Samsung stopt met productie LCD schermen: Apple in de problemen?

Door: Mark Hofman - 3 reacties
Apple iPhone XR Review
(Afbeelding: OMT/Dominick Vietor)

Een woordvoerder van Samsung Display, een onderdeel van Samsung Electronics, laat weten dat het bedrijf stopt met de productie van LCD. Het gaat hierbij dan om de productie die plaatsvindt in Zuid-Korea en China.

In oktober moest een fabriek al de deuren sluiten wegens lage vraag naar LCD en inmiddels lijkt de knoop doorgehakt te zijn. Samsung stopt met de productie van LCD voor het einde van het jaar in Zuid-Korea en China.

Samsung stopt met productie LCD

Samsung zal het aantal LCD’s dat besteld is door klanten voor het einde van het jaar nog zonder problemen kunnen leveren. Dat is wat het bedrijf zelf laat weten. Het plan is om in de aankomende vijf jaar een van de twee LCD fabrieken in Zuid-Korea om te bouwen. Uiteindelijk moet dit een fabriek voor quantum dot schermen worden.

Quantom Dot schermen worden dusdanig ontwikkeld dat ze helderder zijn dan reguliere LCD-panelen. Het wordt op dit moment vooral toegepast op de televisies van Samsung, maar zullen uiteindelijk dus de vervanger worden van LCD. In een van de fabrieken die Samsung wil gaan sluiten, moeten deze schermen dus geproduceerd worden.

Apple iPhone XR kopen redenen uitgelicht
De iPhone XR met een LCD scherm (Afbeelding: OMT)

Op dit moment is nog niet duidelijk wat er moet gebeuren met de twee LCD fabrieken in China.

Problemen voor Apple?

Samsung heeft in het verleden heel veel LCD schermen geproduceerd voor Apple. Deze schermen werden toegepast op producten als de iPhone, iPad en de Mac. De vraag is dus: komt Apple door Samsungs beslissing in de problemen? En het antwoord op die vraag is nee.

Apple is een van de klanten die ervoor zorgt dat de vraag naar LCD sterk afneemt. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat Cupertino, net als een groot aantal andere smartphone-merken, de stap heeft gemaakt naar OLED. En ook deze schermen worden geproduceerd door Samsung. Het enige waar het Zuid-Koreaanse bedrijf, op gebied van Apple, nog produceert zijn de schermen van de iPhone 11 en iPhone XR. Dit zijn ook LCDs.

Maar Apple lijkt, volgens een flink aantal geruchten, druk bezig te zijn met het ontwikkelen van mini LED schermen. Een technologie die gebaseerd is dat van LCD. Dat zorgt ervoor dat het bedrijf uit Cupertino niet in de problemen komt.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  BenDover

  Voor de iPhone maakt Samsung toch alleen OLED? XR is o.a. LG verder nog Japan Display en Sharp als leveranciers.

 • Profielfoto
  KR1275

  Samsung maakt al zowat 10 jaar geen winst meer op de LCD panelen en televisies. Niet voor niets is Sony jaren geleden uit de samenwerking gestapt (S-LCD).

  Volgens mij is de productielijn een paar maanden al geleden verkocht aan een Chinese fabrikant.

  Overigens: LG heeft de LCD divisie ook in de etalage staan.

 • Profielfoto
  Maikelw

   

  In een van de fabrieken die Samsung wil gaan sluiten, moeten deze schermen dus geproduceerd worden.

  Dan word die fabriek dus niet gesloten.