Weekend poll: iPad met trackpad of muis, wat denk je ervan?

Door: Raymon Mens - 20 reacties
iPad Pro (2020) preview
(Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

De iPad heeft sinds deze week de potentie om een stuk nuttiger te zijn. Er komt een Magic Keyboard met trackpad voor Apple’s tablet en met iPadOS 13.4 is ondersteuning voor muizen en trackpads een feit. Apple heeft er niet voor gekozen om de Mac-bediening te repliceren, maar doet het op een nieuwe manier.

Als je ziet welke kant de iPad Pro en iPadOS op gaan, kwam deze ontwikkeling niet als verrassing. Maar is het ook nuttig? Hoe denk jij over een trackpad of muis bij de iPad? Stem in onze weekend poll!

(Zie je geen poll? Dan staat er waarschijnlijk een iets te enthousiaste adblocker aan. Geeft niets, maar zet ‘m even uit om te stemmen!)

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Frans

  Ik zie bij mezelf dat ik mijn MacBook veel minder vaak gebruik. Voor mobiel gebruik vind ik een iPad veel handiger, maar nog net geen vervanger voor een MacBook. Een iPad met Magic Keyboard zou daar wel eens verandering in kunnen brengen. Mijn volgende aanschaf zou zomaar een iPad kunnen worden, in plaats van een MacBook.

 • Profielfoto
  herman.evers

  Mijn opstelling sinds gisteren. Dus voor mij geen MacBook meer!

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Ik was juist om de beperkingen geswitch naar Microsoft Surface Pro en zonder enige seconde wroeging … Ik sta absoluut open voor een terugkeer naar Apple iPad, dus deze ontwikkelingen juich ik zeker toe …

  … alleen is men weer zo lekker laat met het vrijgeven van toetsenbord en muis ondersteuning in iOS. Verder zijn er nog de nodige zaken die wat mij betreft nog iets beter kunnen. Een ervan is de USB ondersteuning en Video controle. Wat ik subliem vindt bij de Surface is de keus om te kunnen kiezen of ik het interne scherm uit wil schakelen, spiegelen of met twee schermen wil werken en daarnaast welke resolutie ik wil werken. Mooi voorbeeld is bij ons op kantoor is de projector … Het is een 4K uitvoering, prachtig voor videos, maar bij presentaties zijn de letters allemaal te groot, dan kun je ofwel gaan zitten rommelen met je instellingen of enkel de resolutie terugschalen naar Full HD. Voor presentaties hoog zat.

  Wat mij betreft een heel goede zet, maar er zal meer nodig zijn om me weer richting een iPad te doen bewegen. Een van de zaken waar een Surface het in mijn beleving in wint is de driver support.

  Natuurlijk hebben allerlei printers en apparaten een “compatbiliteitsmodus” waarbij de basis wordt ondersteund, maar ik heb het over volwaardige ondersteuning in het (volwaardige) OS waar je drivers kunt installeren. Of het nu een bluetooth koptelefoon is, printer, portable scanner voor onderweg of een smartcard-writer … Driver downloaden en klaar …

  Maar het is duidelijk dat we meer richting die kant van computing opgaan voor de gewone man/vrouw. Werkstations en Desktops zullen blijven bestaan, maar meer voor het specailistische (of zwaardere) werk. Al zat dat laatste met elke iteratie ook weer verschuiven richting de mobile computers.

  Dit gezegd hebbende zou ik het wel fijn vinden als er een zekere modulariteit ontstaat in bepaalde componenten. Voorbeeld zou een vervangbare modem module kunnen zijn. Dat zou heel elegant kunnen overigens. Mobiele ontwikkelingen gaan namelijk redelijk rap. En iPads kunnen toch vrij lang mee, dus waarom niet een zekere uitbreidingsmogelijkheid of vervangbare poort.

  Verder zou ik een Dock, zoals Microsoft dat heeft, ideaal vinden.

  Zou men hierin voorzien zou ik best weer (terug) richting een iPad durven te gaan. Al moet gezegd dat ik momenteel de Surface geen straf vind om mee te werken. Niet zozeer als  tablet, want daarin wint de iPad het ruim. Al is die stand werkbaar. Maar meer als computer in tablet-formaat.

  Volwaardige Office, Volwaardige Visio, Architectuur software, Linux voor de complexere taken en complex bestandsbeheer is ook mogelijk.

  Maar goed, een Garageband mis ik wel weer op een Surface:-)

  … wanneer gaat Microsoft en Apple samen?

