Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 5 maart 2020
Leestijd: 2 minuten

Twitter test tijdelijke tweets: fleets verwijderen zichzelf na 24 uur

Twitter gaat de strijd aan met Instagram Stories door zijn eigen format voor tijdelijke berichten uit te proberen: fleets. De fleets verwijderen zichzelf 24 uur na publicatie en lijken in de basis ontzettend veel op Stories van Instagram. Vooralsnog test het sociale medium de tijdelijke tweets alleen in Brazilië.

Mocht de functie straks naar andere landen komen, dan kan het zijn dat de manier waarop we Twitter gebruiken gaat veranderen. In de basis lijken fleets ontzettend veel op de Stories die je via Instagram plaatst. Je kunt een stuk tekst vergezellen door afbeeldingen en gifjes. De tijdelijke tweets verschijnen niet in de timeline, maar er vlak boven. Je ziet ook alleen berichten van mensen die jij volgt. Mocht er een reactie op één van jouw fleets binnenkomen, dan is dat altijd een privébericht: dit is dus geen publiekelijke aangelegenheid.

Twitter test eigen versie van Instagram Stories

Verder is het zo dat fleets niet door andere gebruikers gedeeld of geretweet kunnen worden. Ook kun je er niet naartoe linken. Wel kan het gebeuren dat iemand een screenshot van je tijdelijke tweet maakt en die vervolgens deelt met anderen.

Fleets zijn tijdelijke tweets (Afbeelding: Twitter)

Het idee achter fleets is volgens Twitter heel simpel: het stelt gebruikers in staat vluchtige gedachten te delen, die je mogelijk niet in een normale tweet wil plaatsen. Fleets hebben twee eigenschappen die normale tweets niet hebben: ze verwijderen zichzelf dus na 24 uur en ze zijn alleen zichtbaar voor jouw volgers. Dus je weet met wie je iets deelt en je weet dat het tijdelijk is.

Tot op heden voert Twitter weinig veranderingen door die de eeuwigheid van tweets aantast (daarom krijgen we voorlopig ook die bewerkknop niet), dus dit lijkt een stap in een nieuwe richting te zijn voor het bedrijf. Daarnaast lijkt Twitter hiermee in te spelen op de groeiende behoefte van gebruikers tweets te verwijderen na een bepaalde tijd.

Of we straks allemaal tijdelijke tweets in de vorm van fleets kunnen versturen, is nu nog niet zeker. Twitter wacht eerst zijn eigen bevindingen af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Twitter test tijdelijke tweets: fleets verwijderen zichzelf na 24 uur
Sluiten