Spotify stopt binnenkort met functioneren vanuit DJ-apps

Door: Raymon Mens - 5 reacties
DJ Spotify 16x9
(Afbeelding: David Bartus via Pexels)

Op moment van schrijven zijn er (als het goed is) geen feestjes in het land. Wanneer dat echter weer wel zo is, zullen veel DJ’s een vertrouwde bron van muziek missen. Spotify, dat voorheen een groot deel van de DJ-apps ondersteunde, heeft besloten om de toegang tot zijn catalogus voor externe DJ-apps uit te schakelen.

De streamingdienst stopt vanaf 1 juli met functioneren in deze apps. Verschillende makers van DJ-apps, zoals Algoriddim, vermelden Spotify niet langer op hun website. DJ’s die playlists hebben opgebouwd, kunnen verschillende tools gebruiken om deze te migreren.

Van Spotify naar Tidal of Soundcloud

Wie een streamingdienst wil blijven gebruiken in zijn DJ-app, kan overstappen naar Tidal of SoundCloud. Algoriddim, dat de populaire djay-apps voor iOS en macOS maakt, biedt gebruikers tools om hun Spotify-bibliotheek te migreren. Er zijn ook externe tools zoals TuneMyMusic en Soundiiz die overstappen mogelijk maken. Ook video-mixen blijft met deze diensten mogelijk.

djay pro voor mac 001
Klik/tap voor groter. (Screenshot: Algoriddim)

Het mocht eigenlijk al niet

Hoewel Spotify handig was voor bijvoorbeeld verzoekjes, mocht de streamingdienst eigenlijk nooit in het openbaar gebruikt worden. Het is dan ook bijzonder dat de integratie in DJ-apps zo lang is toegestaan. In de algemene voorwaarden van de streamingdienst staat in artikel 9, lid 1 expliciet dat muziek van Spotify niet gebruikt mag worden voor publieke optredens.

Het volgende is om geen enkele reden toegestaan:

het kopiëren, verspreiden, reproduceren, ‘rippen’, opnemen, overdragen, uitvoeren voor of tonen aan publiek, uitzenden of beschikbaar maken aan het publiek van enig deel van de service of de inhoud, of elk ander gebruik van de Spotify-service of de inhoud dat niet uitdrukkelijk is toegestaan op grond van de overeenkomsten of de toepasselijke wetgeving, of dat anderszins inbreuk maakt op de intellectuele-eigendomsrechten (zoals copyright) in de service of de inhoud of een deel ervan;

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  TheBigZ

  Waarschijnlijk komt Spotify zelf binnenkort met een eigen DJ-app.

 • Profielfoto
  Olieboer

  Voor een DJ is de spotify kwaliteit toch echt te slecht? Ik ben geen DJ, maar als je een beetje leuke muziekinstallatie hebt ga je toch voor je eigen Lossless collectie of via bv Tidal.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ik denk dat het voor een DJ die vooral harde muziek op feestjes staat te blazen niet zoveel uit maakt. Die heet liever dat hij de laatste Frans Bauer wel kan draaien voor tante Bep op verzoek dan niet.

 • Profielfoto
  Koezel

  Olieboer op 24 maart 2020 09:51

  Voor een DJ is de spotify kwaliteit toch echt te slecht? Ik ben geen DJ, maar als je een beetje leuke muziekinstallatie hebt ga je toch voor je eigen Lossless collectie of via bv Tidal.

  Je zal ze de kost moeten geven, DJ’s die slechte kwaliteit muzieknummers gebruiken of zelf produceren. Gelukkig zijn er uitzonderingen, maar die zijn niet algemeen.

 • Profielfoto
  eeg

  Da’s echt balen. Ik draai vooral op feestjes en partijen met dus veel feestnummers, Nederlandstalig en een hoog tante Bep gehalte….haha

  Heeft iemand een oplossing als dit soort nummers niet te vinden zijn in Tidal of SoundCloud… ????