Jelle van Es
Jelle van Es Nieuws 18 maart 2020

iPad Pro 2020 uit: LiDAR-scanner en Magic Keyboard met trackpad

Coronavirus of niet, Apple onthult vandaag de nieuwe iPad Pro (2020) en een nieuw Magic Keyboard met trackpad. Volgens het bedrijf uit Cupertino gaat het om de meest krachtige iPad tot nu toe, die voorzien is van een aantal interessante vernieuwingen. Dat moet je productiever dan ooit maken en voor betere AR-ervaringen zorgen.

De vorige iPad Pro dateert van eind 2018 en een vernieuwing was te verwachten. Aan de binnenkant zit nu nu A12Z Bionic-chip. Deze Z is een primeur voor een Apple-chip en zorgt ervoor dat de iPad Pro sneller en krachtiger is dan veel Windows-laptops. De grafische processor heeft 8 cores en er is een Neural Engine-chip voor het verwerken van machine learning-taken.

iPad Pro 2020 bevat nieuwe camera met LiDAR

Een andere grote verbetering is de nieuwe camera. Die lijkt een beetje op de camera van de iPhone 11 en iPhone 11 Pro, maar werkt anders. Er is een 12-megapixel groothoek, een ultra-wide 10-megapixel camera en een LiDAR-scanner om afstanden te meten. Dat doet de scanner door te berekenen hoe lang licht heeft nodig om een ​​bepaald object te bereiken en terug te keren naar de bron.

iPad Pro 2020 - 3 LiDAR
Klik/tap voor groter.

Alle bestaande ARKit-apps krijgen door deze sensor utomatisch onmiddellijke AR-plaatsing. Dus je hoeft je iPad niet meer heen en weer te bewegen om een object te laten verschijnen. De nieuwste update voor ARKit ondersteunt de LiDAR-scanner en ontwikkelaars krijgen de beschikking over een nieuwe Scene Geometry-API. Ook de Meten-app is verbeterd en kan bijvoorbeeld de lengte van een persoon sneller en eenvoudiger meten. Hoe de LiDAR-scanner in de praktijk uitpakt, zullen we nog moeten zien. Aan de andere is de ultragroothoek een mooie toevoeging.

iPad Pro 2020 AR LiDAR
Klik/tap voor groter.

Geen 5G, wel Wi-Fi 6

De iPad Pro behoudt zijn USB-C-poort, zijn vier luidsprekers en ondersteuning voor 4G LTE Advanced (geen 5G). Nieuw de aanwezigheid van Wi-Fi 6 (802.11 ax) in plaats van Wi-Fi 5 (802.11 ac) en de vier microfoons van studiokwaliteit. Die kennen we nog van de 16-inch MacBook Pro. Er zijn twee kleuren beschikbaar, spacegrijs en zilver. Er blijven vier versies in het assortiment, met maximaal 1 TB opslag. Het instapmodel krijgt standaard 128 GB opslag, het dubbele van de vorige generatie.

Toetsenbord met trackpad en zwevend ontwerp

Genoeg specs, want een iPad Pro is pas echt nuttig als je er ook productief mee kunt zijn. Dat wil Apple bereiken door een Magic Keyboard voor iPad Pro. Dat heeft een zwevende toetsenbord dat eenvoudig is in te stellen voor de perfecte kijkhoek. Daarnaast bevatten de achtergrondverlichting en is er een trackpad. Dit nieuwe toetsenbord is echter pas vanaf mei beschikbaar. iOS 13.4, dat op 24 maart uitkomt, brengt ondersteuning voor dit trackpad.

De iPad Pro lijkt hierdoor een beetje meer op een MacBook, maar Apple benadrukt dat het niet de gebruikerservaring van macOS heeft overgenomen. Als je vinger over het trackpad beweegt, verandert de cursor vloeiend mee met de inhoud waarnaar hij wijst. Hij neemt de vorm van elementen van de interface aan. Er is ook ondersteuning voor Multi-Touch-bewegingen op het trackpad.

iPad Pro 2020 - 1
Klik/tap voor groter.

Prijs en verkrijgbaarheid iPad Pro 2020

De iPad Pro is vanaf 25 maart verkrijgbaar vanaf € 899,- voor de 11-inch versie en € 1.119 voor de 12,9-inch variant. De instapmodellen hebben nu 128 GB opslag. Je krijgt dus dubbele capaciteit voor dezelfde prijs. Het Magic Keyboard wordt later op de markt gebracht. De prijs van het toetsenbord is € 349,- voor de 11-inch versie en € 399,- voor 12,9 inch. Forse bedragen voor eenvoudige toetsenborden!

iPad Pro 2020 wide iPadOS 13.4
Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
iPad Pro 2020 uit: LiDAR-scanner en Magic Keyboard met trackpad
Sluiten