Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 24 maart 2020
Leestijd: 3 minuten

macOS Catalina 10.15.4 brengt nieuwe handigheidjes in Safari en meer

Naast iOS 13.4 en iPadOS 13.4 heeft Apple ook macOS Catalina 10.15.4 uitgebracht. De software-update voor de Mac bevat niet zoveel nieuwe functies als de updates voor de iPhone en iPad, maar brengt toch een aantal interessante vernieuwingen.

Let op dat updates voor de Mac sinds enige tijd niet meer via de Mac App Store geïnstalleerd worden. Je kunt macOS Catalina 10.15.5 installeren via SysteemvoorkeurenSoftware-update. Hier is een overzicht van de meest interessante nieuwe functies.

Synchrone songteksten in Apple Music

Met macOS Catalina 10.15.4 brengt Apple een op iOS en tvOS bekende functie naar de Mac. De Muziek-app toont ook op de Mac synchrone songteksten (in het Engels ook wel live lyrics genoemd). Zo kun je meelezen terwijl de muziek speelt.

Apple Music bood al enkele jaren toegang tot songteksten op de Mac. Ze verschenen echter altijd in statische vorm, maar nu dus ook synchroon met de muziek. De plaats waarop de songteksten verschijnen, is niet aangepast. De teksten scrollen automatisch in een zijpaneel van de Muziek-app.

Apple Music macOS Catalina 10.15.4 lyrics
Klik/tap voor groter.

Nieuwe handigheidjes Safari

Apple’s browser Safari heeft ook enkele nieuwe handigheidjes gekregen. Zo is het nu mogelijk om wachtwoorden die in Google Chome opgeslagen waren, te importeren. Dat helpt je makkelijker afscheid te nemen van Google’s browser. Ook wordt, wanneer je Mac dat ondersteunt, nu HDR-video van Netflix in Safari afgespeeld.

Voor wie veel met tabbladen werkt, is er nu de mogelijkheid om een tabblad te dupliceren, of wanneer veel tabbladen open staan, alle tabbladen rechts van het huidige te sluiten. Dit alles doe je door rechts met de secundaire knop op een tabblad te klikken.

Safari macOS Catalina 10.15.4
Klik/tap voor groter.

Mappen delen in iCloud Drive

Net als in iOS 13.4 en iPadOS 13.4 kun je nu ook vanaf je Mac mappen delen via iCloud Drive. Hiermee wordt Apple’s schijf in de cloud weer meer een vervanger voor Dropbox. Deze functie zou eigenlijk al in de eerste versie van macOS Catalina zitten, toen die in september werd uitgebracht. Apple schrapte de functie echter omdat het geheel nog niet stabiel genoeg was. Nu, in macOS Catalina 10.15.4 is het eindelijk zo ver.

Je kunt -net als in Dropbox of Google Drive- een map met een specifiek persoon delen, of met iedereen die de link heeft. Per persoon zijn ook lees- en schrijflimieten op te leggen. Delen is heel eenvoudig. Klik gewoon rechts met de secundaire knop op een map in je iCloud Drive en kies voor DelenVoeg personen toe.

iCloud Drive macOS Catalina 10.15.4
Klik/tap voor groter.

En verder…

  • Ondersteuning voor universele aankopen tussen iOS, macOS en tvOS;
  • Schermtijd is uitgebreid met communicatielimieten per persoon, handig om in te stellen met wie een kind wel en niet mag FaceTimen;
  • Schermtijd uitgebreid met beperkingen omtrent het afspelen van muziekvideo’s door kinderen
  • Meer instellingen voor het Pro Display XDR;
  • High Dynamic Range-uitvoer op HDR10-compatibele beeldschermen en tv’s van andere fabrikanten die via DisplayPort of HDMI zijn aangesloten;
  • Probleem verholpen in Safari waarbij een CAPTCHA-tegel mogelijk onjuist werd weergegeven;
  • Bug verholpen waarbij Herinneringen mogelijk meldingen verstuurde voor voltooide herinneringen;
  • Probleem verholpen met de helderheid van het LG UltraFine 5K-scherm na het uitschakelen van de sluimerstand.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
macOS Catalina 10.15.4 brengt nieuwe handigheidjes in Safari en meer
Sluiten