Patent onthult dat Apple bezig is met Face ID voor MacBook en iMac

Door: Thomas Aalderink - 5 reacties
Face ID op MacBook en iMac
(Afbeelding: AFP / Elijah Nouvelage)

Je MacBook of iMac ontgrendelen zonder wachtwoord, maar met je gezicht. De kans dat dit ooit gaat gebeuren lijkt zeker aanwezig. Uit een nieuw patent blijkt dat Apple erover nadenkt om Face ID ook voor andere apparaten te gaan gebruiken.

Het patent verscheen zeer recentelijk op de website van het US Patent & Trademark Office en heeft als titel: Light recognition module for determining a user of a computing device. Volgens het patent bestaat deze techniek uit twee onderdelen. De één is een sensor die een lichtpatroon kan uitzenden en de ander is een sensor die teruggekaatst licht kan opvangen. Dit is ook hoe Face ID werkt.

Face ID op je MacBook of iPad

Verder in het patent wordt er ook gesproken over de light dot projector. Deze techniek zagen we ook al voorbij komen bij iPhone modellen die gebruik maken van Face ID. Alles lijkt er dus op te wijzen dat het om dezelfde techniek gaat. Het enige verschil in dit patent is dat er niet wordt gesproken over de iPhone of iPad, maar over een laptop computer of portable computing device.

De bijgevoegde afbeeldingen bevestigen dat het om de MacBook gaat, maar onthullen ook een ander apparaat. We zien namelijk ook een schets van een apparaat dat sterk lijkt op een iMac. Op deze afbeeldingen is ook duidelijk te zien dat zowel de MacBook, als de iMac een notch heeft.

Opvolger van Touch ID

Dat Apple bezig is met Face ID voor de MacBook en iMac komt niet als een verrassing. Dit is namelijk niet de eerste keer dat een biometrische ontgrendelingsmethode van de iPhone/iPad zijn weg naar andere apparaten weet te vinden. Dit gebeurde eerder ook al met Touch ID. het ontgrendelen met je vingerafdruk was voor het eerst mogelijk met de iPhone 5S en maakte vervolgen in 2016 zijn debuut op de MacBook Pro.

Opmerkelijk genoeg lijkt de iPhone 12 juist weer terug te keren naar Touch ID. Volgens geruchten gaat de nieuwe smartphone van Apple namelijk een vingerafdrukscanner onder het scherm krijgen. Meer daarover lees je hier.

Apple Insider

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  mhoeve

  Face ID lijkt me erg onhandig voor apparaten waar meerdere mensen (in een gezin) gebruik van maken, zoals desktops en laptops. Hoop dat een dergelijke beveiliging altijd optioneel wordt en nooit verplicht als enige aanmeldmethode, tenzij je meerdere ‘gezichten’ als Face ID kunt opslaan.

 • Profielfoto
  csteelooper

  mhoeve op 26 maart 2020 16:57
  (…) tenzij je meerdere ‘gezichten’ als Face ID kunt opslaan.

  Dat zal natuurlijk voor een laptop of desktop écht wel gebeuren: één gezicht per gebruikersaccount. Alleen moet dan natuurlijk wel voor iedereen een eigen account worden aangemaakt. En dat doet/wil lang niet iedereen. Waarom niet? Schiet mij maar lek…

 • Profielfoto
  bugboy

  mhoeve op 26 maart 2020 16:57
  Face ID lijkt me erg onhandig voor apparaten waar meerdere mensen (in een gezin) gebruik van maken, zoals desktops en laptops. Hoop dat een dergelijke beveiliging altijd optioneel wordt en nooit verplicht als enige aanmeldmethode, tenzij je meerdere ‘gezichten’ als Face ID kunt opslaan.

  Ik heb ook een Windows Surface laptop en daar heb je met “Hello” ook log-in met gezichtsherkenning. Die herkent gewoon wie er achter zit en logt je dan in op dat account. Werkt echt perfect en snel.

 • Profielfoto
  pruus

  Ja, na hoeveel jaar komen ze ermee? Ik vind dat Apple de vernieuwingen best sneller had kunnen doorzetten. Je hebt immers meer ruimte op een mbp dan in een ihone. Of zou er ook een notch nodig zijn? Ik sta nergens van te kijken. Wel mooi dat het eindelijk komt.

 • Profielfoto
  Frans

  pruus op 27 maart 2020 17:12
  Ja, na hoeveel jaar komen ze ermee? Ik vind dat Apple de vernieuwingen best sneller had kunnen doorzetten. Je hebt immers meer ruimte op een mbp dan in een ihone. Of zou er ook een notch nodig zijn? Ik sta nergens van te kijken. Wel mooi dat het eindelijk komt.

  Nou, het scherm van een MacBook (pro of anderszins) is dunner dan een iPhone. Het is daarom maar de vraag of een FaceId sensor daar in past.