Siri update in VS screent gebruikers op Coronavirus

Door: Night - 12 reacties
Siri Corona
Logo: Apple Inc., aangepast door OMT

Apple heeft Siri bijgewerkt voor gebruikers in de VS. De spraakassistent kan nu een globale screening kan uitvoeren om te zien of je – in het licht van de Coronavirus pandemie – contact moet opnemen met je huisarts.

Gisteren ontdekten de eerste iPhone-gebruikers in de VS deze nieuwe functie. Om de check te beginnen hoef je alleen maar te zeggen: ‘Hé, Siri, heb ik het Coronavirus?’ Niet bepaald een prettige vraag om te stellen, maar het vertelt Siri wel dat je wil dat ze je screent. Let wel, vooralsnog werkt dit alleen in de VS.

Amerikaanse iOS-gebruikers kunnen door virtuele assistent Siri worden “gescreend” op coronavirus

Als je Siri vertelt dat je door haar gescreend wilt worden, zal ze vragen of je last hebt van droge hoest, koorts of kortademigheid. Elke vraag kun je beantwoorden met ‘Ja’, ‘Nee’ of ‘Ik weet het niet’. Als je ‘Nee’ antwoordt, krijg je de vraag of je in nauw contact bent geweest met iemand die positief is getest voor de ziekte. Ook dan zijn de drie opties zijn ‘Ja’, ‘Nee’ of ‘Ik weet het niet’. Afhankelijk van je antwoord reactie krijg je mogelijk te horen dat je een lager risico loopt om geïnfecteerd te raken, maar dat je alert moet blijven op symptomen zoals koorts, droge hoest of kortademigheid.

Siri update screent op Coronavirus
In de Verenigde Staten kunnen iOS-gebruikers worden gescreend op Coronavirus door vragen van Siri te beantwoorden (kik/tap voor groter). Bron: Haberver

Eenvoudige adviezen om het Coronavirus te weren

Siri zal je er bijvoorbeeld aan herinneren dat je je handen minstens 20 seconden moet wassen (zing in jezelf het liedje ‘Happy Birthday to you’ twee keer) en je nauw contact met mensen buiten je huishouden moet mijden. Siri wil ook dat je weet dat, hoewel je je misschien niet ziek voelt, nog altijd het COVID-19 virus bij je kan dragen en hierdoor anderen zou kunnen besmetten.

Als je antwoorden Siri een reden geven om zich zorgen te maken, zal ze vragen of uw symptomen extreem of levensbedreigend zijn. Als je hierop positief antwoordt, staat Siri klaar om de hulpdiensten (911) voor je te bellen. Bij een negatief antwoord zal Siri je zeggen dat je vooral thuis moet blijven, contact met anderen moet vermijden en contact moet opnemen met een arts als de symptomen ernstiger worden. Aan het einde van de screening biedt Siri een link naar de website van het Center for Disease Control.

Ook Google biedt extra info

Naast Siri biedt ook Google Maps extra Corona ondersteuning. Elke keer als je via de app naar een arts of ziekenhuis zoekt, krijg je een boodschap te zien. Er verschijnt een vak onder aan het scherm dat je eraan herinnert je arts te bellen vóórdat je naar het ziekenhuis gaat als je denkt dat je COVID-19 heeft. En als je in Google gaat zoeken op ‘Coronavirus’, verschijnen er speciale informatieblokken die je op de hoogte houden van het laatste nieuws, informatie, etc. van officiële instanties en organisaties.

Alle grote sociale media bedrijven proberen te voorkomen dat men nepnieuws verspreidt via hun platforms. Misleidende geneeswijzen en niet-werkende medicijnen kunnen veel schade aanrichten. Daarnaast kan verkeerde informatie leiden tot angst en paniek. En het wel het allerlaatste wat we nu moeten doen, is in paniek geraken.

Coronavirus screening ALLEEN in de VS

De Siri-screening is vooralsnog alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. Het is niet bekend of Apple plannen heeft om deze naar het buitenland uit te breiden. Volgens Apple komen de antwoorden die Siri voor de screening geeft van de Amerikaanse volksgezondheidsdienst (een afdeling van het Amerikaanse Ministerie van Volksgezondheid) en de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Als je Siri in Nederland de vraag stelt of je het Coronavirus zou kunnen hebben, krijg je slechts een doorverwijzing naar de website van het RIVM.

