Huub Everstijn
Huub Everstijn Apple Inc. 22 maart 2020
Leestijd: 4 minuten

Siri update in VS screent gebruikers op Coronavirus

Apple heeft Siri bijgewerkt voor gebruikers in de VS. De spraakassistent kan nu een globale screening kan uitvoeren om te zien of je – in het licht van de Coronavirus pandemie – contact moet opnemen met je huisarts.

Gisteren ontdekten de eerste iPhone-gebruikers in de VS deze nieuwe functie. Om de check te beginnen hoef je alleen maar te zeggen: ‘Hé, Siri, heb ik het Coronavirus?’ Niet bepaald een prettige vraag om te stellen, maar het vertelt Siri wel dat je wil dat ze je screent. Let wel, vooralsnog werkt dit alleen in de VS.

Amerikaanse iOS-gebruikers kunnen door virtuele assistent Siri worden “gescreend” op coronavirus

Als je Siri vertelt dat je door haar gescreend wilt worden, zal ze vragen of je last hebt van droge hoest, koorts of kortademigheid. Elke vraag kun je beantwoorden met ‘Ja’, ‘Nee’ of ‘Ik weet het niet’. Als je ‘Nee’ antwoordt, krijg je de vraag of je in nauw contact bent geweest met iemand die positief is getest voor de ziekte. Ook dan zijn de drie opties zijn ‘Ja’, ‘Nee’ of ‘Ik weet het niet’. Afhankelijk van je antwoord reactie krijg je mogelijk te horen dat je een lager risico loopt om geïnfecteerd te raken, maar dat je alert moet blijven op symptomen zoals koorts, droge hoest of kortademigheid.

In de Verenigde Staten kunnen iOS-gebruikers worden gescreend op Coronavirus door vragen van Siri te beantwoorden (kik/tap voor groter). Bron:

Eenvoudige adviezen om het Coronavirus te weren

Siri zal je er bijvoorbeeld aan herinneren dat je je handen minstens 20 seconden moet wassen (zing in jezelf het liedje ‘Happy Birthday to you’ twee keer) en je nauw contact met mensen buiten je huishouden moet mijden. Siri wil ook dat je weet dat, hoewel je je misschien niet ziek voelt, nog altijd het COVID-19 virus bij je kan dragen en hierdoor anderen zou kunnen besmetten.

Als je antwoorden Siri een reden geven om zich zorgen te maken, zal ze vragen of uw symptomen extreem of levensbedreigend zijn. Als je hierop positief antwoordt, staat Siri klaar om de hulpdiensten (911) voor je te bellen. Bij een negatief antwoord zal Siri je zeggen dat je vooral thuis moet blijven, contact met anderen moet vermijden en contact moet opnemen met een arts als de symptomen ernstiger worden. Aan het einde van de screening biedt Siri een link naar de website van het Center for Disease Control.

Ook Google biedt extra info

Naast Siri biedt ook Google Maps extra Corona ondersteuning. Elke keer als je via de app naar een arts of ziekenhuis zoekt, krijg je een boodschap te zien. Er verschijnt een vak onder aan het scherm dat je eraan herinnert je arts te bellen vóórdat je naar het ziekenhuis gaat als je denkt dat je COVID-19 heeft. En als je in Google gaat zoeken op ‘Coronavirus’, verschijnen er speciale informatieblokken die je op de hoogte houden van het laatste nieuws, informatie, etc. van officiële instanties en organisaties.

Alle grote sociale media bedrijven proberen te voorkomen dat men nepnieuws verspreidt via hun platforms. Misleidende geneeswijzen en niet-werkende medicijnen kunnen veel schade aanrichten. Daarnaast kan verkeerde informatie leiden tot angst en paniek. En het wel het allerlaatste wat we nu moeten doen, is in paniek geraken.

Coronavirus screening ALLEEN in de VS

De Siri-screening is vooralsnog alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. Het is niet bekend of Apple plannen heeft om deze naar het buitenland uit te breiden. Volgens Apple komen de antwoorden die Siri voor de screening geeft van de Amerikaanse volksgezondheidsdienst (een afdeling van het Amerikaanse Ministerie van Volksgezondheid) en de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Als je Siri in Nederland de vraag stelt of je het Coronavirus zou kunnen hebben, krijg je slechts een doorverwijzing naar de website van het RIVM.

Bron: OMT
In Nederland laat Siri je slechts een link naar het RIVM zien (klik/tap voor groter).

‘Grote techbedrijven zijn vloek maar ook zegen’

Het is wel ironisch dat dezelfde regering, die eerst de grote techbedrijven heeft onderzocht op mogelijke schendingen van de antitrustwetgeving, en wil voorkomen dat deze te groot en te log te worden, nu op dezelfde bedrijven rekent om het land door deze crisis heen te helpen. Apple heeft in ieder geval besloten om alle 42 Apple Stores in China te heropenen. Daar staat echter tegenover dat het bedrijf alle fysieke winkels in de rest van de wereld op slot heeft gedaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Siri update in VS screent gebruikers op Coronavirus
Sluiten