Update voor Zoom op iOS: data belandt niet meer bij Facebook

Door: Wesley Akkerman - 2 reacties
Zoom Mac 16x9
(Afbeelding: Zoom)

De populaire videoconferentie-applicatie Zoom heeft dit weekend een belangrijke update gekregen die je het beste meteen kunt downloaden. De update zorgt er namelijk voor dat je gebruikersgegevens niet meer op de servers van Facebook belanden, zoals eerder dus wel het geval was.

Vorige week kwam aan het licht dat de iOS-versie van Zoom gebruikersdata doorstuurt naar Facebook. Een kwalijke zaak, aangezien het bedrijf daar nergens melding van maakte. Niet in de app, maar ook niet in het privacybeleid (terwijl dat laatste toch echt verplicht is). Er werd allerlei data verzameld en doorgestuurd. Denk dan aan de locatie van de gebruiker, de tijdszone, wanneer de app geopend werd en info over het apparaat. En het maakte ook niet uit of je een account had op Facebook: de data werd gewoon doorgesluisd.

Zoom
Zoom-logo (Afbeelding: Zoom)

Zoom brengt belangrijke update uit voor iOS-app

De CEO van Zoom, Eric Yuan, heeft in een blogpost laten weten wat er nu aan de hand was. Het bedrijf maakte op iOS gebruik van de optie waarmee gebruikers kunnen inloggen met hun Facebook-account. Om die functie te kunnen implementeren, moet een bedrijf gebruikmaken van de software development kit (sdk) van Facebook. Eind maart kwam de leverancier van de populaire conferentie-applicatie erachter dat die sdk allerlei gegevens verzamelde van gebruikers, terwijl dat helemaal niet nodig was voor de werking van de dienst.

De Zoom-CEO benadrukt dat er geen persoonlijke gegevens verzameld zijn. Er zijn alleen gegevens verzameld van de apparaten waar de gebruikers op dat moment gebruik van maakten, dus de iPhones waar de app op geïnstalleerd staat. Om ervoor te zorgen dat ook dat laatste niet meer gebeurt, raadt de CEO aan de app op iOS zo snel mogelijk de updaten, zodat de gegevensverzameling eruitgehaald wordt. De CEO biedt tot slot nog zijn excuses aan voor de opgewerkte zorgen en laat weten dat het bedrijf zich blijft concentreren op de privacy van users.

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  Frans

  Vertrouwen komt te voet en gaat te paard (of omgekeerd).

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Vertrouwen komt te voet en gaat te paard

  Bij mij is het nooit gekomen. Iedereen heeft het nu over de data die aan Facebook verkocht werden, maar kennelijk is men alweer vergeten dat Zoom op alle Mac clients een back door geïnstalleerd had die door Apple de nek werd omgedraaid zodra dat uitkwam.

  Op mijn machines geen Zoom!