Er komt toch geen concurrentie voor Ziggo op de kabel

Door: Raymon Mens - 8 reacties
vodafone ziggo winkel
(Afbeelding: VodafoneZiggo)

De vlag ging vorig jaar uit toen bleek dat Ziggo zijn monopolie­positie op de kabel moest opgeven. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) dwong bij de rechter af dat de provider zijn netwerk open moest stellen voor andere aanbieders. Ziggo ging in beroep en de hoogste rechter maakt dit besluit nu ongedaan. Het monopolie op de kabel blijft bestaan.

Volgens het College van Beroep heeft de ACM niet voldoende bewezen dat Ziggo momenteel een significante marktmacht wat betreft internetdiensten heeft. Daardoor vervalt de verplichting om het netwerk open te stellen. Dat geldt trouwens ook voor KPN. Er is na het College van Beroep geen hogere rechter, dus de uitspraak is definitief.

Ziggo breekt onderhandelingen af

De ACM betoogde eerder dat Ziggo en KPN vaak symmetrisch opereren. Zo kondigden alle twee de providers in mei vorig jaar een prijsverhoging aan, die in juli effectief werd. De marktwaakhond is verder van mening dat in een duopolie geen van de twee providers er baat bij heeft om van elkaar af te wijken. Het College van Beroep ging daar niet in mee en zegt dat de analyse van de ACM te simplistisch is. Bovendien zijn alle providers volgens het College bezig om elkaar af te troeven op het gebied van gebruikte technologie en beschikbare content.

Er waren al diverse partijen met Ziggo in onderhandeling over het aanbieden van diensten via de kabel. De provider heeft die gesprekken nu afgebroken. Volgens ingewijden waren er ongeveer 18 partijen geïnteresseerd in het aanbieden van internet- en televisiediensten via het kabelnetwerk van VodafoneZiggo, zoals het moederbedrijf van de internetprovider officieel heet.

europarlement
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Wikimedia Commons)

Hoop komt uit Brussel

Voorlopig mogen Ziggo en KPN dus nog genieten van hun duopolie, maar voor hoe lang is de vraag. Er komt namelijk nieuwe wetgeving uit Brussel aan die Nederland verplicht moet implementeren. Deze nieuwe Telecomcode moet op 21 december 2020 in werking treden en kijkt anders naar concurrentie. Bij het beoordelen van een duo- of monopolie wordt in de nieuwe wet ook gekeken naar hoe moeilijk het voor concurrenten is om een eigen netwerk op te zetten. Voor het kabelnetwerk dat Ziggo heeft, is dat zo goed als onmogelijk. Daar zal de ACM ongetwijfeld nieuwe aanknopingspunten kunnen vinden, maar vooralsnog is het 1-0 voor de providers.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  bartvanderveer

  een flinke domper voor Freedom.nl die vorig jaar zijn gestart met de oprichting van een nieuwe provider in Nederland.

  Zij moeten nu dus afwachten wat een Hoger Rechtsorgaan gaat doen me de uitspraak, zeker omdat KPN het koper in handen heeft voor de DSL klanten.

  Dit lijkt mij een raar spelletje van Ziggo en KPN tegen de nieuwe speler op de markt…

 • Profielfoto
  Frans

  Onbegrijpelijke uitspraak van het CvB. Een beetje weldenkend mens snapt dat er wel degelijk sprake is van een duopolie waar het de kabel infrastructuur betreft. Infrastructuur die ooit door overheidsbedrijven is aangelegd met belastinggeld en daarna geprivatiseerd is. Een duopolie is nooit goed voor de concurrentie en leidt, zonder overheidsingrijpen, tot slechte kwaliteit en hoge prijzen.

  De Nederlandse overheid moet de communicatie infrastructuur zo snel als mogelijk weer nationaliseren. Net als de wegen heeft dit een vitale publieke functie die niet in handen van op winst gerichte commerciële instellingen zou moeten zijn. Als de kabel(s) weer van ons allemaal zijn kan er pas echt concurrentie zijn voor de diensten die op die kabel(s) aangeboden worden. Bovendien kan de overheid er dan voor zorgen dat landelijk, ook in commercieel niet interessante gebieden, glasvezel wordt aangelegd.

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  De duopolisten hebben kennelijk een ijzersterke lobby en een wel-gevulde oorlogskas om hun zin erdoor te krijgen. Follow the Money!

  Ik hoop dat de EU hier een vette streep door zet.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Hoe staan de zaken eigenlijk met die aankomende Apple TV app van Ziggo [2018]. 😂

  Das het leuke van OMT. Het zijn allemaal zulke lieverdjes maar als je twintig mensen hier zou vangen kun je ze bij de groenteboer niet ruilen tegen een zak peultjes.

 • Profielfoto
  Frans

  Shmoo op 21 maart 2020 00:17
  Hoe staan de zaken eigenlijk met die aankomende Apple TV app van Ziggo [2018]. 😂

  Das het leuke van OMT. Het zijn allemaal zulke lieverdjes maar als je twintig mensen hier zou vangen kun je ze bij de groenteboer niet ruilen tegen een zak peultjes.

  Ik kan me zo voorstellen dat er tussen die twintig mensen vast wel een paar zijn die jou wel tegen een zak peultjes zouden willen ruilen.;-)

 • Profielfoto
  8-1 ja

  Schandalig. Dat monopolie van Ziggo.

  maar ik ben er mooi vanaf. Ik heb het een maand geleden opgezegd. En bespaar inmiddels zo’n € 30 per maand. 😼

 • Profielfoto
  Karst

  Gooi die snelheid van glas dan omhoog!!

 • Profielfoto
  Bas

  Zwaar teleurgesteld in het rechtssysteem.

  dagelijks loop ik er tegen aan dat er bij bedrijven DSL te verkrijgen is met een maximale snelheid van 10/2 mbit/s en ziggo kan door de kabel tot 500/40 leveren. Dit is meer regel dan uitzondering!

  Echt onbegrijpelijk dat er zo’n conclusie wordt getrokken.