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Ik merk dat mijn gebruik behoorlijk gecompartimenteerd is, heel grof als volgt verdeeld:

  Apple Watch is 95% horloge, 5% administratie

  iPhone is ongeveer 50% telefoon, 20% camera, 10% access point, 10% e-reader, 10% administratie

  iPad is ongeveer 40% presentaties geven/besturen (niet maken), 20% e-reader, 20% applicaties (+demo’s geven), 10% internetten, 10% administratie

  Belangrijk punt is hier dat de email op de iOS- en iPadOS-devices voor mij een 95% zinloze aangelegenheid is vanwege het ontbreken van een unified in-box, smart mailboxes en sorteerregels zoals die er in Apple Mail op de Mac wel zijn. Ik heb ruim honderd sorteerregels die op mijn laptop draaien en daar de mail 24/7 uitsorteren en evenzovele smart mailboxes. Op de iOS- en iPadOS-devices zie ik alleen de mail die niet uitgesorteerd wordt.

  MacBook Pro is ongeveer 40% presentaties maken/geven, 30% internetten, 20% administratie, 10% van alles door elkaar

  Ik had ooit een iMac (2009) als TV+videorecorder via Digitenne met een EyeTV400, maar met de Digitenne upgrade en het overlijden van de iMac ben ik gestopt met TV kijken en dat bevalt mij eigenlijk prima.

  Mijn iPad Air 2 ga ik nu vervangen door een iPad Pro 12,9″ en ik verwacht dat er niet echt veel zal veranderen. Je zou kunnen denken dat ik wat meer laptop-taken op de iPad kan gaan doen, maar dat moet nog blijken. Als het creëren en editen van Keynotes inderdaad veel meer gaat lijken op wat ik op de laptop gewend ben, dan zou dat een verschuiving kunnen opleveren richting iPad, maar ik verwacht dat vooralsnog niet. Ik denk dat het een extensie van mijn laptop blijft. Het AR-gebeuren komt erbij en ik ben benieuwd wat dat gaat opleveren in educatie. Als dat wat wordt zal het een speerpunt voor de iPad kunnen zijn.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Planeten Paultje op 28 maart 2020 13:55
  Belangrijk punt (…)  vanwege het ontbreken van een unified in-box,  smart mailboxes en sorteerregels (…)

  Volgens mij heeft i(Pad)OS wel een unified inbox, hoor… Ga in Mail maar eens naar All Inboxes en je ziet alle e-mail va alle accounts in één Inbox. Dat is precies wat een Unified Inbox doet, al heet het anders. Smart Mailboxes en sorteerregels… Tja, point taken… Hoewel, ik gebruik Yahoo Mail en GMail, en heb dáár alle filters geconfigureerd. Dus dat hoeft voor mij niet meer client-side.

  On topic: Ik weet niet of ik ooit echt gebruik ga maken van muis of trackpad support op de iPad. Ik heb nu een Keyboard Folio cover van Apple. Als ik lange stukken tekst moet typen wil ik dat keyboard best nog wel eens gebruiken, maar het komt niet vaak voor. En juist áls ik dat keyboard gebruik, denk ik soms: ik zou best wel een muis erbij willen hebben, omdat ik nu minder goed met m’n vingers bij het scherm kan…

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik zou een iPad overwegen als men meer bewoog naar een OSX omgeving. Ik vind de iOS omgeving nu teveel beperkingen hebben om de iPad als volledige laptop te kunnen gebruiken.

  Vorig jaar heb ik een iPad pro gekocht (een gewone, niet zo’n 60″ ding) en alhoewel het een geweldige iPad is, kon het mijn laptop toch niet vervangen. Het toetsenbord is het net niet, de muisondersteuning is het net niet. En ik mis gewoon het gebruik van verschillende apps in verschillende, over elkaar heen liggende vensters.

 • Profielfoto
  AT024

  iPad 😂 Absoluut geen MacBook 💻 vervanger

 • Profielfoto
  demandiebakt

  mn iPad Pro 12,9 inch met 1 tb icm toetsenbord en muis maakt gehakt van mn MacBook in vele opzichten en verder vind ik m in bijna alle opzichten handiger.

  maar ja, to each it’s own toch;)

 • Profielfoto
  pruus

  Ik gebruik de mbp steeds minder. De iPad gaat overal mee. Gemakkelijker en minder opvallend.

 • Profielfoto
  zulu

  ik wacht al jaren op een macbook met touchscreen..

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Dit is precies hetgeen waar microschoft moeite mee had. Zo’n ding met identiteitsproblemen.

