MacBook Air 2020 onthuld: nieuw toetsenbord, meer opslag en goedkoper

Door: Raymon Mens - 18 reacties
MacBook Air new 16x9
Afbeelding: EPA/Justin Lane

Apple heeft zojuist een nieuwe MacBook Air (2020) onthuld. De dunste laptop in de collectie van Apple krijgt na jaren weer in hoog tempo updates. De vorige vernieuwing (al was het een kleine) kwam in juni van 2019 uit en nu, nog geen jaar later, volgt een meer grondige vernieuwing.

De meest in het oog springende vernieuwing is uiteraard het nieuwe toetsenbord. Apple heeft afscheid genomen van het door problemen geplaagde vlindertoetsenbord en de MacBook Air 2020 voorzien van een nieuw toetsenbord. Dat is het Magic Keyboard dat eerder al in de 16-inch MacBook Pro verscheen. Maar er is meer, waaronder meer opslag.

MacBook Air 2020 met standaard meer opslag

De nieuwe MacBook Air biedt naast een nieuw toetsenbord ook meer opslagcapaciteit voor minder geld. Kreeg het vorige model nog standaard 128 GB SSD-opslag, nu is dat verhoogd naar standaard 256 GB. Ook de vanaf-prijs voor het 256 GB model is naar beneden bijgesteld. In de VS biedt Apple de MacBook Air 2020 weer aan vanaf de traditionele prijs van 999 dollar. In Nederland kost het instapmodel nu € 1.199,-

Door lokale koersverschillen en toegevoegde belastingen merken we in Nederland overigens iets minder van die verlaagde prijs. Voorheen kocht je een 13-inch MacBook Air met 128 GB opslag voor € 1.249,- maar nu is het instapmodel voorzien van 256 GB opslag en noteren we € 1.199,- als vanaf-prijs. Het 128 GB-model is niet meer verkrijgbaar en het 256 GB-model is nu de instapper. Je krijgt dus standaard meer opslag voor je geld.

Krachtigere processor en GPU

Voor het eerst heeft de MacBook Air ook quad-core processors, wat de prestaties zou moeten verdubbelen. Intel Core-processors van de tiende generatie, zoals de 1,2 GHz Core i7 die kan pieken op 3,8 GHz, bevatten een Iris Plus GPU. Dat belooft een verbetering van 80 procent in grafische prestaties. Als bonus kan de MacBook Air nu 6K-schermen aansturen.

Er is nog een andere vooruitgang die we eerder in de 16-inch MacBook Pro zagen. De MacBook Air 2020 heeft nu ook drie microfoons, dat zorgt voor een aanzienlijke vermindering van achtergrondgeluiden. Apple noemt het zelf ‘studiokwaliteit’ microfoons. Maar we moeten zeggen dat we vooral blij zijn met het nieuwe “Magic Keyboard”, dat terugkeert naar het schaarmechanisme en pijltjestoetsen in de vorm van een omgekeerde T heeft.

MacBook Air 2020
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

Prijs en verkrijgbaarheid

De MacBook Air 2020 is per direct verkrijgbaar en heeft een vanaf-prijs van € 1.199,- Daarvoor krijg je een 1,1‑GHz quad‑core Intel Core i3-processor van de 10e generatie en 256GB opslag. Alle configuraties bevatten een Intel Iris Plus grafische chip, een Magic Keyboard en een Touch ID-sensor en twee Thunderbolt 3-poorten.

 • € 1.199: 1,1 GHz dual-core Intel Core i3 (3,2 GHz Turbo Boost), 8 GB LPDDR4X-geheugen op 3.733 MHz, 256 GB SSD.
 • € 1.499: 1,1 GHz quad-core Intel Core i5 (3,5 GHz Turbo Boost), 8 GB LPDDR4X-geheugen op 3.733 MHz, 512 GB SSD.

Extra upgrades:

 • 1,2 GHz quad-core Intel Core i7-processor (3,8 GHz Turbo Boost);
 • tot 16 GB LPDDR4X-geheugen op 3733 MHz;
 • tot 2 TB SSD.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Frank Scholten

  En de nieuwe iPad Pro ook zojuist verschenen in de apple store

 • Profielfoto
  Melle

  Mooi. Dat is de computer waar ik meer dan twee jaar op gewacht heb. Maar vorige zomer echt niet meer kon wachten en dan maar uit armoede een 13”pro gekocht, die intussen werkt, maar waar ik niet tevreden van ben…

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik had bij de MacBook Air het liefst wel nog een 128GB model willen zien. Stel je voor, dat je voor 999,- nog een 128GB model had kunnen kopen. Ideaal voor mensen vanuit de cloud werken met kantoordingetjes of tekstverwerken.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dit is wel weer van het niveau natte anus en vochtige doekjes. 🤦‍♂️

   

  Op dit soort fratsen moeten boetes komen te staan in Europa.

