iPad Pro 2020 uit: LiDAR-scanner en Magic Keyboard met trackpad

Door: Jelle van Es - 20 reacties
iPad Pro 2020 featured 16x9
(Afbeelding: Apple)

Coronavirus of niet, Apple onthult vandaag de nieuwe iPad Pro (2020) en een nieuw Magic Keyboard met trackpad. Volgens het bedrijf uit Cupertino gaat het om de meest krachtige iPad tot nu toe, die voorzien is van een aantal interessante vernieuwingen. Dat moet je productiever dan ooit maken en voor betere AR-ervaringen zorgen.

De vorige iPad Pro dateert van eind 2018 en een vernieuwing was te verwachten. Aan de binnenkant zit nu nu A12Z Bionic-chip. Deze Z is een primeur voor een Apple-chip en zorgt ervoor dat de iPad Pro sneller en krachtiger is dan veel Windows-laptops. De grafische processor heeft 8 cores en er is een Neural Engine-chip voor het verwerken van machine learning-taken.

iPad Pro 2020 bevat nieuwe camera met LiDAR

Een andere grote verbetering is de nieuwe camera. Die lijkt een beetje op de camera van de iPhone 11 en iPhone 11 Pro, maar werkt anders. Er is een 12-megapixel groothoek, een ultra-wide 10-megapixel camera en een LiDAR-scanner om afstanden te meten. Dat doet de scanner door te berekenen hoe lang licht heeft nodig om een ​​bepaald object te bereiken en terug te keren naar de bron.

iPad Pro 2020 - 3
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

Alle bestaande ARKit-apps krijgen door deze sensor utomatisch onmiddellijke AR-plaatsing. Dus je hoeft je iPad niet meer heen en weer te bewegen om een object te laten verschijnen. De nieuwste update voor ARKit ondersteunt de LiDAR-scanner en ontwikkelaars krijgen de beschikking over een nieuwe Scene Geometry-API. Ook de Meten-app is verbeterd en kan bijvoorbeeld de lengte van een persoon sneller en eenvoudiger meten. Hoe de LiDAR-scanner in de praktijk uitpakt, zullen we nog moeten zien. Aan de andere is de ultragroothoek een mooie toevoeging.

iPad Pro 2020 AR
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

Geen 5G, wel Wi-Fi 6

De iPad Pro behoudt zijn USB-C-poort, zijn vier luidsprekers en ondersteuning voor 4G LTE Advanced (geen 5G). Nieuw de aanwezigheid van Wi-Fi 6 (802.11 ax) in plaats van Wi-Fi 5 (802.11 ac) en de vier microfoons van studiokwaliteit. Die kennen we nog van de 16-inch MacBook Pro. Er zijn twee kleuren beschikbaar, spacegrijs en zilver. Er blijven vier versies in het assortiment, met maximaal 1 TB opslag. Het instapmodel krijgt standaard 128 GB opslag, het dubbele van de vorige generatie.

Toetsenbord met trackpad en zwevend ontwerp

Genoeg specs, want een iPad Pro is pas echt nuttig als je er ook productief mee kunt zijn. Dat wil Apple bereiken door een Magic Keyboard voor iPad Pro. Dat heeft een zwevende toetsenbord dat eenvoudig is in te stellen voor de perfecte kijkhoek. Daarnaast bevatten de achtergrondverlichting en is er een trackpad. Dit nieuwe toetsenbord is echter pas vanaf mei beschikbaar. iOS 13.4, dat op 24 maart uitkomt, brengt ondersteuning voor dit trackpad.

De iPad Pro lijkt hierdoor een beetje meer op een MacBook, maar Apple benadrukt dat het niet de gebruikerservaring van macOS heeft overgenomen. Als je vinger over het trackpad beweegt, verandert de cursor vloeiend mee met de inhoud waarnaar hij wijst. Hij neemt de vorm van elementen van de interface aan. Er is ook ondersteuning voor Multi-Touch-bewegingen op het trackpad.

iPad Pro 2020 - 1
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

Prijs en verkrijgbaarheid iPad Pro 2020

De iPad Pro is vanaf 25 maart verkrijgbaar vanaf € 899,- voor de 11-inch versie en € 1.119 voor de 12,9-inch variant. De instapmodellen hebben nu 128 GB opslag. Je krijgt dus dubbele capaciteit voor dezelfde prijs. Het Magic Keyboard wordt later op de markt gebracht. De prijs van het toetsenbord is € 349,- voor de 11-inch versie en € 399,- voor 12,9 inch. Forse bedragen voor eenvoudige toetsenborden!

iPad Pro 2020 wide
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  syltheboy

  Het nieuwe Magic Keyboard is echt een koopje!😄

 • Profielfoto
  Vroegah

  Maar… dat nieuwe magic keyboard geeft je wel vleugels ! 🤩

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ziet er prachtig uit, dat toetsenbord. Een hele vooruitgang t.o.v. het gefröbel wat er tot nu toe leverbaar was.

