Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 19 maart 2020

[UPDATE] Netflix beperkt videokwaliteit in Europa tijdelijk tot SD

Was je van plan om de extra tijd thuis te gebruiken om eens flink op groot scherm te bingewatchen? Dat kan nog steeds, maar wel in mindere kwaliteit. Netflix schakelt tijdelijk HD- en 4K-video uit in Europa. Dat heeft het bedrijf vandaag aan de Europese pers laten weten.

Thierry Breton (Europees commissaris voor de interne markt) en Reed Hastings (CEO van Netflix) spraken eerder deze week al over deze maatregel en nu is het definitief. HD- en 4K-streams zijn de komende 30 dagen onbeschikbaar. Of gebruikers die voor een HD- of 4K-abonnement betalen een tegemoetkoming in hun abonnementskosten krijgen, is nog onbekend.

Rectificatie: Netflix biedt HD en 4K kwaliteit nog wél aan. De vork steek anders in de steel. In dit artikel leggen we het je uit.

Netflix geeft thuiswerkers meer bandbreedte

Door de coronacrisis wordt er aanzienlijk meer thuis gewerkt. De maatregel van Netflix moet dan ook zorgen dat er voldoende bandbreedte beschikbaar blijft voor bijvoorbeeld VPN-verbindingen en videovergaderen. De streamingdienst gebruikt gemiddeld 25 procent van de beschikbare bandbreedte op Europese netwerken.

Streamen in standaardkwaliteit gebruikt ongeveer 1 GB aan gegevens per uur. Bij HD-video is dat 3 GB en Ultra HD (4K) gebruikt maar liefst 7 GB per uur. Of Apple TV+ en Amazon Prime Video volgen, is vooralsnog onduidelijk. Deze diensten zijn een stuk minder populair dan Netflix en hebben minder impact op de netwerken.

Providers voorzien geen problemen

Naast tijdelijke beperkingen in videokwaliteit, heeft Netflix ook een permanente batterij aan apparatuur die netwerken van providers zoveel mogelijk moet ontlasten. In ieder groot netwerk staat wel een zogenaamde edge cache van Netflix. Dat is een server met daarop de populairste video’s van de streamingdienst. Bij het afspelen van een dergelijke video, blijft de stream intern op het netwerk van je provider. Daardoor blijven andere knooppunten onbelast.

KPN en Ziggo lieten eerder al weten een toename van 25 procent in het reguliere internetverkeer te zien. Dit verbruik ligt echter ruimschoots onder de beschikbare netwerkcapaciteit.

Reageer op artikel:
[UPDATE] Netflix beperkt videokwaliteit in Europa tijdelijk tot SD
Sluiten