 • Profielfoto
  Kevin

  Ik zou wel een HomePod kunnen kopen, maar Apple doet er al 2 jaar niets meer mee. Als je het ding koopt neem je een wilde gok dat Apple de ondersteuning blijft bieden en uitbreiden. Ze lijken er zelf totaal geen vertrouwen in te hebben, gezien het nog steeds in slechts een paar landen beschikbaar is. Waarom zou iemand dan een HomePod kopen in plaats van een Sonos One? Die heeft ook Airplay functionaliteit.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Het is een stapje. Een aanwijzer geeft zoveel meer opties voor een snellere workflow. Maar als je het mij vraagt blijft de iPad ver achter in zijn pro gehalte.

  Ik heb ooit lumafusion geprobeerd:

  – als je de video’s uit iCloud Photo Library moet halen, kun je gerust een paar dagen uittrekken voor het downloaden er van. Als het al lukt door vastlopers.

  – monteren gaat op zich aardig, maar het komt niet anywhere near final cut.

  – afmaken op de Mac… nope. Nu gelukkig wel, als je nog eens 15 euro betaalt.

  Apple zou dit proces al iets minder gruwelijk kunnen maken door een final cut versie voor iPad te maken, waarbij je het ruwe werk onderweg kunt doen en dan de rest op je Mac. Maar juist het feit dat je nog een Mac nodig hebt voor adding of fine tuning geeft voor mij al aan dat een iPad nooit een alternatief voor Mac kan zijn.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind een muis of trackpad nauwelijks nodig voor een iPad, maar het hangt helemaal samen met het gebruik van je devices. Ik heb een tijd in Den Haag gewerkt, enorm gebouw, veel bijeenkomsten. Daar had ik via mijn werk een iPad, in hoes met keyboard. Had ik nooit gehad, maar voor werkgebruik bij vergaderingen of in de trein onderweg wel handig.

  Privé gebruik ik geen iPad meer, sinds de iPhones met de grote Plus/Max schermen er zijn. Daar doe ik vrijwel al mijn activiteiten op. 95% van mijn e-mail, mijn Facebookpagina’s, internet, fotograferen, heel veel nieuwslezen en ook gebruik als e-reader. En ja, soms ook even bellen en FaceTimen. In deze tijden weer wat meer

  Mijn MacBook 13” (model 2015) gebruik ik voor schrijven van Word-documenten, ingewikkelde e-mails, internetten op gecompliceerde websites en schrijven van rapportages voor werk.

  Mijn MacBook 15” (2011) gebruik ik voor reservekopieën voor mijn iPhone, downloaden van muziek vanaf CD’s (Apple Lossless kwaliteit!) En dat was het wel. In mijn huidige werk en privé-activiteiten is er voor een iPad geen noodzaak meer.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Zulu: een MacBook met een touchscreen lijkt me erg handig. Maar toen Apple alle benodigde aansluitingen van de MacBook afhaalde, heb ik nog snel (eind 2017) een MacBook model 2015 gekocht waar alles nog op zit. Die blijf ik gebruiken zo lang ik kan. Geen zin in een heel blok met snoertjes bij m’n MacBook!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Das natuurlijk enkel jouw gedachte, wat verder prima is. Je mag best ergens iets van vinden maar dat maakt het nog geen waarheid. Wat je hierboven zegt over je 2015 machine (gekocht in 2017) is natuurlijk niets meer dan een argument van een deurstop die kan typen, op een MacBook weliswaar.

   

   

   

 • Profielfoto
  Frans

  Shmoo op 29 maart 2020 12:34
  Wat je hierboven zegt over je 2015 machine (gekocht in 2017) is natuurlijk niets meer dan een argument van een deurstop die kan typen, op een MacBook weliswaar.

  Das natuurlijk enkel jouw gedachte, wat verder prima is. Je mag best ergens iets van vinden maar dat maakt het nog geen waarheid.;-)

 • Profielfoto
  VraagjeMacP

  Als je een iPad met toetsenbord en trackpad/muis gaat gebruiken en dus weinig meer gebruik maakt van touchscreen, ben je weer terug bij een: Macbook 12″:)

 • Profielfoto
  SvS

  Misschien, maar dan krachtiger!

 • Profielfoto
  1717

  Als functionaliteit scrollen ook op orde zou kunnen worden gebracht en met name trackpad functies zouden kunnen worden ingevoegd, dan wordt een leuke uitbreiding een serieus ‘asset’.