macOS Catalina 10.15.4 brengt nieuwe handigheidjes in Safari en meer

Door: Raymon Mens - 10 reacties
macOS Mojave 10.14.6 update

Naast iOS 13.4 en iPadOS 13.4 heeft Apple ook macOS Catalina 10.15.4 uitgebracht. De software-update voor de Mac bevat niet zoveel nieuwe functies als de updates voor de iPhone en iPad, maar brengt toch een aantal interessante vernieuwingen.

Let op dat updates voor de Mac sinds enige tijd niet meer via de Mac App Store geïnstalleerd worden. Je kunt macOS Catalina 10.15.5 installeren via SysteemvoorkeurenSoftware-update. Hier is een overzicht van de meest interessante nieuwe functies.

Synchrone songteksten in Apple Music

Met macOS Catalina 10.15.4 brengt Apple een op iOS en tvOS bekende functie naar de Mac. De Muziek-app toont ook op de Mac synchrone songteksten (in het Engels ook wel live lyrics genoemd). Zo kun je meelezen terwijl de muziek speelt.

Apple Music bood al enkele jaren toegang tot songteksten op de Mac. Ze verschenen echter altijd in statische vorm, maar nu dus ook synchroon met de muziek. De plaats waarop de songteksten verschijnen, is niet aangepast. De teksten scrollen automatisch in een zijpaneel van de Muziek-app.

Apple Music macOS Catalina 10.15.4 lyrics
Klik/tap voor groter. (Screenshot: OMT/Raymon Mens)

Nieuwe handigheidjes Safari

Apple’s browser Safari heeft ook enkele nieuwe handigheidjes gekregen. Zo is het nu mogelijk om wachtwoorden die in Google Chome opgeslagen waren, te importeren. Dat helpt je makkelijker afscheid te nemen van Google’s browser. Ook wordt, wanneer je Mac dat ondersteunt, nu HDR-video van Netflix in Safari afgespeeld.

Voor wie veel met tabbladen werkt, is er nu de mogelijkheid om een tabblad te dupliceren, of wanneer veel tabbladen open staan, alle tabbladen rechts van het huidige te sluiten. Dit alles doe je door rechts met de secundaire knop op een tabblad te klikken.

Safari macOS Catalina 10.15.4
Klik/tap voor groter. (Screenshot: OMT/Raymon Mens)

Mappen delen in iCloud Drive

Net als in iOS 13.4 en iPadOS 13.4 kun je nu ook vanaf je Mac mappen delen via iCloud Drive. Hiermee wordt Apple’s schijf in de cloud weer meer een vervanger voor Dropbox. Deze functie zou eigenlijk al in de eerste versie van macOS Catalina zitten, toen die in september werd uitgebracht. Apple schrapte de functie echter omdat het geheel nog niet stabiel genoeg was. Nu, in macOS Catalina 10.15.4 is het eindelijk zo ver.

Je kunt -net als in Dropbox of Google Drive- een map met een specifiek persoon delen, of met iedereen die de link heeft. Per persoon zijn ook lees- en schrijflimieten op te leggen. Delen is heel eenvoudig. Klik gewoon rechts met de secundaire knop op een map in je iCloud Drive en kies voor DelenVoeg personen toe.

iCloud Drive macOS Catalina 10.15.4
Klik/tap voor groter. (Screenshot: OMT/Raymon Mens)

En verder…

 • Ondersteuning voor universele aankopen tussen iOS, macOS en tvOS;
 • Schermtijd is uitgebreid met communicatielimieten per persoon, handig om in te stellen met wie een kind wel en niet mag FaceTimen;
 • Schermtijd uitgebreid met beperkingen omtrent het afspelen van muziekvideo’s door kinderen
 • Meer instellingen voor het Pro Display XDR;
 • High Dynamic Range-uitvoer op HDR10-compatibele beeldschermen en tv’s van andere fabrikanten die via DisplayPort of HDMI zijn aangesloten;
 • Probleem verholpen in Safari waarbij een CAPTCHA-tegel mogelijk onjuist werd weergegeven;
 • Bug verholpen waarbij Herinneringen mogelijk meldingen verstuurde voor voltooide herinneringen;
 • Probleem verholpen met de helderheid van het LG UltraFine 5K-scherm na het uitschakelen van de sluimerstand.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Kreeg bij pdf in de browser onder 10.15.4 dat de plug-in geblokkeerd is. Ik heb en gebruik geen Adobe Reader. Is dat bij meer mensen?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Blablablabla Safari features en switchen van Chrome naar Safari…. Alsof er ook maar één iemand zijn huidige Chrome Hummer wilt inruilen voor een Opel Safari 1.3 sport. 🙄🥱

   

  Sinds vandaag is het eindelijk mogelijk om SVG favicons te gebruiken. Dankjewel Apple voor het knippen van de nagels van je dinosaurus browser.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Inruilen? Nee natuurlijk niet maar ik gebruik Chrome gewoon niet tenzij ik iets ontwikkel dat ik moet testen. Zoals ik Google Search niet gebruik tenzij ik het met geen mogelijkheid met DuckDuckGo kan vinden en dan nog liever via Tor.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Als je gehecht bent aan browser X ga je niet voor je lol tussen browsers switchen. Vaak heb je wachtwoorden, extensies en andere dingen die je dan zou missen. Dat eerste lijkt nu opgelost. Dat tweede voorlopig niet.

 • Profielfoto
  Matrix-Z

  En hoe exact kunnen we die wachtwoorden vanuit Chrome importeren in Safari. Ik lees her en der via de sleutelhanger ?

  Standaard mappen kunnen in iCloud drive niet gedeeld worden vanuit de Finder, enkel eigen aangemaakte mappen ?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik denk dat bepaalde mappen aangemaakt worden door apps op je computer. Die apps zullen dan de (hoofd)rechten hebben over deze mappen en niet jij. Dat zal denk ik de reden zijn. Dat voorkomt ook dat app X in de map van app Y gaat lopen neuzen. #gevaarlijk

 • Profielfoto
  nomac

  Eindelijk een oplossing voor een haperende bluetooth mouse, wanneer ik mijn MacMini 2018 met de USB-hub op mijn MutliSync NEC-monitor verbind.

 • Profielfoto
  Gabriel

  Wat is er met Safari gebeurd? Wat een verschrikking! Totaal onbruikbaar. Waar zijn m’n tabbladen?

 • Profielfoto
  zebosenior

  Ik ben een fotoshopfan,en nu lees ik vaak dat ik nog niet moet updaten naar catelina  wat vinden jullie ?

 • Profielfoto
  Vision1

  zebosenior op 25 maart 2020 22:32
  Ik ben een fotoshopfan,en nu lees ik vaak dat ik nog niet moet updaten naar catelina  wat vinden jullie ?

  Dat hangt denk ik een beetje af van de Photoshop versie die je gebruikt. Op het werk hebben we de laatste MacOS Catalina draaien in combinatie met de laatste Photoshop uit de creative cloud suite. Tot dusver niet tegen issues aangelopen. We gebruiken dan ook geen externe plug-ins of zo. Hier staat een stukje over waar je tegen aan kan lopen.

  https://helpx.adobe.com/nl/photoshop/kb/photoshop-and-macos-catalina.html