  Maar het worden wel weer dure setjes. Beetje geheugen, pennetje, toetsenbord, en je tikt weer een flink berg geld af.

  Aan de andere kant betalen we voor een beetje smartphone ook duizend euro, dus die balans is er wel.

 • Profielfoto
  bassbug

  Vind de prijzen op zich fors maar vergeleken met smartphones alleszins meevallen. Denk dat het langer meegaat dan een telefoon

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dat vergeten we inderdaad nog wel eens. .:)

 • Profielfoto
  gipsman

  Ja, gaat langer mee, maar na 2 jaar wil je toch weer het nieuwste.

 • Profielfoto
  VraagjeMacP

  Eenvoudige toetsenborden?

  Behoorlijk hippe apparaatjes als je het mij vraagt. Inclusief opladen, trackpad, toetsenbord, standaard met meerdere draaihoeken en ook nog eens gewoon een hoes.. + met de iPad Pro 2018 compatibel (das niet al te flauw van Apple).

 • Profielfoto
  polansky

  Mooi dingetje – Toetsenbord ziet er lekker gelikt uit.
  Maar bij elkaar opgeteld is de prijs wel fiks, ook omdat je de tekenpen er ook nog eens extra bij moet kopen.

  Als tweede scherm naast een MBP of als vervanger voor een Intuos Pro misschien over een tijdje toch het overwegen waard.

 • Profielfoto
  pruus

  grens tussen desktop, laptop en pad verdwijnt steeds meer. mooie integratie. Nu nog kunnen bellen met de Ipad pro, en dan heb je het helemaal voor elkaar.

 • Profielfoto
  semen

  Helemaal prijzig als je eens een keer een scherm moet vervangen. Dit kan namelijk niet en mag je een nieuwe aanschaffen. Wel iets van 50% korting uit coulance van Apple. Voor mij geen iPad pro meer.

 • Profielfoto
  Olieboer

  Wat voor app wordt er getoond op dat plaatje? Met die bewegingsuitslag?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Voor dat geld ga ik liever naar de hoeren. Veel meer plezier van je geld en minder fragile.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Olieboer op 18 maart 2020 17:59
  Wat voor app wordt er getoond op dat plaatje? Met die bewegingsuitslag?

  Photoshop?

 • Profielfoto
  polansky

  Shmoo – De hoerentent is momenteel gesloten.

 • Profielfoto
  De esu pomi

  Besteld!

 • Profielfoto
  mymac

  Overweeg m’n MBP toch maar weg te doen en volledig over te stappen op iPadOS nu dit er is. Ik heb geen specifieke Mac apps die ik gebruik en mis alleen af en toe een cursor om bijvoorbeeld snel cellen te selecteren in Numbers. Nu deze mogelijkheid er is zie ik geen reden meer om m’n Mac aan te houden.

  Wie gaan nog meer de stap wagen?

 • Profielfoto
  tomc

  Als tweede scherm naast een MBP of als vervanger voor een Intuos Pro misschien over een tijdje toch het overwegen waard.

  Mijn intuos pro verkocht en een iPad Pro gehaald vorig jaar. NOG GEEN SECONDE SPIJT VAN GEHAD!. Het is echt een fantastische ervaring en met sidecar ga je ook gewoon via je Mac met Illustrator en Photoshop aan de gang. Wat mij betreft is een iPad Pro zelf een veel beter optie dan een cintiq.
  Ik gebruik hem intussen op professionele basis. Een Escom komt er niet meer in. Zeker als je naar de cintiq prijzen kijkt.

 • Profielfoto
  tomc

  Escom

   

  *wacom

 • Profielfoto
  Macwerk

  Over de prijs kan ik gaan beweren dat die goed is. Komt het erop aan, dan is het best hoog voor velen.

  Is niet echt een onderwerp, en een iphone erbij halen is appels met peren vergelijken, twee andere devices met andere gebruiksdoelen.

  Waar het omgaat is wat kan de nieuwe pad. Nou, fatsoenlijk fotograferen zonder je onderwerp te moeten zoeken. Wel ben ik benieuwd of de sluiterknop nou makkelijker te bedienen is, zonder vingers voor de lens.

  Met usb c is laden gemakkelijker, want het blijft fragiel het lightning connector gebeuren, en ik heb nog geen defect bij mijn appels. 🍏🍐duimen ✌🏻👐🏻

   

   

 • Profielfoto
  snipper

  Ik keek weer eens op OMT, maar zolang die Shmoo niets beters te doen heeft dan bij elke bericht zijn uiterste best te doen iedereen te schofferen, zoek ik wel een site waar constante grofheid niet normaal gevonden wordt. Keuze genoeg.