Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 29 maart 2020

MacBook Air 2020 van binnen: 4 verrassingen onder de motorkap

Quarantaine of niet, de mannen en vrouwen mensen van iFixit blijven teardowns produceren. Zo hebben ze ook de MacBook Air 2020 uit elkaar gehaald. De computer valt natuurlijk op door zijn nieuwe toetsenbord, maar er is meer. Zo is de prijs verlaagd en is 256 GB SSD-opslag de standaard.

Aan de buitenkant ziet de MacBook Air 2020 er vrijwel ongewijzigd uit. Toch zijn er wat veranderingen onder de motorkap van deze laptop te vinden.

Heel klein beetje dikker

Een MacBook Air die dikker is dan zijn voorganger? Dit jaar lijkt Apple’s obsessie met zo dun mogelijke producten een beetje afgezwakt. Zo was de iPhone 11 dikker dan zijn voorganger en ook de MacBook Air 2020 krijgt er een paar millimeters bij. De laptop is op het dunste punt nog altijd even dun, maar het dikste punt bovenaan is, schrik niet, een halve millimeter dikker.

Hoe komt dat? De teardown van iFixit brengt het goed in beeld. Het nieuwe Magic Keyboard heeft toetsen met een schaarmechanisme en key travel van 1 millimeter, wat prettiger typt dan het toetsenbord met vlindermechanisme. Het nieuwe mechanisme is wel iets dikker, maar daar hoefde de laptop op zijn dikste punt slechts één millimeter dikker voor te worden.

MacBook Air 2020 toetsenbord onderkant
Klik/tap voor groter.

Processor beter gekoeld

De MacBook Air 2020 is in tegenstelling tot zijn voorganger weer leverbaar met drie CPU-opties. Je kunt kiezen uit de dual‑core Core i3, quad‑core Core i5 of quad‑core Core i7. Het is voor het eerst dat de MacBook Air met een quad‑core CPU komt. Die krachtigere chip heeft meer koeling nodig, maar Apple kan het nog steeds zonder extra ventilatortje aan. Het metalen koelblok, dat de warmte af moet voeren, is groter geworden.

Toetsenbord en bovenkant nog steeds verbonden

Als het goed is hoeft het nieuwe toetsenbord niet vervangen te worden. Alle betrouwbaarheids­problemen die het vlindertoetsenbord had zijn als het goed is verleden tijd. Moet het toetsenbord dan toch vervangen worden? Dan kan dat nog niet heel gemakkelijk. Het zit namelijk nog steeds vastgemaakt aan de top case (bovenkant) van de MacBook. Dat maakt het een dure en gecompliceerde reparatie.

iFixit MacBook Air 2020 - 002
Klik/tap voor groter.

Accu en trackpad makkelijker te vervangen

Als er iets vaak vervangen wordt in een laptop, is het de accu wel. Het is volgens iFixit makkelijker dan ooit om de accu en ook het trackpad te vervangen. De accu is gemakkelijk te vervangen omdat deze met klevende strips bevestigd is. De speakers moeten er wel voor losgehaald worden, maar die zitten naast met klevende strips nu ook met schroefjes vast. Het trackpad kan nu ook vervangen worden zonder dat de hele laptop uit elkaar gehaald hoeft te worden. Dat is winst, zowel voor de consument als medewerker die een reparatie moet uitvoeren.

iFixit MacBook Air 2020 - 001
Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
MacBook Air 2020 van binnen: 4 verrassingen onder de motorkap
Sluiten