Bron: OMT
In Nederland laat Siri je slechts een link naar het RIVM zien (klik/tap voor groter).

‘Grote techbedrijven zijn vloek maar ook zegen’

Het is wel ironisch dat dezelfde regering, die eerst de grote techbedrijven heeft onderzocht op mogelijke schendingen van de antitrustwetgeving, en wil voorkomen dat deze te groot en te log te worden, nu op dezelfde bedrijven rekent om het land door deze crisis heen te helpen. Apple heeft in ieder geval besloten om alle 42 Apple Stores in China te heropenen. Daar staat echter tegenover dat het bedrijf alle fysieke winkels in de rest van de wereld op slot heeft gedaan.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Vind het wel wek dat sommige dingen echt zo maar op eens kunnen of geregeld kunnen worden. Door normale mensen of overheden.

  En dan tech bedrijven. Dat Apple nu net een Engelse versie van informatie klaar heeft (en alleen de test). Hoe zit dit met Alexa en Google? Op internet wordt bijvoorbeeld ook gevraagd naar een oplossing voor de Apple Watch ringen, voor mensen die in quarantaine/lock down zitten. Niets. Zeker triviaal misschien, dat laatste, maar wel gek dat ze met niets komen.

 • Profielfoto
  sedikit

  Woon je in “Groot” Amsterdam dan kun je ook een app van het OLVG downloaden na invulling van gegevens via “Aanmelden Noord-Holland” op deze site:

  https://luscii.com/nl/corona-virus/

  (Voor als als je nu nog steeds niet weet welke de verschijnselen zijn, en wanneer je contact met de huisarts op moet nemen.

  Het wachten is nu op een app als je ook nog steeds niet weet hoe je gedrag moet zijn ter vermijding van besmetting.)

   

 • Profielfoto
  Night

  Mee eens. Net bij de Gamma geweest. Toch zijn er mensen die dan óver je heen iets persé moeten pakken en daarbij irritant in je nek staan te hijgen. Ik zeg zo van “Snap je die anderhalve meter nu nog steeds niet?” waarop ik nog verbaasd aangekeken wordt ook. Sommige mensen hebben volgens mij echt onder een steen geleefd.

 • Profielfoto
  pruus

  Nog de iPhone in het gat steken, dan weet straks iedereen wat de temperatuur is. Bij verhoging belt hij of zij, Siri, vanzelf de hulpdiensten…..

 • Profielfoto
  MacBro

  Night op 22 maart 2020 15:17
  Mee eens. Net bij de Gamma geweest. Toch zijn er mensen die dan óver je heen iets persé moeten pakken en daarbij irritant in je nek staan te hijgen. Ik zeg zo van “Snap je die anderhalve meter nu nog steeds niet?” waarop ik nog verbaasd aangekeken wordt ook. Sommige mensen hebben volgens mij echt onder een steen geleefd.

  Sorry Night, ik heb je hoog zitten als redacteur en hulpvaardig forumlid, maar dit moet we wel even van het hart.

  Tenzij je daar acuut moet zijn omdat de waterleiding gesprongen is of je lekkage hebt, roep je dat gehijg wel een beetje over jezelf af en ben je onderdeel van het probleem.

  Vervolgens iemand op z’n nummer te zetten is vragen op een bult geschreeuw met consumptie.

  Blijf daar weg… en als je toch moet, ga niet op je hurken zitten en zoeken in de winkel, maar zoek eerst uit wat je nodig hebt, check de winkelvoorraad voordat je gaat en houd het bezoek kort.

  Beter voor jouw, die nek-hijger maar vooral voor het personeel van Gamma.

