucht “VAKANTIEEE!!!”.

  Over een maand is het helemaal afgelopen met dat zogenaamde “thuiswerken” en mogen ze tot in 2075 NOOIT meer thuiswerken.

 • Profielfoto
  makasa

  @willem die werkgever moet je thuiswerkplek ook inrichten. Hij verplicht het om thuis te werken. Gewoon wetgeving

 • Profielfoto
  mvdenberg

  Ik sta voor de klas. Een dag of wat thuis werken zou ik ontzettend fijn vinden: even de achterstanden wegwerken. Daarna zou ik gek worden, ik zou het lesgeven en m’n collega’s missen.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Tja, mijn baan laat dat niet toe, hooguit een diagnose op afstand, en soms ook dmv een update sturen iets oplossen, maar uiteindelijk ga ik naar de klant toe omdat we ook daadwerkelijk onderdelen vervangen. Contactloos werken is de regel nu, dus geen klant erbij.

 • Profielfoto
  Prometheus

  Het scheelt mij een hoop reiskosten. Voor mij is dat elke dag 102 km. Daarnaast scheelt het in de file druk als meer mensen thuis zouden kunnen werken. Ik zou mijn werk prima thuis kunnen doen!

 • Profielfoto
  Dennis

  Ik werk in de zorg dus thuiswerken is helaas geen optie. Als het mogelijk was dan zou het zeker wel fijn zijn!

 • Profielfoto
  klonic

  Ik mag thuis werken. Maar ik kan me op het werk beter concentreren, ik kan sneller schakelen, de stoel is beduidend beter, ik heb daar 3 schermen en natuurlijk collegas die ik iets kan vragen of waar ik iets mee kan bespreken. Nu moet ik ze steeds bellen wat veel invasiever is.

 • Profielfoto
  MevalonicAcid

  Mijn vrouw en ik werken van thuis uit de komende weken. Indien nodig/dringend kunnen we naar kantoor (<15 min met de fiets/wagen) en dit op bepaalde dagen (groep A,B) met beperkte toegang tot kantoor of productie ruimtes. Ah ja…. de 2 kinderen lopen hier ook nog rond…;)

 • Profielfoto
  tarmac58

  Werken in het theater: Vrachtwagens lossen, Decors opbouwen, licht en zo inhangen en stellen en ’s avonds na de voorstelling in omgekeerde richting weer de vrachtwagen in.

  Ben benieuwd hoe ik dat ga thuiswerken.

  In de Theaterwereld is na jarenlange bezuinigingen, om en om kaasschaaf en botte bijl, bijna geen werkgever meer die veel vaste krachten aanneemt. Het is voornamelijk uitzendwerk. – en dat is nu gestopt. zeker tot I april, maar het kan zomaar tot in juni doorgaan. Dan krijgen we vaste zomerstop. Zomers zijn de meeste theaters zo wie zo  dicht.

  Dus zo ergens begin september kruip ik weer uit mijn kartonnen doos.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Thuiswerken behoord voor mij altijd tot de mogelijkheden, maar probeer het zo veel mogelijk te vermijden, het is vooral erg SAAI zonder collega’s en interactie… 😴