 • Profielfoto
  Max_G

  Melle op 18 maart 2020 14:17
  Mooi. Dat is de computer waar ik meer dan twee jaar op gewacht heb. Maar vorige zomer echt niet meer kon wachten en dan maar uit armoede een 13”pro gekocht, die intussen werkt, maar waar ik niet tevreden van ben…

  Armoede? Een MBP is echt een veel betere Mac! En nauwelijks zwaarder dan een MBA.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Ja ik had ook moeten wachten. Ik vind m’n Air 2018 okee, maar het toetsenbord is echt waardeloos, dat hou ik niet veel langer nog uit.

  Kom maar op met die Air 2020! Topdingetje!

  Alhoewel Shmoo daar een punt heeft. Geen probleem dat er 50,- bijkomt, maar via organisaties als de ICT van een school gaat dit natuurlijk altijd mis en krijg je de waardeloze i3 “per ongeluk”. Zit je daar na een maand met een totaal verouderde trage flut-MacBook, omdat er 50 euro bezuinigd wordt.

 • Profielfoto
  SvS

  Dus sowieso i5 nemen? (huis-tuin-keuken gebruik)

 • Profielfoto
  Melle

  @max_G – jij hebt dus een MBP… ?
  En waarom is de MBP 2019 dan een veel betere Mac dan de air 2020?

  De vormfactor (wedge) en nieuwe toetsenbord alleen al maken de air voor mij een veel betere laptop. En met de update nu komen de specs wel heel dichtbij…

 • Profielfoto
  Bas

  Shmoo op 18 maart 2020 14:31
  Dit is wel weer van het niveau natte anus en vochtige doekjes. 🤦‍♂️

   

  Op dit soort fratsen moeten boetes komen te staan in Europa.

  Dat komt omdat het model dat €1499 kost standaard 512GB SSD heeft ipv 256GB.

  MBAIR2020

 • Profielfoto
  leavestone

  Heeft het keyboard backlight?

 • Profielfoto
  syltheboy

  leavestone op 18 maart 2020 23:09
  Heeft het keyboard backlight?

  Ja, alle MacBooks hebben dat.

 • Profielfoto
  tomc

  leavestone op 18 maart 2020 23:09
  Heeft het keyboard backlight?

  Welkom in 2020!

 • Profielfoto
  Motoom

  Hoe zit het met de poorten? Op mijn huidige Air heb ik aan beide kanten een gangbare USB-A, aan de linkerkant een 3.5mm koptelefoonplug, en aan de rechterkant een thunderbolt/mini-displayport video-uitgang voor een externe monitor én een SD-card slot.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Iemand nog een MacBook Pro 13″ voordat ook die update eraan komt? Wie maakt me los?

  Ik heb dus een Air 2019 (van het werk) en hoewel het toetsenbord niet fijn is, heb ik meer moeite met het feit dat het ding bij de minste belasting de fans aangooit. En weer uitgooit. En weer aan. Ook leuk met Netflix. Doe wat aan het thermische ontwerp en ik koop er morgen eentje.

 • Profielfoto
  Ruber

  Ziet er goed uit. Ik overweeg er eentje aan te schaffen. We hebben een extra MacBook nodig. Ik heb nu een MacBook 12″ uit 2017 (8/256). Is de MacBookAir 2020 dan wel een stap(je) vooruit?

   

 • Profielfoto
  SvS

  Ruber op 19 maart 2020 11:59
  Ziet er goed uit. Ik overweeg er eentje aan te schaffen. We hebben een extra MacBook nodig. Ik heb nu een MacBook 12″ uit 2017 (8/256). Is de MacBookAir 2020 dan wel een stap(je) vooruit?

  Je hebt er nog eentje nodig. Dus dan zeg ik: DOEN! En 2020 is sowieso een stapje vooruit. Wat betere chip, etc. En het is nu ook nog wat goedkoper dan nieuwe 12″ MacBook toendertijd.

 • Profielfoto
  Obi-wan Kenobi

  Zou die i7 een groot verschil maken met de i5? Of is de i5 op zich ook al een voldoende grote sprong voorwaarts tegenover de i3?

 • Profielfoto
  Zweef

  Obi-wan Kenobi op 19 maart 2020 22:53
  Zou die i7 een groot verschil maken met de i5? Of is de i5 op zich ook al een voldoende grote sprong voorwaarts tegenover de i3?

  Nee, zijn allebei quad cores van dezelfde generatie, die paar extra klokpulsen gaan het verschil niet maken, de quad core i5 is wel een stuk sneller dan de Dual core i3.

  Persoonlijk zou ik voor de i5 gaan, dit is geen zwaar werkpaard.