   

 • Profielfoto
  sedikit

  @MacBro,

  Wat een onzin zit je nu uit te kramen. Hoezo is Night onderdeel van het probleem???? Ik zou eerst maar eens goed lezen, en je op de hoogte stellen hoe het bij bouwmarkten., apotheken e.d. toegaat.  Ik was gistermiddag bij de Gamma op de Sparklerweg in Amsterdam. Er stonden buiten in de rij ± 4 mensen. Steeds als iemand naar buiten ging werd één voor één een wachtende binnen gelaten. Op die manier liepen ± 10 klanten rond in de grote ruimte rond. En als er dan toch iemand kennelijk zo stompzinnig , ongeletterd, en bovenal egoïstisch is, geef ik Night volledig gelijk tegen zo iemand iets te zeggen. Ik zou hetzelfde doen, of erger.

 • Profielfoto
  gweilo

  Sorry, macBro, dit is echt niet iets van de Gamma. Ikzelf probeer niet vaker dan eens in de drie dagen naar een supermarkt te gaan, maar ook daar gaan mensen 30 centimeter achter je in de rij staan en doen alsof je gek bent als je beleefd om de anderhalve meter vraagt. Wat doe ik dan verkeerd?

 • Profielfoto
  MacBro

  Excuses als ik niet duidelijk genoeg was: Als je niet accuut DIY materiaal nodig hebt om schade aan je woning te voorkomen, hang dan niet de toerist uit, en zoek zeker geen woorden.

 • Profielfoto
  MacBro

  gweilo op 22 maart 2020 17:11
  Sorry, macBro, dit is echt niet iets van de Gamma. Ikzelf probeer niet vaker dan eens in de drie dagen naar een supermarkt te gaan, maar ook daar gaan mensen 30 centimeter achter je in de rij staan en doen alsof je gek bent als je beleefd om de anderhalve meter vraagt. Wat doe ik dan verkeerd?

  Boodschappen doen, zorgen voor je levensonderhoud, is heel wat anders dan klus-tourist zijn. Beleefd vragen is ook iets anders dan iemand op z’n nummer zetten.

 • Profielfoto
  sedikit

  @MacBro,

  Je denkt een punt gemaakt te hebben, maar dat is niet zo. Hoezo de “toerist uithangen”? Wie maakt dat uit? Het gaat domweg over je sociale gedrag, en dat is, zoals iedereen onderhand hoort te weten: je houden aan de richtlijnen. Van zowel, in dit geval, de Gamma als de bezoeker. En iemand die zich daar niet aan houdt, mag van mij stijf gescholden worden, en de zaak uitbonjourd worden. Heel simpel, en dat schijnt héél erg moeilijk te begrijpen te zijn: deze persoon brengt andermans leven in gevaar. En “beleefd vragen”? Aan iemand die lak aan een ander heeft? 😃😃😃😃

 • Profielfoto
  Night

  Nou, helaas moest ik dus wél heel dringend naar de bouwmarkt en niet om bijvoorbeeld als zondagsuitje wat perkplantjes in te slaan. Gelukkig is alles weer (semi-) professioneel gedicht en kan ik straks met een gerust hart slapen (voor wat betreft de reparatie).

  Voor wat de rest betreft sluit ik me geheel aan bij @gweilo en @sedikit. Jammer. Als iedereen een beetje aan elkaar denkt in plaats van zichzelf, zouden we theoretisch dat Coronavirus snel de kop moeten kunnen indrukken. Maar voorlopig zie ik nog slechts een exponentieel stijgende lijn.

   

  Gelukkig zie ik aan de andere kant ook heel veel initiatieven om te zorgen dat de zwakkeren in de samenleving niet verzuipen. Waarvoor Hulde.

 • Profielfoto
  Frans

  Ik ben vandaag een blokje om gaan fietsen, alleen. Je moet toch wat om je conditie op pijl te houden, niet? Waar ik anderen tegenkwam natuurlijk zoveel mogelijk afstand genomen. Ik was verbijsterd te zien hoeveel mensen er in groepjes rondliepen, hoe weinig anderen moeite deden om afstand te houden (bij het stoplicht gewoon vlak naast je stoppen bijvoorbeeld).

  Wat moet er gebeuren om iedereen ervan te doordringen dat Corona echt serieus gevaarlijk is en we echt moeten doen wat de autoriteiten ons vertellen? Ik vrees dat al die idioten gaan bereiken dat we straks een totale lockdown krijgen in Nederland en dan kan niemand meer naar buiten. Misschien wel voor maanden niet. Bedankt alvast (NOT)!