Sonos trekt stilletjes de stekker uit controversiële Recycle Mode

Door: Mark Hofman - 6 reacties
Sonos Move op het strand
(Afbeelding: Dominick Vietor / WANT)

Sonos heeft de stekker getrokken uit de veelbesproken Recycle Mode. Amerikaanse website The Verge merkt dat op. De modus lijkt stilletjes uit de app van Sonos te zijn verwijderd.

De Recycle Mode was onderdeel van het Trade-Up-programma van Sonos. Wanneer klanten hun oude speakers in de veelbesproken stand zette, kregen ze recht op 30% korting op nieuwe producten van het merk. Iets dat eind vorig jaar voor aardig wat ophef wist te zorgen.

De veelbesproken Recycle Mode van Sonos

Sonos introduceerde vorig jaar de Recycle Mode en dat leverde dus aardig wat ophef op. Deze stand zorgde er dus voor dat het desbetreffende product op non-actief werd gezet. Dus als jij een oude Sonos-speaker had die het niet meer deed, kon je deze deactiveren en voor 30% een nieuwe speaker halen. Een proces dat overigens niet meer terug te draaien was. Wanneer je speaker eenmaal in Recycle Mode stond, bleef hij daar ook in. Tot dusver klinkt het nog niet echt als een heel groot probleem, buiten het feit dat je misschien geen fan bent van de werkwijze van Sonos in deze.

Het werd pas echt een probleem toen het bedrijf een ingrijpende beslissing nam. Sonos maakte op 21 januari bekend dat het de ondersteuning van de eerste generatie producten zou stoppen. Het ging om de volgende producten:

 • Zone Players (2006)
 • Connect (2006)
 • Connect: Amp (2006)
 • Play 5 (eerste generatie 2009)
 • Bridge (2007)
 • CR200 (2009)

Veel klanten vonden dat ze door het stoppen van de ondersteuning, en de Recycle Mode, onder druk gezet werden om te upgraden.

Sonos Move IFA
De Move (Afbeelding: Dominick Vietor / WANT)

De klant heeft volledige controle

Met de wijziging in de app maakt Sonos nu dus een einde aan die veelbesproken Recycle Mode. Het zorgt ervoor dat de klanten weer de volledige controle krijgen. Wanneer je beslist om je set-up te upgraden, is het vervolgens aan jou wat je met het oude product doet. Geef je hem weg, blijf je hem gebruiken of stuur je hem op naar Sonos (voor recyclen): je moet het nu lekker allemaal zelf weten.

In de komende weken zal het bedrijf zijn website voorzien van een heldere uitleg over de nieuwe werkwijze van het Trade-Up-programma.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  fuen

  Dit hele sonos-fiasco toont alleen maar aan waarom het debiel is software fysiek te koppelen aan een speaker.

  Koop een losse speaker en verbind hem met een Raspberry Pi met Spotify Connect of desnoods een sonos port als je de sonos app fijn vindt, en je hebt niet alleen veel beter geluid, maar je hoeft ook nog eens alleen het kleine kastje te vervangen als hardware ooit niet meer ondersteund wordt. De speakers heb je voor de rest van je leven.

 • Profielfoto
  Pixelman

  gelukkig heb ik een oude Kenwood met bose speakers van 28jaar oud die het nog steeds doen:) lekker analoog…

  Dat wil niet zeggen dat ik niet mee ben met het streamen. Ik heb er een bose soundtouch link adapter aanhangen dat bijna alles kan wat sonos kan. En pakken goedkoper dan dat van sonos. Dus ook multi-room. Heb er ondertussen 3 van die bakjes. Heb er zelfs een in men auto steken:) Via bluetooth > aux in je auto werkt dat fantastisch.

  Sinds kort ook een platenspeler aangesloten op 1 bakje via de analoge input. en nu kan ik multiroom een plaat afspelen. Dus zelf streamen.

  In deze tijden van global warming zou men toch beter terug producten maken die langer meegaan. Maar lijkt alsof we de omgekeerde toer opgaan. Alles krijgt een kortere levensduur en moet regelmatig vervangen worden… Apple begint dat ook te doen. Een computer van 10jaar oud heb je niets meer aan. Terwijl die meestal technische nog ok is.

   

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Pixelman op 6 maart 2020 11:15
  gelukkig heb ik een oude Kenwood met bose speakers van 28jaar oud die het nog steeds doen:) lekker analoog…

  Dat wil niet zeggen dat ik niet mee ben met het streamen. Ik heb er een bose soundtouch link adapter aanhangen dat bijna alles kan wat sonos kan. En pakken goedkoper dan dat van sonos. Dus ook multi-room. Heb er ondertussen 3 van die bakjes. Heb er zelfs een in men auto steken:) Via bluetooth > aux in je auto werkt dat fantastisch.

