Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 25 maart 2020

Safari blokkeert nu ook trackers van third-party cookies

Apple heeft een grote update voor de Safari-browser uitgebracht. Voortaan worden ook trackers van third-party cookies geblokkeerd. Dat houdt in dat je nu standaard niet meer gevolgd kunt worden door adverteerders en andere bedrijven die je willen volgen op het internet.

Dit is een behoorlijke mijlpaal voor privacy op het internet en zet de browser van Apple op een voorsprong van ongeveer twee jaar op Google Chrome. Google maakte eerder dit jaar plannen bekend om hetzelfde te willen doen, maar die plannen gaan pas in 2022 van start.

Safari blokkeert third-party cookies

Mogelijk merk je als gebruiker niet meteen wat van de verandering. Het onderdeel Intelligent Tracking Prevention (ITP) neemt dit namelijk al een aantal jaar voor zijn rekening. Echter, Apple heeft nu veel meer beperkingen toegevoegd aan ITP sinds de aanvankelijke release in 2017. Daardoor worden er nu nog meer third-party cookies geblokkeerd in Safari.

Apple lanceerde ITP drie jaar geleden, in een poging het aantal trackers die gebruikers volgen binnen Safari, te beperken. Daarmee zette Apple ook meteen een nieuwe standaard neer als het om privacy op het web gaat, een voorbeeld dat snel gevolgd werd door onder meer Firefox. Die browser blokkeert nu ook de meeste third-party cookies sinds afgelopen zomer.

Verder is het zo dat websites ook niet de staat van ITP kunnen herkennen en daardoor alsnog een gebruikersprofiel kunnen aanmaken achter de schermen. In het verleden werden de middelen van ITP nog wel eens tegen zichzelf gebruikt als herkenningspunten, maar ook dat is vooralsnog niet meer mogelijk. Deze veranderingen zijn doorgevoerd nadat Google hier onderzoek naar gedaan had.

Met deze extra stappen hoopt Apple opnieuw een nieuwe standaard voor online privacy in webbrowsers te hebben neergezet, die anderen hopelijk snel gaan volgen.

Reageer op artikel:
Safari blokkeert nu ook trackers van third-party cookies
Sluiten