  Sinds kort ook een platenspeler aangesloten op 1 bakje via de analoge input. en nu kan ik multiroom een plaat afspelen. Dus zelf streamen.

  In deze tijden van global warming zou men toch beter terug producten maken die langer meegaan. Maar lijkt alsof we de omgekeerde toer opgaan. Alles krijgt een kortere levensduur en moet regelmatig vervangen worden… Apple begint dat ook te doen. Een computer van 10jaar oud heb je niets meer aan. Terwijl die meestal technische nog ok is.

  Onze iMac uit 2009 doet het anders nog prima. Meevaller dus…

 • Profielfoto
  Ruwepit

  @Pixelman Hetzelfde btw met de MBP uit 2010

 • Profielfoto
  doctor_apple

  @Pixelman en @Ruwepit: volgens mij is dat precies wat @fuen bedoeld: hardware voorzien van software opdat er een “houdbaarheidsdatum” ontstaat die meer te maken heeft met de software ondersteuning (en dus commerciële belangen) dan dat iets nu aangemerkt kan worden als versleten of onbruikbaar.

  Maar je kunt dus door die softwarebeperking gehinderd worden in een normaal (verder) gebruikt.

  Bij Macs heb ik daar zowieso wat problemen mee laatste jaren, want ik heb Windows 10 geïnstalleerd zien worden op oude hardware en daarmee nog vrij goed kunnen werken.

  Het is geen kunst te verklaren dat een oude iMac uit 2009 het nog doet, dat doet een oude Lenovo uit 2008 of 2009 ook. Maar bij PC’s is het eigenlijk precies de omgekeerde wereld van iOS.

  Waar iOS uitblinkt in superlange ondersteuning (bij Samsung krijg je 2 jaar recht op major software updates en daarna krijg je enkel recht op onderhoudsmodus oftewel: minor updates en bugfixes, maar geen major releases meer), is macOS toch wat restrictiever. Windows 10 werkt zelfs nog met een Pentium IV – D serie processor (uit 2005). Natuurlijk heb je niet de laatste snufjes, maar het werkt en je bent voorzien van de nodige beveiligingsupdates. Hoe je het wend of keert: als je een ouder MacOS systeem gebruikt en je zou verbonden zijn met het internet, ben je gewoon meer vatbaar voor bepaalde beveiligingsrisico’s. Apple kent niet echt een “legacy mode” voor oudere systemen. Iets wat volgens mij wel wenselijk zou zijn in de hele IT. Een zekere modulariteit in het systeem waarbij de absolute kern met de basistoepassingen blijft werken op oudere apparaten en – mits de voorzien in de vereisten – anders het systeem ten volle benut kan worden.

  Hoe dan ook: Is voor de rest geen probleem en eenieder zijn keuze. Maar dit is toch echt wat anders dan volgens mij met de eerste reactie werd bedoeld. Immers, daar had men over de (onlosmakelijke) koppeling van typische (klassieke) hardware functionaliteiten aan software. In den beginne een verrijking, totdat er geen updates meer komen.

  Maar mogelijk lees ik verkeerd.

 • Profielfoto
  Firebrick

  Ruwepit op 6 maart 2020 12:35

  Pixelman op 6 maart 2020 11:15
  gelukkig heb ik een oude Kenwood met bose speakers van 28jaar oud die het nog steeds doen:) lekker analoog…

  Dat wil niet zeggen dat ik niet mee ben met het streamen. Ik heb er een bose soundtouch link adapter aanhangen dat bijna alles kan wat sonos kan. En pakken goedkoper dan dat van sonos. Dus ook multi-room. Heb er ondertussen 3 van die bakjes. Heb er zelfs een in men auto steken:) Via bluetooth > aux in je auto werkt dat fantastisch.

  Sinds kort ook een platenspeler aangesloten op 1 bakje via de analoge input. en nu kan ik multiroom een plaat afspelen. Dus zelf streamen.

  In deze tijden van global warming zou men toch beter terug producten maken die langer meegaan. Maar lijkt alsof we de omgekeerde toer opgaan. Alles krijgt een kortere levensduur en moet regelmatig vervangen worden… Apple begint dat ook te doen. Een computer van 10jaar oud heb je niets meer aan. Terwijl die meestal technische nog ok is.

  Onze iMac uit 2009 doet het anders nog prima. Meevaller dus…

  same here, wij mogen dus ook van geluk spreken..